Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İSLAM ZİNAYI DOĞURAN SEBEPLER ÜZERİNDE ÖNEMLE DURMUŞTUR

Muharrem Günay 13 Eylül 2018 Perşembe 13:22:15
 

Başta zina suçu olmak üzere İslam’da bütün cezalar amaç olmayıp birer araçtır ve suçu önlemeye – caydırmaya yöneliktir. Bunun için İslam zinayı yasaklamakla kalmamış onu doğuran sebepler ve ortamlar üzerinde de durmuş, söz gelişi açık saçık giyinmeyi, bir erkekle bir kadının tek başına bir yerde bulunmasını ve yolculuk yapmasını, kadınların aşrı şekilde makyaj kullanmasını, dar giyinmesini, sokakta kırıtarak, kıvırarak yürümesini, saçlarını deve hörgücü gibi yaparak başın arkasında toplamalarını uygun görmemiştir. Bu konuda Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Cehennemliklerden iki sınıf vardır ki, ben onları dünyada görmedim: Binincisi ellerindeki öküz kuyruğu gibi kırbaçlarla halkı kırbaçlayan kimselerdir. İkincisi giyinmiş çıplak, kalçasını oynatarak, kırıtarak, salınarak yürüyen, başları Deve Hörgücü gibi kadınlardır. Bunlar cennete giremezler, onun kokusunu da alamazlar. Hâlbuki onun kokusu çok uzun mesafeden alınır.” (Müslim, Libas, 125; Cennet:52), Celal Yıldırım, Ahkâm Hadisleri cilt 2: 715)
Erkeklerle senli benli, şüphe uyandıracak şekilde samimi konuşmalar yapmasını, (Bak. Ahzap suresi/32 ) müstehcenliği, müstehcen yani açık saçık yayın yapılmasını yasaklamıştır. Yine kadınların süs ve endamlarını başka erkeklere göstermeleri yasaklanmıştır. (Nur suresi/31) Ayrıca Sevgili Peygamberimiz, kadınların kendi evleri dışında, başkalarına hissettirecek derecede koku sürünerek dolaşmalarını hoş karşılamamış ve bunu edep dışı bir davranış olarak değerlendirmiştir. (Bak. Tirmizi, “Edep “,35, Müsned, 4/414–418) Gençlerin erken evlendirilmesini tavsiye etmiştir. Dinimize göre “Bir ölüyü defnetmede acele etmek bir de gençleri evlendirme de acele etmek sünnettir.”
Zina konusunda Kur’an’da Müminun suresi 5. ayette : “Vellezîhehüm lifüricihim hâfizûne* (Kurtuluşa eren mü’minler, edep yerlerini (fuhuştan ve diğer haramlardan) korurlar.”; En’am suresi 151. ayette “Fuhuşun açığına da, gizlisine de yanaşmayınız.” buyurmaktadır. Burada “açık fuhuş”tan maksat, “zina”; “gizli-saklı fuhuş” deyimi ile de “öpüşme, elleme ve bakışma” kastedilmektedir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.): “Eller de, ayaklar da, gözler de zina işler.” buyurmuştur. Nur suresi 30 ve 31. ayetlerde bu konuya dikkat çekilerek:
“Mü’min erkeklere söyle, gözlerini (harama istekle bakmaktan) sakınsınlar ve mahrem yerlerini (ırzlarını) korusunlar! Bu onlar için daha temiz (bir hareket)tir. Hiç şüphesiz Allah, onların yaptıklarından haberdardır. Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini (harama istekle bakmaktan) sakınsınlar, mahrem yerlerini korusunlar. Ziynetlerini/ziynet sayılan yerlerini meydana çıkarmasınlar/göstermesinler. Ancak (kendiliğinden) görünen (el, yüz) bu emrin dışındadır. Başörtülerini, yakalarının üstüne kadar (boyunlarını örtecek şekilde) koysunlar. Ziynet (ve ziynet sayılan yer)lerini kendi kocalarından veya babalarından veya kocalarının babalarından veya kendi oğullarından veya kocalarının oğullarından veya kardeşlerinden veya kardeşlerinin oğullarından veya kız kardeşlerinin oğullarından veya kendi (Mü’min) kadınlarından veya ellerinin altındaki sahip oldukları (cariyeleri)nden veya kadına ihtiyaç duymayan (tamamen şehvetsiz) erkek hizmetçilerinden veya kadınların mahrem yerlerini henüz anlamayacak çocuklardan başkasına aç(ıp göster)mesinler. Gizledikleri ziynetlerinin bilinmesi için ayaklarını vurmasınlar. Ey Mü’minler! Hepiniz Allah’a tevbe edin (ve emirlerini yerine getirin) ki kurtuluşa eresiniz.” (Nur suresi, 30-31) [bk. 33/32-34, 59] (Mü’min olmayan kadınlar, yabancı erkek hükmündedir.)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER