Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HALKOYLAMASINDA SONA DOĞRU – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 12 Nisan 2017 Çarşamba 12:59:57
 

Referandum sürecinin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Pazar günü hep birlikte sandığa gideceğiz ve Anayasamızla ilgili değişiklikleri, devletimizin yeni yapısını oylayacağız.
Referandum süreci boyunca neredeyse tüm basında “yönlendirici” ve “taraf” yazılar yoğunluk kazandığı için biz, bu köşede yazacağımız yazılar konusunda biraz çekimser kaldık. Görevimizin objektif olarak bilgilendirmek ve tarafsız olarak yorumlamak olduğuna inandığımız için tarafgir, yönlendirici, ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı olmamaya çalıştık. Gazetemizde yer alan haberlerde partiler arasında eşit dağılıma özen göstermeye çalıştığımız gibi, “evet”çilerin de, “hayır”cıların da görüşlerini vatandaşa aktarmalarına imkan tanıdık. Kocatepe Gazetesi olarak “objektif ve tarafsız” yayın ilkemizi sürdürdüğümüze inanıyoruz.
***
Köşe yazıları ve yorumlarımız konusunda ise; milletimizin ferasetine güvendiğimiz, bu milletin hiçbir seçimde yanılmadığını bildiğimiz için daha çok gözlemlemeyi, halkoylaması sürecini izlemeyi, yorumlarımızı sona bırakmayı tercih ettik. Artık sürecin sonuna doğru geldiğimize göre gözlemlerimizi aktarmaya başlayabiliriz…
Halk oylaması süreciyle ilgili gözlemlerimizi kısımlara ayıracağız. Önce Milletvekillerimizin halkoylaması sürecindeki tempolarını ele alacak, sonrasında Afyonkarahisar siyasetinde yaşananları, perde gerisinde olup bitenleri ve siyaset kulislerindeki gelişmeleri siz değerli Kocatepe okurlarına aktarmaya çalışacağız, birkaç gün içinde…
Siyasi partilerin Afyonkarahisar teşkilatlarının içi adeta kaynıyor, gruplaşmalar, mücadeleler, hesaplar aldı başını gidiyor. Bunları da anlatmaya çalışacağız ama önce halkoylaması sürecinden başlayalım.
***
Afyonkarahisar siyasetinin bir numaralı belirleyici ismi hiç şüphesiz Orman ve Su işleri Bakanı hemşehrimiz Prof. Dr. Veysel Eroğlu… AK Parti teşkilatlarında, AK Parti’nin yönetiminde olan yerel yönetimlerde, bürokraside ve haliyle kentin gelişimine yönelik her alanda son sözü söyleyen isim, siyasetin “ağabeyi” Veysel Eroğlu. Hal böyle olunca halkoylaması sürecinde de Bakan Eroğlu’na epeyce fazla yük düştü. Eskiden her seçim döneminde memleketi Afyonkarahisar’a adeta kamp kuran Bakan Eroğlu halkoylaması sürecinde kendisine 38 farklı şehirde görev verilmesi nedeniyle yüksek bir tempoda çalıştı. Bu yüksek efora rağmen Afyonkarahisar’da da Veysel Eroğlu’nun etkisi kaybolmadı. Bakan Eroğlu ilin dört bir yanında hemşehrileriyle buluştu, parti teşkilatının programı doğrultusunda ziyaretlere, toplantılara katıldı. Meslek guruplarına yönelik düzenlenen yemekli organizasyonlarda Bakan Eroğlu partisinin mesajlarını doğrudan seçmen kitlelerine iletti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla toplam maliyetleri 1 milyar Türk Lirası’nı aşan 275 eserin açılışı elbette ki Bakan Eroğlu’nun halkoylaması çalışmalarının “pik” noktası idi. Çünkü hemen hepsinin altında Bakan Eroğlu’nun imzası bulunuyordu. Halkoylaması sürecinde Parti teşkilatının yükünün büyük bölümünü yine Bakan omuzlarına aldı diyebiliriz.
***
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya halkoylaması sürecinin yüksek tempolu isimlerinden birisi idi. Görüldüğü kadarıyla Milletvekili Ali Özkaya halkoylaması sürecinde, milletvekilliği seçimi sürecinin iki katı çaba gösterdi. Sürecin henüz başlamadığı zamanlarda sahaya inen Özkaya, hitabet konusundaki kabiliyetini, Anayasa konusundaki hukukçu hakimiyeti ile birleştirince seçmen üzerinde oldukça etkili oldu. Hukukçu kimliği zaman zaman çok teknik konulara girmesine ve seçmenin dikkatinin dağılmasına neden olsa da, konuyu vatandaşın anlayacağı düzeyde tutmasını da bildi çoğu zaman… Sosyal medyayı ve televizyon yayınlarını etkin kullanmaya çalışan Ali Özkaya ve ekibinin aynı özeni basın-yayın organlarına gösterdiğini söyleyemeyiz. Bu durum Milletvekili Ali Özkaya’nın halkoylaması sürecindeki üst düzey performansına engel değil elbette, ama medya etkinliği siyasette göz ardı edilemeyecek etkenlerdendir.
***
AK Parti’nin diğer milletvekili Hatice Özkal, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle halkoylaması yarışına erken başlayan isimlerden oldu. Mart ayı başından itibaren çalışmalarını sürdüren Hatice Özkal özellikle kad��nlar konusunda oldukça etkili ve başarılı. Büyük bölümü muhafazakar yapıda ve taşrada olan AK Parti seçmenine, erkek siyasetçilerin ulaştığından daha çok, Hatice Özkal ve ekibi ulaştı. Özellikle kadınlara. Toplumsal yapı gereği kadınların toplu bulunduğu ortamlara erkek siyasetçilerin girişi ile bir hanım siyasetçinin girişi elbette ki farklı oluyor. Bu farkı en iyi değerlendiren isim ise Hatice Özkal. AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ferda Ertürk ile birlikte neredeyse tüm kadın kuruluşlarına ve kadın seçmen kitlesine temas eden Özkal yerel basını da en etkin kullanan siyasetçilerden oldu. Yerel basında hemen her gün 3-4 haberine rastladığımız Hatice Özkal sosyal medyanın da etkin isimlerindendi. Televizyon ekranında heyecanlandığını hissettiğimiz Özkal, hem sıkışık zamanlarda, hem de ekranda ardından atlı kovalıyor gibi konuşuyor. Zaman zaman Afyon şivesiyle konuşan Hatice Özkal’ın bu özelliği kimi seçmende sempati, kiminde ise tepki doğuruyor. Bunun kar-zarar dengelemesini elbette ki kendisi yapacaktır. Özkal hanımlar karşısındaki rahatlığını kameralar önünde de sağladığında bir eksiğini gidermiş olacak.
***
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal halkoylaması sürecinde “müthiş” bir performans gösteren siyasetçilerden oldu. Gece-gündüz demeden, köy-kahve ayrımı yapmadan çalışmalarını sürdüren Burcu Köksal Afyonkarahisar’ın dört bir yanını dolaştığı gibi, bu çalışmalarını kamuoyuna basın aracılığıyla en iyi yansıtan isimlerden birisi oldu. CHP cephesinde sadece Milletvekili Burcu Köksal ile İl Başkanı Kemal Demirkırkan’ın omuzlarına bırakılan halkoylaması sürecinde, az sayıdaki parti yöneticisini de görmek mümkündü. Ama bu ne yazık ki yeterli değildi. Hele ki karşılarında AK Parti gibi hem iktidarın, hem siyasetin önemli aktörü varken. “Hayır”cı seçmenin çoğunluğu zaten kararında ısrarcı olan kesimdi. Milletvekili Burcu Köksal öncülüğündeki CHP çalışmaları “hayır” cephesini birbirine kenetledi.
***
MHP Halkoylaması sürecinin en dağınık, en yetersiz, en parçalı tablosunu çizen partisi oldu ne yazık ki. Genel merkez ile parti içindeki muhalif kanadın çekişmesi en az Ankara’daki kadar yerele de yansıdı. MHP seçmeni birkaç gurup halinde “ne yapacağı”nı düşünür halde bir izlenim verdi. Genel Merkez’e ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye yürekten bağlı kesim “evet” cephesinin bayrağını taşırken, muhalif kanada gönül verenler canhıraş bir şekilde “hayır” için çalıştı. MHP içindeki “hayır”cılar arasında hiçbir parti içi gruba dahil olmamasına rağmen, yürekten “hayır”a inandığı için çalışan, çaba gösterenler de vardı elbette. MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak Ankara’da yeni anayasanın mimarları arasında yer almasına rağmen Afyonkarahisar’da beklenen eforu sarfedemedi. Diğer illerdeki görevleri, Genel Merkez’deki konumu belki Afyonkarahisar’ı ihmal etmesine sebep olmuş olabilir ama, bizce MHP’nin Afyonkarahisar teşkilatındaki parçalı durum Parsak’ın ve MHP’nin halkoylaması sürecindeki çalışmalarının üzerinde koyu bir gölge oluşturdu. “Evet” cephesinin teorisyenlerinden MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak halkoylaması sürecinde yükü AK Pati teşkilatlarının üzerine bırakmayı tercih etti. Tüm bunlar ışığında MHP’nin Afyonkarahisar’daki  oy oranı, halkoylamasında sandığa “parça parça” yansıyacak gibi görünüyor. Bunun en büyük ispatı da MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Afyonkarahisar mitingi oldu.
***
AK Parti, CHP ve MHP’nin Afyonkarahisar teşkilatlarında yaşananları aktararak yazılara devam edeceğiz inşallah. Halkoylamasına birkaç gün kalmışken partilerin faaliyetlerinden yer çalıp, kendi köşemizi gazeteye koymak istemiyoruz.  Eğer ki Yazı İşlerimiz izin verir, partilerin faaliyetleri yer açısından bize müsaade ederse devam edeceğiz. Yazılarımıza birkaç günlük ara olursa, biliniz ki bundandır…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER