Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AFYON EĞİTİM VAKFI İÇİN TARİHİ FIRSAT

Sezer Küçükkurt 7 Mart 2018 Çarşamba 13:30:56
 

“Afyonkarahisar’ın en büyük sorunlarından birisi ne?” denildiğinde ilk üç sırada mutlaka “eğitim” meselesi yer alır. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz bu konuya ağırlık veren isimlerin başında geliyor. İlimizde göreve başladığında ilk tespit ettiği ve üzerine hassasiyetle eğilme kararı aldığı konu “eğitim” meselesi sayın Vali’nin.
Başarılarımız olduğu kadar, genel manada başarısızlıklarımız da söz konusu eğitim alanında.
İşte bu nedenle son dönemde gelecek adına olumlu adımlar atılıyor ardı ardına eğitim alanında. Birincisi Afyon Eğitim Vakfı’nın başlattığı kampanyaya gösterilen yoğun ilgi ve destek. Önce bu çalışmalardan bahsedelim.
Afyon Eğitim Vakfı, Afyonkarahisar’a gönül veren işadamlarının, ilin eğitim seviyesinin yükselmesi, eğitim çağındaki Afyonlu öğrencilere imkanlar sağlanması amacıyla yıllar önce kurulan önemli bir kurumumuz. Son dönemde yönetim kurulu üyelerinin öncülüğünde, AEV’e gönül veren insanların çalışmalarında sevindirici bir gelişme yaşanıyor.
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser’in başkanlığında, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, işadamları Salim Pancar, Şuayp Demirel, Metin İplikçioğlu, Yavuz Kocaşaban ve Musa Bursalı’dan oluşan yönetim kurulu öncelikle burs verilen öğrenci sayısını artırdılar. Kendileri ceplerinden, binlerce liralık bağışlarla onlarca Afyonlu öğrenciye eğitim bursu sağladılar. Bunu yaparken öyle alayı vâlâ ile değil, mütevazice… Sonrasında imkanı bulunan isimlerle temasa geçtiler. Olumlu yaklaşımlar, olumlu geri dönüşler aldılar. AEV’in burs verdiği öğrenci sayısı, Vakıf tarihinin rekor seviyesine ulaştı.
Bu çalışmalar devam ederken Hükümet’in yaptığı yasal bir düzenleme ile Afyon Eğitim Vakfı’nın karşısına tarihi bir fırsat çıktı. Bugün İzmir yolu çıkışında, TED Koleji binalarının bulunduğu arazi Hazine tarafından Afyon Eğitim Vakfı’na tahsisli. Maliye eski Bakanı, değerli hemşehrimiz İsmet Attila, bakanlığı döneminde bu araziyi Hazine’den 49 yıllığına Afyon Eğitim Vakfı’na tahsis etmişti. Afyon Eğitim Vakfı’nın önceki yönetimleri arazi üzerine TED Koleji’ni kurmuştu. Sonrasında yine şehrimizin değerli bir ismi olan Dr. M. Enis Arabacı TED Koleji’nin işletmesini Afyon Eğitim Vakfı’ndan devralmış, hem eğitim alanında önemli yatırımlar yapmış, hem de AEV’na önemli bir kira geliri sağlamıştı. Bugün AEV’nın bir çok hizmeti bu gelir sayesinde sürdürülüyor. İsmet Attila’nın, AEV eski Başkanı Şükrü Koçoğlu’nun, Vakıf’ın eski yöneticilerinden Kadir Altınkaya’nın, ismini sayamadığımız tüm eğitim gönüllülerinin bu hizmette unutulmaz katkıları var. Allah hepsinden razı olsun.
İşte, bugün yaşanan tarihi fırsat ile 49 yıllığına AEV’e tahsisli olan bu araziyi Afyon Eğitim Vakfı’nın satın alma şansı doğdu. Yeni yapılan yasa değişikliği ile Hazine arazileri üzerinde irtifak hakkı elde eden kişi ya da kurumlara bu arazileri Hazine’den satın alma hakkı tanındı. Eğer arazi üzerinde kamu yararına çalışan bir kurumun eğitim yatırımı söz konusu ise avantaj ikiye katlanıyor. Çünkü Devlet o zaman araziyi yarı bedelle devretmeye hazır. Afyon Eğitim Vakfı da tam bu kriterlere uyan bir yapı. Afyonkarahisar’ın en değerli bölgesindeki bu değerli arazi Afyon Eğitim Vakfı’nın mülkiyetine geçerse Afyonlu öğrenciler için sonu gelmez bir kaynak sağlanmış olacak. Söz konusu alan 22 bin 500 metrekarelik bir alan. Bu satın almanın gerçekleşmesi için AEV Yönetim Kurulu bir bağış kampanyası başlattı ve ilk bağışları da AEV yönetim kurulundaki isimler yaptılar. Yönetimdeki isimlerin her birisi 100’er bin TL bağışta bulundular kampanyaya.
Kampanyanın ikinci ayağında İstanbul’da yaşayan Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize ulaşıldı. Valimiz dahil il protokolü hafta sonu İstanbul’a giderek değerli hemşehrilerimizle buluştular. Her zaman olduğu gibi İstanbul’daki değerli hemşehrilerimiz yine konuya sahip çıktılar. Afyon Eğitim Vakfı’nın kampanyasına gereken ilgiyi göstereceklerini açıkladılar.
Şimdi sıra Afyonkarahisar’da… Afyon Eğitim Vakfı’nın geleceğe yönelik bu önemli adımı atabilmesi için hemşehrilerimizin bağışlayacağı 5 TL’ye de, 5 bin TL’ye de ihtiyacı var. Arazinin AEV’nın yani Afyonluların malı olması için başlatılan kampanyaya katılım için bir çok zemin hazırlanıyor. Şimdilik ATSO üzerinden ya da AEV Genel Sekreteri Murat Diker’in 0.530. 468 25 01 numaralı telefonundan katkı sağlanabilir.

 

SEFERBERLİK VAR

 

Eğitim alanındaki bir diğer sevindirici çalışma ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Okuma-Yazma Seferberliği kapsamında ilimizde yapılan çalışmalar…
Cumhurbaşkanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen Okuma-Yazma Seferberliği kapsamında Afyonkarahisar’da da bir Seferberlik Yürütme Kurulu oluşturuldu. Toplumun bir çok kesiminden katılımın sağlandığı bu Kurul, Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışmalar kapsamında ilimizdeki okuma yazma bilmeyenlerin ilk olarak okur-yazar hale getirilmeleri, sonrasında da ilkokul düzeyinde öğrenim görmeleri amaçlanıyor. Çalışmalar her ilçede ayrı ayrı koordine ediliyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için gerekli duyurular yapıldı, tespitler gerçekleştirildi. Taleplere göre kurslar açıldı, bir tek kişinin müracaatı dahi varsa o kişi için öğretmen görevlendirilerek seferberliğe katkı sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Eşi Emine Hanım tv kanallarından okuma yazma seferlerliğine davette bulunduktan sonra Halk Eğitim Merkezleri ve Milli Eğitim Görevlilerinin çalışma sistemi adeta tersine döndü. Eskiden görevliler okuma yazma bilmeyenleri tespit için çaba gösterirken, Cumhurbaşkanı’nın daveti sonrasında artık okuma yazma bilmeyen vatandaşlar kendileri ilgili kurumlara başvurmaya başladı. Buna rağmen il genelinde tarama çalışmaları devam ediyor. Örneğin Bayatçık Köyü’nde okuma yazma bilmeyen 10 hemşehrimize eğtiim vermek için kapalı bulunan ilkokul binası açıldı, elektriğe bağlandı, gerekli donanımlar hazırlandı ve 1. Kademe okuma yazma kursuna başlanıldı. Bir başka örnek İscehisar’ın Bahçeçik Köyü’nden. Bahçeçik’teki okuma yazma bilmeyen 20 bayan hemşehrilerimiz “Siz bize öğretmen verin de biz kilometrelerce yürümeye razıyız” dediğinde görevliler devreye girdiler ve vatandaşın kilometrelerce yürümesire gerek bırakılmadan kurs düzenlemeleri yapıldı. Bahçeçikliler de artık okuma yazmanın keyfine varıyor.
Yine bir diğer örnek Selçuklu Mahellesi’ndeki Atike Doğan isimli yaşlı ve raporlu vatandaşa evinde okuma yazma kursu verilmesi için bir öğretici özel olarak görevlendirildi.
Seferberliğin başladığı Eylül 2017’den Mart 2018’e kadar geçen 6 aylık süre zarfında 302 okuma yazma kursunda 1862 hemşehrimize okuma yazma kursu verildi. Kursların 73’ü tamamlandı, 56 erkek, 107 kadın olmak üzere 163 vatandaş okuma yazma sertifikası aldılar. 229 kurs aktif olarak devam ediyor. 1615 kişi daha bu kurslardan sonra okuma yazmanın keyfine varacaklar.
Yeterli mi? Elbette değil. Vali Mustafa tutulmaz öncülüğünde çalışmalar tüm hızıyla devam edecek. Muhtarlar kapı kapı gezip okuma yazma bilmeyenlerin tespiti ve kurslara teşviki için göreve hazır. Müftülük hutbeler başta olmak üzere din görevlilerinin aracılığıyla seferberliğe katkı sağlayacaklar. Halk Eğitim Merkezleri başta olmak üzere Milli Eğitim’in tüm birimleri bu seferberliğin başarıya ulaşması için çaba sarfediyor. Belediyeler tüm imkanlarını kurslar için açmaya hazır.
Seferberlik kapsamında öncelik, okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızda. Haydi rast gelsin…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER