Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZI ANLAYARAK KILALIM – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 11 Nisan 2013 Perşembe 03:00:00
  Cenâb-ı Hakk, “Kur’an-ı anlayasınız diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik” buyuruyor, bu bakımdan Kur’an-ı anlayarak okumak asıldır.
Mevlana Hazretleri FİHİMAFİH adlı eserinin 129. sayfasında şöyle ediyor:
“Rivayet edilmiştir ki: Peygamber (Tanrı’nın selâm ve salâtı onun üzerine olsun) zamanında eshaptan her kim, yarım veya bir sure öğrenirse, ona büyük adam derler ve bir yahut yarım sureyi biliyor, diye parmakla gösterirlerdi. Çünkü onlar adeta Kur’an-ı yerlerdi. (iyice hazmederlerdi.) Bir veya yarım batman ekmek yemek hakikaten güç bir iştir. Fakat ağızlarına alıp çiğneyip, çiğneyip atarlarsa, bu şekilde yüz bin merkep yükü ekmek yenebilir . (Peygamber): “Ne kadar Kur’an okuyan vardır ki Kur’an ona lânet eder” (H.) buyurmamış mıdır? İşte bu, Kur’anı okuduğu halde manasını bilmeyen (manasına göre hareket etmeyen) kimse hakkında söylenmiştir. Fakat böyle olmasa da yine iyidir.
Kur’anı anlayarak okumak asıldır. Bunun için meal ve tefsir okuyalım. Hiç değilse namazda okuduğumuz sure ve duaların manalarını öğrenerek namaz kılalım. Namaz farzlarına, vaciblerine, sünnetlerine, tadili erkana ve adabına riayet edilerek şöyle kılınır:
SABAH NAMAZININ KILINIŞI
Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak için: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya”, diye niyet edilir. (kalben niyet etmekte yeterlidir) Hemen eller yukarıya kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Ondan sonra eller bağlanır ve “Sübhaneke “duası okunur. Arkasından eûzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur sonra “Amîn” denir ve bir miktar daha Kur’an ( veya namaz surelerinden birisi sıra takip edilerek) okunur. Bir miktardan maksat, en az bir sure veya en az üç kısa ayet veya kısa ayete denk bir ayettir.
Arkasından “Allahu Ekber” deyip rükûa varılır. Bu halde en az üç defa “Sübhane Rabbiye’l-Azîm” (Büyük Rabbimi tesbih ederim-anarım) denir. Sonra “Semiallahülimen hamideh” (Allah kulunun hamdini işitir) denilerek ayağa kalkılır. Ayakta “Rabbena lekel hamd” (Ey Rabbimiz biz ancak sana hamd ederiz, hamd senin içindir)denilir. Ondan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye varılır. Secde halinde de üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ”(Yüce olan Rabbimi anarım) denir. Sonra “Allahu Ekber” denilerek kalkılır ve dizler üzerine oturulur ve bir tesbih miktarı durulur. Yine “Allahu Ekber” denilerek ikinci secdeye varılır. Bunda da üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” denilir. Bununla bir rekat bitmiş olur. “Allahu Ekber” denilerek ikinci rekata kalkılır. Tam ayakta iken yalnız besmele çekilir. Fatiha suresi ve bir mikdar daha Kur’an okunur. Birinci rekatta olduğu gibi, rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulur ki, buna “Ka’de = oturuş” denir. Burada “Ettehiyyatü l ve Allahümme Salli ve Barik, Rabbena atina” diyerek dualar sonuna kadar okunur. Sonra “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sağ tarafa ve yine “Esselâmü Aleyküm ve Rahmetullah” diyerek sol tarafa selam verilir. Böylece iki rekatlı namaz bitmiş olur. Benzerlik bakımından, sabah namazının iki rekat sünneti ile farzının, öğle namazının son iki rekat sünneti ile akşam ve yatsının ikişer rekatlık sünnet namazlarının kılınışı aynıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti