Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Kaybolan değerler geri geliyor – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 9 Nisan 2014 Çarşamba 03:00:00
  Herkesin malumu olduğu üzere, bundan 1 yıl kadar önce tarihçi Mustafa Armağan’ın yazdığı bir yazı Afyonkarahisar gündemine oturmuştu. Bu yazıda yazar Mustafa Armağan özetle “Bugünkü Anıtpark’ın bulunduğu alanda yer alan eski Paşa Camii’nin yani Umurbey Camii’nin yerine yeniden yapılmasının bir görev olarak bugünkü nesillerin omuzlarında durduğunu” dile getirmişti. Armağan, Umurbey Camii’nin yeniden eski yerine, Anıtpark ve Utku Anıtı yıkılarak birebir aynısının yapımını önermişti.
Tabii olarak bu öneriye ateş püskürenler olduğu gibi, “haklı” bulanlar da olmuştu.
Biz de acizane 26 Şubat 2013 tarihinde bu sütunlarda görüşlerimizi dile getirerek özetle; “Yıkmadan yapmak da mümkün. Geçmişle ilgili eski hesapları tartışma meselesi yapma huyumuzdan bir türlü vaz geçmiyoruz ne yazık ki. Eski yaraları kaşımanın, ayrışmaya neden olacak şeyleri tartışmanın faydadan çok zarar getireceğinin herkes farkında. Ne gerek var yenileri yıkmayı, yerine eskileri yapmaya çalışmanın? Yıkıp yapmakla bir şey elde edilmediği, ancak insanların gönlündeki yaraların kaşındığının en güzel örneği geçmişten bugüne uzanan tartışmalar değil mi?” diye sormuştuk.
Ve akabinde, Afyonkarahisar’ın kaybettiği tarihi önemli iki binanın, eski Hükümet Konağı binası ile Paşa Camii’nin birebir kopyalarının başka alanlarda yapımını, böylelikle tarihi mirasın bir nebze korunabileceğini dile getirmeye çalışmıştık. Eski Memleket Hastanesi binasının da bu çalışmalara eklenebileceğini değinmiştik kendimizce.
***
Şimdi neden bu hatırlatmaları yaptık onu anlatalım isterseniz.
Belediye Başkanlığı seçimini yeniden kazanan Başkan Burhanettin Çoban, seçimlerden önce yeni dönemde yapmayı vaad ettiği projelerini açıkladı bilindiği üzere. Biz de davetli olarak o toplantılarda bulunduğumuzda Başkan Çoban’ın Paşa Camii ve eski Hükümet Konağı binaları ile ilgili düşüncelerini duyunca son derece memnun olmuştuk.
Başkan Çoban bugünkü Türbe yokuşunda bulunan ve eski Veterinerlik binası olarak bilinen binanın yerine eski Hükümet Konağı’nın birebir aynının yapılacağını, bu binanın da Kent Müzesi olarak değerlendirileceği sözünü vermişti.
Ayrıca 1933 yılında yıkılan, bütün teknik çizim ve rölevesi korunmuş vaziyette bulunan Paşa Camii’nin de yeniden birebir inşa edileceğini açıklamıştı. Başkan Çoban Paşa Camii’nin inşa edileceği yer için uygun bir alan düşünüleceğini de sözlerine eklemişti.
Bu projelerin bizde yarattığı heyecanı dile getirmek bugüne nasip oldu.
***
Sakın yanlış anlaşılmasın, bazıları gibi “Biz yazdık da oldu” demek bizim tarzımız da değil, haddimiz de…
Şehrin iki tarihi yapısının yeniden ayaklanacağını duyduğumuz için sevindik. Belki ilerleyen zaman için bir örnek oluşturabilecek olan “Yıkmadan yapma” mantığının vücut bulduğunu gördüğümüz için mutlu olduk.
Kim bilir, Burhanettin Çoban ya da yetki sahibi olan/olacak başkaları, memleketin diğer kaybolmuş eserlerini de canlandırma adına adımlar atar, “kadim kent” Afyonkarahisar kaybettiği miraslarını tek tek yeniden kazanır.
Memleketini seven her Afyonkarahisarlı gibi biz de bu çorbanın dumanından koklayabilirsek, çorbanın yapımında emeği olanlara dua ederiz. Öyle değil mi?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER