Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İKİNDİ NAMAZININ SÜNNETİ İLE YATSININ İLK SÜNNETİ BAZEN TERK EDİLEBİLİR Mİ?

Muharrem Günay 4 Şubat 2014 Salı 02:00:00
  Farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan revatip sünnetler, müekket ve gayr-i müekket sünnetler olmak üzere iki kısımdır. Mükekket sünnet, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kılmaya devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayri müekket sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayr-i müekket sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekket sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, ‘isaet’ yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; azap gerektirmese de ahirette kınanmayı gerektirir. Gayr-i müekket sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebilirler. Bunları terk etmek kınanmayı gerektirmez (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, I, 218-221). İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekket sünnettirler (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.
Vakit Namazlarıyla Birlikte Kılınan Sünnetleri Terk Etmenin Mahzuru Var mıdır?
Vakit namazlarıyla birlikte kılınan düzenli (revatip) sünnetler imkanlar ölçüsünde kılınmalıdır. Hz. Peygamber bir hadis-i şerifinde: “Kulun kıyamet günü ilk hesaba çekileceği konu, farz namazlardır. Eğer bu tamamsa işi kolaylaşmıştır. Aksi halde, ‘Bakın bakalım, nafileden bir şeyi var mı? ‘ denir. Nafile ile farz eksikleri tamamlanır.” buyurmuştur (Tirmizi, Salat, 188; Ebu Davud, Salat, 145). Farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan revatip sünnetler, müekked ve gayr-i müekked sünnetler olmak üzere iki kısımdır. Mükekked sünnet, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kılmaya devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayri müekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayri müekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, ‘isaet’ yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; azap gerektirmese de ahirette kınanmayı gerektirir. Gayr-i müekked sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebilirler. Bunları terk etmek kınanmayı gerektirmez (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, I, 218-221; II, 451-453).
Vaktin daralması durumunda nafile namaz kılmak mekruh olduğundan dolayı, sadece farz namazı eda edecek kadar zaman kaldığı durumlarda müekket sünnet olsun, gayri müekket sünnet olsun terk etmekte bir mahzur yoktur. Çünkü vaktin darlığında namazın kazaya kalması söz konusudur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti