Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

DUANIZ OLMASA BİR HİÇSİNİZ !

Muharrem Günay 20 Ekim 2018 Cumartesi 12:13:20
 

Kulunu Rabbinin katında değerli kılan şey onun duasıdır. Selman-ı Farisi Resulullahın şöyle buyurduğunu rivayet ediyor :
« Muhakkakki Rabiniz Hayy’dır ve Kerim’dir. Kulları, ellerini dergah-ı izzetine kaldırdıkları zaman, o elleri boş çevirmekten haya eder « ( Ebu Davut, Tirmizi, İbn Mace )
Yüce Rabbimiz, ” Sizi benim katımda degerli kılan şey dualarınızdır. Duanız olmasa siz bir hiçsiniz, ne işe yararsınız ” buyuruyor.
Hz. Ömer (r.a..):” Askerin çokluğuna güvenmeyiniz. Dua ile Cenab-ı Hakk’tan yardım talep ediniz” buyurmuştur.
Hz. Ali Efendimiz, ” Irfeu emvacel bela-i bid-dua ” (Bela dalgalarını dua ile ref’ ediniz ” buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Şidet ve sıkıntı anında duasının kabul olması kendisini sevindiren kimse, bolluk anında da duayı çoğaltsın”  buyurmuştur.
Sevgli Peygamberimiz (SAV) bir hadislerinde şöyle buyurur: “Kaderden sakınmakta fayda yoktur.Lakin, duanın gelen ve gelmeyen belalara faydası vardır. Ey Allah’ın kulları, size lazım olan duadır. Dua ediniz” buyurmuştur.
 Allah kuluna kabul etmeyeceği duayı yaptırmaz; yeter ki kul dua etmesini bilsin ve duanın şartlarına uygun dua etsin.
Gizli Ve Aşikar Dua
Dua, hem gizli, hem aşikar-açıkça hem de topluca yapılabilir. Kur’an-da Zekeriya aleyhisselamın gizlice dua ettiği açıklanmaktadır: «Hani, Zekeriyya Rabbine gizlice yalvarmış, niyaz etmişti. » (Meryem:3 )
Duanın gizlisi gösterişten uzaktır. İhlaslıdır. Dinimiz bazı ibadetlerin yapılışında gizliligi tavsiye etmiştir. Söz gelişi: “Sol elin verdigi sadakayı sağ el görmemelidir.”
A’raf Suresi 55. ayette şöyle buyuruluyor: “Üd’uu Rabbeküm tedarruan vehufyete. Innehü la yühibbülmu’tedine” « Rabbinize alçak gönüllüce ve için için, gizlice dua edin. Muhakkakki, Allah bağırıp çağıranları, haddi aşanları sevmez. »
Peygamber efendimiz bir hadislerinde şöyle buyuruyor: “Gizli ( olarak veya kimsesiz yer)de yapılacak bir dua, açıkta yapılan yetmiş duaya denktir.” ( Feyzül kadir, 3/527 )
Cemaat halinde-topluca yapılan dualar da kabule şayandır. Ola ki dua yapılan toplulukta Allah’ın sevdiği Salih bir kulu vardır ve onun hatırına dua edenlerin hepsinin duası kabul olunur.
Duanın Kabulünün Alâmetleri
Dua eden kimseye, henüz duada iken veya duadan sonra huşu gelse, yahut ağlaya ağlaya düşse veya terlese veya üşüse, veya aksırsa, vücuduna titreme gelse, kızarsa, veya yük altından çıkmış gibi hafiflese o kimsenin duasının kabul edildiğine işarettir. Bu halleri yaşayan insan duanın sonunda Allah’a hamd etmelidir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER