Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAFİLE NAMAZLARA NASIL NİYET EDERİZ

Muharrem Günay 5 Şubat 2014 Çarşamba 02:00:00
  Namazlarda niyet de şarttır. Şöyle ki: Niyet aslen bir azimden ve kesin bir iradeden ibarettir. Kalbin bir şeye karar vermesi ve bir işin ne için yapıldığını düşünmeksizin bilmesi demektir.
Namazla ilgili niyet, Yüce Allah’ın rızası için ihlasla namazı kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağını bilmektir. Yapılan işlerin önemleri ve sevapları niyetlere göredir. İnsanın niyeti halis (sırf Allah rızası için) olmalıdır. İnsan yapacağı bir ibadeti şuurlu bir halde yapmalıdır. Yapacağı işle, Allah rızası gibi, yüksek bir gaye gözetmeli ve gaflet içinde bulunmamalıdır.
Niyet kalbe aittir. Bununla beraber kalp ile niyet yapıldıktan sonra dil ile de söylenmesi daha iyidir. Bir insan başlayacağı bir namaza, kalp ile niyet edip de dili ile bir şey söylemese, o namazı caiz olur. Fakat kalp ile niyet etmekle beraber “şu vaktin farzını veya sünnetini kılmaya niyet ettim” demesi, daha iyidir. Bu şekilde, hem kalp, hem de dil ile niyet edilmesi, sahih olan görüşe göre müstehaptır. Kalben niyet olmaksızın dil ile yapılan niyet sahih değildir.
Farz namazlarla bayram ve vitir namazlarından bunları yerine getirirken hangi vakitler olduğunu belirlemek gerekir: “Bugünkü sabah namazına” veya “Bugünkü cuma namazına, bugünkü vitir namazına, bugünkü bayram namazına” diye niyet edilir. Yalnız farz namaza niyet etmek yeterli değildir. Böyle bir niyetle farz namazları tayin edilmiş olmaz. Fakat hangi namaz olduğu belirlenmeksizin vakit içinde: “Bu vaktin farzını kılmaya” diye niyet edilmesi kafi gelir. Rekatların sayısını anmaya gerek yoktur. Yalnız cuma namazı böyle değildir; onu vaktin farzı niyeti ile kılmak olmaz; çünkü asıl vakit öğlenindir, cumanın değildir.
Nafile namazlara gelince: Bunlarda sadece namaza niyet etmek kâfidir. Fakat şu vaktin ilk sünnetine veya son sünnetine niyet ettim, diye de kılınırlar. Bu namazların müekked veya gayri müekked olduklarını belirlemeye de gerek yoktur. Ancak teravih namazı için: “Teravih namazını veya vaktin sünnetini kılmaya niyet ettim” demelidir, ihtiyat olan budur. ( Büyük İslam İlmihâli, Ömer Nasuhi Bilmen)
Diyelim ki fazileti açısından öğlenin son sünnetini ve yatsının son sünnetini dört rekât, akşamın sünnetini altı rekât kılacağız. Ozaman “Niyet ettim Allah rızası için dört rekât namaz kılmaya“ demek yeterlidir.
Nafile namazların kılmışına ilişkin olarak Peygamberimizden nakledilen bilgiler, bu namazlarda uzun sûrelerin okunması, kıyam şartının aranmama¬sı ve binek üzerinde kılınabilmesi gibi noktalarda toplanmaktadır. Bu hü¬kümler toplu olarak değerlendirildiğinde, nafile namazın anlamı da daha belirgin hale gelmektedir. Öyle anlaşılıyor ki, uzun okuma, okuduğu üzerin¬de düşünme, tefekkür ve tezekkür etme işi özellikle nafile namazlarda ya-pılmaktadır. Belki de bu uzun okuma, tezekkür ve tefekkür etme sebebiyle, oturarak kılınabileceği söylenmiştir. Hal böyle olunca nafile namazlar, ye¬terli vakti ve imkânı bulunan insanlar için âdeta özel bir ibadet ve münâcât halidir.
VİTİR NAMAZI
Vitir namazı üç rekâtlık bir namazdır. Kılınması vaciptir. Vitir namazının faziletiyle ilgili olarak Peygamber Efendimiz (a.s.) şöyle buyurmuştur:
“Ey Kur’an ehli! Vitir namazı kılın. Zira Allah tekdir. Tek rekâtlı olan vitri (vitir namazını) sever.” (Tirmizi, Salât: 333 (453, 454); Ebu Davud, Salât: 336 (1416) Nesai, Kıyamü’l-Leyl: 27 (3/228-229)
Peygamber Efendimiz (a.s.) şöyle buyuruyor:
“Bir namazla Allahü Teâlâ (c.c.) size yardım etti. O namaz sizin için kırmızı develerden (kıymetli maldan) daha hayırlıdır. O namaz vitir namazıdır. Onun vaktini size kolay olsun diye yatsı ile tanyeri ağarıncaya kadar uzattı.” ( Ebu Davud; İbni Mace; Hakim; Tac: 1/590)
Bir başka hadisi şerifte ise söyle buyrulmuştur:
“Vitir namazı haktır. Kim onu kılmazsa bizden değildir. (Bizim yolumuzda yürümemiştir) Vitir namazı haktır. Kim onu kılmazsa bizden değildir. (Bizim sünnetimize uygun hareket etmemiştir.) Vitir namazı haktır. Kim onu kılmazsa bizden değildir. (Bizi takip etmemiştir.” (Ebu Davud, Salât: 337 (1419)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti