Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CAMİYE SEKİNET VE VEKARLA GİTMEK EZANLA KAMET ARASINI AYIRMAK

Muharrem Günay 31 Temmuz 2014 Perşembe 03:00:00
  “Sekinet – sükûnet” bu konuda, acele etmeyip vakarla, normal adımlarla gitmek anlamına gelir.
Müslüman her zaman, her yerde ağırbaşlı, vakarlı, sabırlı, temkinli, edepli, terbiyeli ve nezaketlidir. Düşmanla savaşırken bile o, edep ve nezaketini korur, ama cesaret ve enerjisini bütünüyle ortaya koyarak sonuç almaya çalışır.
İbadet her yerde sükûnet, huzur, gönül yatışkanlığı ister. Nasıl küçük ve büyük abdest bozma ihtiyacı hissedilince namaza durmak mekruhsa, cemaate yetişmek için camiye acele koşarak nefes nefese gitmek de öylece mekruhtur. Hem İslam dini, güzel ahlakı, malı, nesli, aileyi nasıl korumayı farz kılmışsa, sağlığı da korumayı farz kılmıştır. Acele tıka-basa yemek yemeyi, bardaktaki suyu bir nefeste içmeyi mekruh saymıştır. Zira bu gibi hareketler sağlığı bozar. Camilere cemaate ulaşabilmek için de acele edip hızlı adımlarla yürümek, koşmak iki yönden zararlıdır: biri, ibadeti huzurla, rahat bir davranışla kılmaya engel olur. Diğeri, kalbi yorar, özellikle yaşlı kişilerin kalp krizi geçirmesine sebep olabilir. Aynı zamanda yolda bir kazaya uğrama tehlikesi doğurabilir. Bunların da ötesinde, camiye gitmek ve cemaate katılmak üzere evinden, işyerinden çıkan kimse namazda sayılır. O sebeple hareketlerini ona göre ayarlaması tavsiye edilmiştir.
Konuyla İlgili Hadisler:
Ebu katade’den (r.a.) Yapılan rivayete göre, adı geçen şöyle demiştir:
“Bir ara Resûlüllah (s.a.v.) Efendimizle birlikte namaz kılarken bazı adamların nefes nefese ses çıkardıklarını duydu. Namazı kıldırınca onlara şöyle sordu:
“Size neler oldu da (öyle nefes nefese içeri girdiniz?)” Onlar da:
“Namaza yetişmek için acele ettik” diye cevap verdiler. Peygamber (s.a.v.) Onlara:
“Böyle yapmayın! Namaza geldiğiniz zaman sekinet ve vakarlı olmaya gerekli olun; sürat göstermeyin. Yetiştiğinizi kılın, kaçırdığınızı tamamlayın.”
Ezan İle Kamet Arasını Ayırmak
Cemaatle namaz kılarken ezan okunduktan sonra namaza başlamak için, akşam namazı hariç diğer namazlarda acele etmemek ve ezan ile kamet arasına bir müddet ara vermek gerekir. Bu konuda peygamber efendimiz şöyle buyuruyor:
“Ezanla kamet arasında bir müddet ara ver ki, abdest alan huzur içinde abdestini alsın, yemek yiyende yemeğini yesin.” (Abdullah. İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir, 1/694)
—Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Ezanı acele edip tam vaktinde okuyunuz. Kamette acele etmeden cemaati bekleyiniz.” (Yahya. İmam suyuti, Camiu’s-sağir, 1/692)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER