Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZI VAKTİNDE KILMAK – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 15 Haziran 2014 Pazar 03:00:00
  “Münafıklar, Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Hâlbuki Allah, onların oyunlarını başlarına geçirecektir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar. İnsanlara gösteriş yaparlar. Allah’ı pek az anarlar.”(Nisa: 142); “İnfakların onlardan kabul olunmamasına sebep, gerçekte Allah’a ve Resûlüne inanmamaları, namaza ancak üşene üşene gelmeleri, verdiklerini de ancak istemeye istemeye vermeleridir.”(Tevbe: 54); “(Cehenneme giren)suçlular der ki: “Biz namaz kılanlardan değildik.”(Müddessir: 43)
Peygamber Efendimiz zamanında İslam dininden ve Müslümanlardan çıkar sağlamak amacıyla Müslüman olmadıkları halde Müslüman görünen ve camiye üşene üşene de olsa devam eden münafıklar vardı. Bir defasında Peygamber Efendimiz hutbe okudukları bir sırada bu münafıklardan otuzaltı kişinin adını tek tek okudu. İbi Kesir Muhammed suresi 31. ayetin tefsirinde bu olayı şöyle nakleder:
“Şöyle ki: İmâm Ahmed’in Ve-kî’ kanalıyla… Ebu Mes’ûd Ukbe İbn Amr (r.a.)dan rivayetine göre; o, şöyle demiştir: Allah Resûlü (s.a.) bize bir hutbe okudu, Allah’a hamd-ü senadan sonra şöyle buyurdu: Şüphesiz sizden münafık olanlar vardır. Kimin ismini söylersem kalksın. Sonra da: Ey filân kalk, ey filân kalk, ey filân kalk, buyurup otuzaltı kişinin ismini verdi ve: Şüphesiz sizde nifak (münafıklık) vardır, Allah’tan korkun, buyurdu.” (İbni Kesir, Muhammed suresi tefsiri)
Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“- Kul namazını vaktinde kıldığında, namazı nurlu bir halde göklere doğru tâ arşa kadar yükselir kıyamete kadar sahibinin yargılanmasını dileyerek şöyle der:
“Beni vaktinde kılmak sureti ile koruduğun gibi Allah ta seni korusun. (ama) kul, vakti çıktıktan (geçtikten) sonra kılmış ise (kıldığı namaz) karalara bürülü bir halde göğe doğru yükselir. (birinci) kat göğe vardığında eski bir elbisenin dürüldüğü gibi dürülür ve sahibinin yüzüne çarpılır. O (namaz) da şöyle der:
“- Beni zâyi ettiğin gibi Allah’ta seni zâyi etsin” (Taberani, Beyhâki)
Evinde Namaz Kılmayı Alışkanlık Haline Getirenler!
Abdullah İbn Mes’ud şöyle diyor:
“Kim ki yarın Müslüman olarak Allah’a kavuşmak istiyorsa, şu namazlarını doğru kılsın. Nerede ezan okunursa orada eda etsin. Çünkü Hz. Peygamber’in belirttiği hidayet yollarından biri de cemaatle namaz kılmaktır. Cemaate gelmeyerek evinde namaz kılan kimseler gibi, namazları evde kılmayı alışkanlık haline getirirseniz, Hz. Peygamberden kalan bir sünneti terk etmiş olursunuz. O zaman da şaşkınlığa düşersiniz.”
“Güzelce abdest alıp mescitlerden birisine gitmek için evinden çıkan hiç bir kimse yoktur ki, Allah ona, attığı her adım için bir sevap yazmasın, derecesini yükseltmesin ve bir günahını silmesin. Hatırlıyorum ki, bizden münafıklığını herkesin bildiği kimselerin dışında hiç kimse cemaatten geri kalmazdı. Adam, iki kişi tarafından ayakları yerde sürünerek getirilir ve safın arasına durdurulurdu.” (Müslim, Ebu Davut, Nesai, İbn Mâce)
Muaz bin cebel şöyle (ra) şöyle demiştir: “Kim ki Allah’ın huzuruna emin olduğu halde gelmek istiyorsa, şu beş vakit namazı, ezanın okunduğu yerlerde kılarak gelsin. Çünkü bu, hidayet yollarından birisidir. Peygamberimizin sünnet kıldığıdır. Sakın “Benim evimde bir namazgâhım vardır, ben orada namaz kılıyorum” demeyin. Çünkü eğer siz böyle yaparsanız Peygamberinizin sünnetini terk etmiş olursunuz. Eğer peygamberinizin sünnetini terk ederseniz sapıtırsınız.” (Ebu Nuaym)
Sünnet Namazları Evde Kılmak
Peygamber Efendimizin nâfilelerin, yâni namazın sünnetlerinin evde kılınmasını teşvik eden hadis-i şerifler mevcuttur.
İbni Ömer (r.a.)den Resûli Ekrem sallallahü aleyhi vesellem Efendimiz:
“Namazlarınızdan bir kısmını evinizde kılınız ve evinizi (içinde namaz kılınmayan) kabir haline koymayınız. “ buyurmuştur. (Riyazü’s – Salihîn, II, 427, Hadis no: 1133, Buhari ve Müslim’den)
Câbir (r.a.)’den: Resûli Ekrem (s.a.v.) Efendimiz:
Sizden biriniz namazını camide edâ ettikten sonra bir kısmını da evinde kılsın. Çünkü Allâhu Teâlâ o namaz sayesinde o kimsenin evinde hayır ve bereket halk eder.” Buyurmuştur. (Riyazü’s – Salihîn, II, 427, Hadis no: 1133, Müslim’den)
Sünnetleri ve diğer nafile namazları evde kılmak camide kılmaktan daha faziletli olması, içine gösteriş ve riyanın bulaşmaması ve evlerimizin kabirlere çevrilmemesi bakımından daha faziletlidir.
Cemaat arasında sünnet kılmıyor gibi bir dedi koduya meydan vermemek açısından sünnetler camide de kılınabilir. Beş vakit namaza bağlı olarak kılınan sünnetlerin genelde camide kılındığı yerlerde Evvabin, Teheccüd, İşrak ve Duha gibi nafile namazları evde kılarak ta peygamber sünnetine riayet etmiş oluruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti