Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

BAHÇELİ İLE 22 YIL

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli genel başkanlık görevindeki 20’inci yılını doldurdu. 6 Temmuz 1997’de yapılan MHP kongresinde Devlet Bahçeli Genel Başkan seçilmişti. Kongrede; Bahçeli 697, Tuğrul Türkeş 487 oy almışlardı. Başbuğ Alparslan Türkeş’in 1997 yılında ölümünün ardından MHP’de sandalyelerin havada uçuştuğu, yapılamayan kurultayların kilidini Bahçeli açtı.
Bahçeli başlangıcından itibaren Ülkücü Hareket’in her kademesinde görevler üstlendi. Başbuğ Alparslan Türkeş tarafından göreve çağırılması üzerine 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa etti. 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultay’ında parti yönetimine seçilmiş ve Genel Sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve MHP’nin yönetim kadrolarındaki görevi, günümüze kadar kesintisiz olarak sürmüştür. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin siyasetin akışını değiştiren 7 hamlesini şöyle bir hatırlayalım isterseniz:
3 KASIM 2002 SEÇİMLERİ
Devlet Bahçeli, 1999 seçimlerinde DSP ve ANAP’la kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Ahmet Necdet Sezer’in, Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatması 2001 ekonomik krizi ve Ecevit’in artan sağlık sorunları koalisyon için sonun başlangıcını hazırladı. Bu gelişmeler sırasında koalisyon hükümetinin ikinci büyük ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Temmuz 2002 günü, partisinin Bursa’nın Keles ilçesinde düzenlediği 11. Kocayayla Türkmen Kurultayı’nda yaptığı açıklamada 3 Kasım 2002 tarihinde erken seçim yapılmasını istedi. 3 Kasım 2002’de yapılmasına karar verilen seçim ile Türkiye’nin AK Partili yılları da başladı.
2007’DE 367 KRİZİNİ DELDİ, ABDULLAH GÜL CUMHURBAŞKANI OLDU
Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Genel Kurul’da 367 milletvekilinin bulunması gerektiği yönündeki kararı sonrası Köşk seçimi yapılamayınca genel seçime gidildi. Barajı aşarak Meclis’e giren MHP’nin lideri Bahçeli seçimden kısa süre sonra yaptığı açıklamada, “Eğer konu Anayasa Mahkemesi’nin son kararına göre 367 sayısı açısından değerlendiriliyorsa MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde orada olacaktır” dedi. MHP’nin Genel Kurul’daki oylamaya katılma kararı, Gül’e o zaman Cumhurbaşkanlığı’na temsil eden Çankaya Köşkü’nün yolunu açtı. Gül, 28 Ağustos 2007’de 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
7 HAZİRAN 2015 SEÇİMLERİ
Kuruluşundan bu yana girdiği seçimlerden tek başına iktidarı elde edebilecek oyu alan AK Parti, 7 Haziran 2015’teki seçimde bu orana ulaşamadı. Bahçeli, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamalarda hiçbir koalisyonun içinde yer almayacağı mesajını vererek yeni bir seçime işaret etti. 1 Kasım 2015’te seçimlere gidildi ve AK parti %49.5 ile yeniden tek başına iktidar oldu.
16 NİSAN 2017 REFERANDUMU
Bahçeli, 11 Ekim 2016’daki grup konuşması ile de yönetim sistemi değişikliğinin fitilini ateşledi. Bahçeli, “Fiili duruma hukuki boyut kazandırmak gerek” diyerek başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. AK Parti’nin tek başına Meclis’ten geçiremeyeceği anayasa değişikliği teklifine Meclis’te destek veren MHP, desteğini referandumda da sürdürdü ve sonuç ‘Evet’ lehine oldu.
CUMHUR İTTİFAKI KARARI
8 Ocak 2018’de medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile buluşan Bahçeli, partisinin cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini, Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıkladı. Yapılan yasal düzenlemenin ardından AK Parti ve MHP “Cumhur İttifakı” adıyla seçimlere birlikte girme kararını duyurdu.
17 NİSAN 2018 ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
16 Nisan 2017 referandumunun yıldönümünden bir gün sonra Bahçeli, kritik bir çağrı daha yaptı. “Önümüzde 2 seçenek vardır. Ya normal tarih beklenecek. Ya da milli mecburiyetten dolayı seçimler erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki, gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP, seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır” diyen Bahçeli, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 26 Ağustos 2018 tarihinde yapılmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim çağrısı yapan MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Seçim konusunu ülkemizin gündeminde bir an önce çıkarmak şarttır. Seçimlerin 24 Haziran 2018’de yapılmasına karar verdik” dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği destekle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başkan’ı olmasını sağladı.
MHP lideri Devlet Bahçeli 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimine ‘bir oy Erdoğan’a bir oy MHP’ye sloganıyla çıktı ve Erdoğan, AK Parti ve MHP’lilerin desteğiyle, seçimde oyların yüzde 52’sini alarak yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçirilmesinde kilit rol oynayan MHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında dururken, milletvekili genel seçiminde 1 Kasım 2015’teki yüzde 11,17 olan oy oranını korumayı başararak, seçimin sonucunu belirledi ve “kilit parti” konumuna geldi. Anketleri yanıltan MHP, yüzde 11.17 oy alarak 50 milletvekili çıkardı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER