Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İSLAM’DA MÜLKÜYET ANLAYIŞI

Yüce kitabımız Kur’an-ı kerim’e göre; Mülk Allah’ındır. Göklerin ve yerin mülkü ve hükümranlığı Allah’a aittir. Kur’an’da ve hadisi şeriflerde bu gerçeğe sıkça vurgu yapılır.
Göklerin ve yerin mülkü (ve hükümranlığı) Allahındır. (Ali İmran/189)
“Göklerde, yerde, bu ikisinin arasında ve nemli toprağın altında olanların tümü O’nundur”.(Taha Suresi, 6) “İyi bilin ki, göklerde ve yerde ne varsa yalnız Allah’ındır…” (Yunus 66)
Bir başka ayette ise şöyle bildirilir:
“Göklerin ve yerin mülkünün Allah’a ait olduğunu bilmiyor musun? O, kimi dilerse azaplandırır, kimi dilerse bağışlar. Allah, her şeye güç yetirendir.”(Maide Suresi, 40)
Kur’an-ı kerim’in hemen başında yer alan Fatiha suresinde Allah’tan hidayet ve sıratı müstegım talebinde bulunan kuluna cevap, Fatiha suresinden sonra gelen Bakara suresinin başında verilir:
Elif lâm mîm zâlikel kitabu lâ raybe fîh. Hüden lil müttegîyn..Ey benden hidayet ve doru yol talebinde bulunan kulum, Hak kelamı olduğunda şüphe olmayan bu Kur’an bir hidayet rehberidir…(Bakara/1,2) Bu ayetin hemen arkasında bir mü’minde bulunması gereken özellikler sayılmaya başlanır:
“O (Mü’minler takvâ sahibi) kimseler ki, gayba (Allah’a, meleklere, âhirete, vahye, Allah’ın takdirine) inanırlar, namazı dosdoğru/gereğine uygun kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de (gereken yerlere Allah için) verirler.” (Bakara, 3)
Bu ayette imandan sonra dinin direği ve mü’minin miracı olan namazdan söz edildikten sonra hemen ardından “Onlar rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcarlar” denilerek malı ve mülkü verenin ve gerçek mülk sahibinin Allah olduğuna dikkat çekilir.
Servet insanın emaneten malıdır. İnsan onu başkalarıyla paylaşırsa veya daha açık bir ifadeyle Kur’an ve sünnete göre harcarsa o malın sahibi okur. Bunu yapmazsa insanlıktan çıkar kendisi mal olur.
İslama Göre:
1. Mal Allah’ındır
2. Bizde emanettir
3. Paylaşılması gereken şeydir
4. Servet belirli ellerde dolaşacak bir devlete dönüşemez
5. Rızık evrenseldir. Rızkı veren ve dilediğine dilediği kadar veren Allah’tır.
6. Üreten ve infâk eden Allah’ın sevgilisidir. Kazanan değil üreten ve infak eden, paylaşan Allah’ın sevgilisidir. El kesp, kâsıp kazanan değil üreten kişi demektir.(Kesb, kesbetmek) Peygamberimiz zamanında da el kasıp kazanan üreten anlamında kullanılmıştır
7. İsraf savurganlık yoktur.
Mal bol olunca ucuzlar, az olunca pahalılaşır. Onun için bolca üretmek gerekir. Karaborsa, isftif ve sonradan kar için mal saklamak haramdır.
İslama göre bu esasların dışında hareket eden Müslüman iman bakımından münafık olmasa da amel bakımından münafıklaşır. Nitekim Münafıkların özelliklerinden söz edilen Münafıkın suresinde bu noktaya dikkat çekilir:
“Bilin ki mallarınız ve çocuklarınız (size hem emanet, hem de, sizi günaha sürüklemek bakımından) bir fitne (bir imtihan)dır. Ama (bunlarda İslâmî ölçü ve görevlere uyulursa) büyük mükâfatın Allah katında olduğunu da bilin.” [bk. 63/9] (Enfal 8/28)
“Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız sizi Allah’ın zikrinden (ibadet ve itaatinden) oyalayıp alıkoymasın. Kim bunu yaparsa (onlar yüzünden Allah’ın zikrinden/kulluk görevlerinden gaflet ederse) işte onlar, hüsrana uğrayanların ta kendileridir.” (Münafıkun/9)
“Birinize ölüm (belirtileri) gelip de: “Ey Rabbim! (Ne olur) beni yakın bir vakte kadar (öldürmeyip) ertelesen de sadaka versem ve iyilerden olsam!” demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah için) harcayın.” (Münafıkun/10) [bk. 6/27; 7/53; 14/44; 23/99-100; 32/12; 42/44]
“(Bilin ki) Allah, hiçbir canı, eceli geldiği zaman, asla geri bırakmaz. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberi olandır.” (Münafıkun/11)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti