Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

HEPSİ BU KADAR MI? – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 5 Mayıs 2018 Cumartesi 12:37:05
 

Aday adayları iyiden iyiye meydana çıktı artık. AK Parti’de 44 aday adayı var. Bu sayı “tamam, bu kadar” demeye yeterli değil. Çünkü partilerin aday listeleri YSK’na teslim edilene kadar her türlü sürprize, değişikliğe hazır olmak gerekiyor. Afyon’da da, Türkiye’de de bunun bir çok örneği yaşandı. Hatta partilerin aday listesinde yer alabilmek için aday olmaya, göreve talip olmaya bile gerek olmuyor bazen. Geçen seçimlerde AK Parti’den bazı illerde böylesi durumlar yaşanmıştı. Aday adayı ya da aday başvurusu bulunmayan isimler, yukarıdan gelen “aday oluyorsunuz” talimatı ile kendi ismini YSK’ya verilen aday listelerinde buluvermişlerdi. Örneğin Kütahya’da bunun benzeri bur durum yaşanmıştı.
O nedenle AK Parti adayları için “hepsi bundan ibaret” demek yanlış olur.

AK PARTİ’DE ELEME BAŞLIYOR

AK Parti, 7 bini aşan aday adayını üç aşamada eleyerek Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunacağı 600 kişilik milletvekili aday listesini oluşturacak. Rekor sayıda aday adayın başvuru yaptığı AK Parti’de artık aday belirleme süreci başlıyor. AK Parti’de başvuru sayısının çokluğu ve süre kısıtlaması nedeniyle hızlı ve doğru karar vermek için 3 aşamalı değerlendirme yöntemi uygulanacağı belirtiliyor. Merkezi değerlendirmenin yanı sıra seçim bölgelerinde hafta sonu yapılması planlanan temayül sonuçları da göz önüne alınacak. Afyonkarahisar’da 44 aday adayıyla ilgili temayül oylaması bugün yapılıyor. Değerlendirmenin ilk aşamasında genel başkan yardımcıları başkanlığında kurulacak 14 komisyon mülakat yapacak.
İlk aşamayı geçen aday adaylarının dosyaları ortak komisyona gidecek. Ortak komisyonun aday adayı sayısını bin 200 civarına düşürmesi bekleniyor. Mesela Afyonkarahisar 6 milletvekili çıkaracağı için bu komisyon Afyonkarahisar’ın aday sayısını 12’ye indirecek. Son değerlendirme ise Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı üst kurulda yapılacak. Üst komisyonun değerlendirmesi sonucunda 600 kişilik AK Parti aday listesi netleşecek. Değerlendirmeler sırasında seçimden sonra bakan olarak düşünülen isimler liste dışı kalabilecek. Üst komisyonda Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra MYK’dan bazı isimler ile Kadın-Gençlik Kolları başkanları, grup başkanvekillerinin yer alması bekleniyor.
Komisyonlarda aday adaylarının seçime girmesine engel olup olmadığı taranacak. FETÖ’nün listelere sızma girişimine karşı değerlendirmeler yapılacak. Aday adaylarının projeleri ve çalışmaları değerlendirilecek.
AK Parti’de Bakan olmaları muhtemel isimlerin milletvekili adayı olmayacakları değerlendiriliyordu. Örneğin hemşehrimiz Veysel Eroğlu da bu kapsamda idi. Ama son alınan karar ile Bakanlar da aday adaylığı müracaatında bulundular. Eroğlu da aday adaylığı müracaatını yaptı. Bunun gerekçesi olarak; sanki bakanlığı dayatıyormuş gibi, Cumhurbaşkanı’nın hareket alanını daraltıyormuş gibi bir saygısızlık göstergesi olmaması için ortak karar alındığı, herkesin aday adaylığı müracaatını yaptığı belirtiliyor. Bakanlarla ilgili de, milletvekilleri ile ilgili de son söz Reis’in olacak.

İLGİ DAHA ÇOK OLABİLİR

Ülkü Ocakları ve dolayısıyla MHP teşkilatlarına küçük bir hatırlatmamız olacak. Eskiden 3 Mayıs Türkçülük Günü’nde düzenlenecek olan yürüyüşün ve etkinliklerin duyurusu günlerce önceden yapılır, katılımın çok olması için çaba gösterilirdi. Bu çabalar da yerini bulurdu.
Şimdi ise 3 Mayıs Türkçülük Günü etkinliklerinin duyurulmasına eskisi kadar önem verilmediği görülüyor. Bakın, basının bile yürüyüşten haberi olmamış. Böylesi önemli günlerde, seçim ortamında etkinliklerin duyurusu daha iyi yapılsa, daha iyi organize olunsa Türkçülük Yürüyüşüne bir kişi daha fazla katılsa iyi olmaz mıydı? Türkçülük yürüyüşüne ilginin büyük olmasından korkuluyorsa, korkmaya hiç gerek yok bizce…

ADAY ADAYLARI NELER SÖYLEDİ?

Dün AK Parti’nin aday adaylarının tanıtım toplantısı yapıldı. Bu toplantıda biz hazır bulanamasak da, arkadaşlarımız aday adaylarının öne çıkan söylemlerini aktardılar bize. ��öyle kabaca aday adaylarının söylemlerine bir göz atacak olursak şunları söyleyebiliriz:
Aday adaylarından Halil Ürün’ün “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Arkadaşlarımızdan en iyi 6 ismi listelere yazmalarını bekliyorum. Beni o 6’nın içinde görmüyorsanız beni de yazmayın. Geçmişte olduğu gibi al gülüm, ver gülüm işleri olmasın” sözleri dikkatleri topladı. Aday adayı Galip Şanlı’nın “Parti toplantılarında az, Meclis kürsüsünde çokca konuşacağım. Telefon numaram hiç değişmeyecek” sözleri bugünkü milletvekillerine gönderme olarak algılandı.
İbrahim Yurdunuseven parti teşkilatlarının kendi başkanlığı dönemindeki başarısından söz ederek partililerin dikkatini çekmeye çalışırken Gamze Kılıç imar ve şehircilik alanlarındaki eğitim ve çalışmaları ile AK Partililer’den referans almaya çalıştı. İzzet Gelişgen AK Parti davasının önemine dikkat çekerek bu mücadelede aktif rol almak istediğini belirtirken, Ömer Taşkapılı da “Telefonum her zaman açık olacak ve şehir merkezinde irtibat bürom olacak” sözleri ile mevcut vekiller hakkında yaşanan sıkıntılara işaret etti. Her adayın “Şu ilçenin adayıyım” söylemine tepki gösterdiği anlaşılan Rabia Çelikoğlu ise “Afyon’un en büyük ilçesi olan merkez ilçesinde doğmuş bulunuyorum, merkez ilçe başkanımıza selamlarımı sunuyorum” diyerek merkez ilçenin aday listesindeki hakkını korumaya çalıştı.
Bakalım adayların performansları partililerin gönüllerine nasıl temas edecek? Temayül oylamasında bunun ortaya çıkması bekleniyor olsa da temayül sandıklarının Ankara’da açılıp, oy tasnifinin Ankara’da yapılacak olmasını dikkatlerden kaçırmamak gerekiyor.

İTTİFAK’IN LİSTE BAŞI UYSAL MI?

İYİ Parti ile Demokrat Parti arasında ittifak sözleşmesi imzalanınca DP Genel Başkanı hemşehrimiz Gültekin Uysal’ın Afyonkarahisar’da liste başı olacağı kanısı iyiden iyiye güçlendi. İyi Partililer de bunu kabullenmiş gibiler. Gültekin Uysal’ın Afyonkarahisar’dan ittifak adayı olması seçim sonuçlarına nasıl etki eder, bunu zaman gösterecek.
Malum DP Genel Başkanı hemşehrimiz Gültekin Uysal İyi Parti’nin kurulduğu günlerde Afyonkarahisar’da idi ve gazeteniz Kocatepe’yi de ziyaret etmişti. Uysal o günkü açıklamalarında Meral Akşener’den de İyi Parti’den de son dere olumlu ifadelerle bahsetmiş, sanki bugünkü ittifakın işaretlerini ilk olarak Kocatepe Gazetesi’nin soruları üzerine vermişti. İmkan olursa Gültekin Uysal’ın o sözlerini, bugünkü ittifaka işaret eden sözlerini ayrı bir yazıda değerlendiririz inşaAllah.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti