Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

ARŞİVDEN GELEN

Arşivimizi karıştırırken 16 Mayıs 1970 tarihli bir şiire rastladık. Rahmetli Osman Çizmeciler’in, rahmetli Hasan Dinçer için kaleme aldığı bir şiir. Yarın 16 Mayıs, bu şiirin yazılışının 49’uncu yıldönümü. Bu vesileyle rahmet-i Rahman’a göçmüş olan bu hemşehrilerimizi hatırlayalım, hatırlatalım istedik.
24 Nisan 2011 tarihinde vefat eden Merhum Hasan Dinçer, Afyonkarahisar’ın Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) Milletvekili ve o dönemde Adalet, Milli Savunma ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunmuş bir isim. Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önemli devlet adamlarından birisi.
Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği büyük şairlerden merhum Osman Çizmeciler 16 Mayıs 1970 tarihinde yazdığı şiirinde şöyle anlatmış Hasan Dinçer’i:
“Şirin Afyon nihayet hüznün ölsün neş’eye müncer,
İşittim başvekil olmağa nâmzetmiş Hasan Dinçer.
Keramet sıyrılır ancak bu müşkil yurt sorunundan,
Vatan bir mucize bekler, büyük Şeyhin torunundan.
Deniz coşkun, boğaz dar, hem zaman kıt, teknemiz narin
Verir bu müstakim bir istikamet milete yarın.
Temiz, namuslu, ak kalpli, yüzü esmer yağız dinç er,
Muvaffak eyle Allah’ım, kanat ger, sen basiret ver.”
***
4 Mayıs 1970 tarihinde gazeteniz Kocatepe’de Hasan Dinçer’in, Hükümeti kurmakla görevlendirileceğine ilişkin bir haber yayımlanır. Bu haber Ankara kaynaklı sağlam duyumlara dayanmaktadır. Kolay mı, bir Afyonlu Başbakan olacak… Bu haber, bütün Afyonkarahisar’lılar gibi, merhum şâir-yazar Osman Çizmeciler’i de sevindirir. Bunun üzerine, 16 Mayıs 1970 tarihli Kocatepe’de “Hasan Dinçer” başlıklı bir yazı neşreden Çizmeciler: “Dinçer’in hem şahsi olgunluk, zekâ, kibarlık ve ağır başlılığı; hem de, dinimize göre, mânen bağlı bulunduğu büyük ceddinin yüce ruhaniyeti, O’nu, daima destekleyecektir. Zekâsını hayır işlerinde kullanmağa, eser yaratmağa, milletin hayır duasını almağa, siyasi zaferler kazanmağa sevk edecektir. ” dedikten sonra Hasan Dinçer için yazdığı bu şiiri de yayımlatır.

 

Hasan Dinçer kimdir?

 

1910 yılında, Afyon’un Sandıklı ilçesinde doğdu. 1933 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1934 yılında, Adliyede görev aldı. Hayrabolu Cumhuriyet Savcılığı, Afyon Cumhuriyet Savcılığı Muavinliği, Balıkesir Cumhuriyet Savcılığı ve en son Bolvadin Ceza Yargıçlığı görevlerinde bulundu.
1946 yılında istifa ederek, serbest avukatlık yaptı. 1954 yılında, Cumhuriyetçi Millet Partisinin kurucu üyesi oldu ve 1957 seçimlerinde Cumhuriyetçi Millet Partisinden Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. 1958 yılında CMP ile Köylü Partisinin birleşmesiyle 1961 seçimlerine Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinden (CKMP) katıldı ve tekrar Afyonkarahisar’dan milletvekili oldu.
25 Haziran 1962’de IX. İnönü Hükümetinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 20 Şubat 1965’de kurulan ÜRGÜPLÜ Hükümeti’nde Milli Savunma Bakanı oldu. 10 Ağustos 1965’de bakanlıktan ve CKMP’den ayrılarak Adalet Partisi’ne geçti. 1965 seçimlerinde AP’den Konya Milletvekili seçildi.
27 Ekim 1965’te kurulan I. DEMİREL Hükümeti’nde, Adalet Bakanı olarak görev aldı. 1969 seçimleri nedeniyle 1 Ağustos 1969’da bakanlıktan ayrıldı ve tekrar Afyonkarahisar’dan milletvekili seçildi.
29 Temmuz 1970’de III. DEMİREL Hükümeti’nde Devlet Bakanlığı’na getirildi. Bu görevi, 12 Mart 1971 muhtırası ile sona erdi.
Adalet Partisi Genel İdare Kurulu Üyeliği yapan Dinçer, Demokrat Parti’nin ilk genel kurulunun da, 14. sırasında üye idi. Hasan Dinçer, 1973 genel seçimlerinde parlamento dışında kaldı. 15 Ekim 1975 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu O’nu Emekli Sandığı Müdürler Kurulu Üyeliğine getirdi ve bu görevini, 4 Mart 1978 tarihine kadar sürdürdü. 24 Nisan 2001 tarihinde vefat etti.
***
İşte böyle… Kimler gelmiş, kimler geçmiş… Baki kalan şu kubbede bir hoş sâdâ imiş.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER