Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÖĞRENCİ SAĞLIĞI

“Hastalanıp iyi olmaktansa hastalanmamak daha iyidir” derler. Bu da kendimize iyi bakmakla, bazı sağlık öğütlerini yerine getirmekle olur. Sıcak havalarda koşmaca oynadıktan sonra terli terli su içmenin, saatlerce denizde ve kumda oynamanın, yemeklerimizi iyice çiğnemeden yutmanın, otururken kamburumuzu çıkarmanın sağlığımız için ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliriz, ama bunları hiç önemsemeyiz. Küçük yaşlarda edinilen kötü alışkanlıklar ilerde sık sık hastalanmamıza zamanından önce yaşlanmamıza yol açabilir. Bu bakımdan hepimizin daha okul sıralarında sağlık kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor.
Öğrenciler okulda ve evde ders çalışırken şu sağlık kurallarına dikkat etmeleri gerekir:
1- Bazı öğrenciler sırada yazı yazarken daha kolaylarına geldiği için sol omuzlarını kaldırıp vücutlarının sağ tarafıyla sıranın üzerine abanırlar. Bu oturuş şekli omurganın sola doğru kıvrılmasına neden olur.
Bu oturuş şekli zamanla “Skolioz” denilen bir hastalığa neden olur. Omurgaları sağa ya da sola kıvrılmış kimselerin bu kusurlarını düzeltmek çok zordur. Bazen de hiçbir şey yapılamaz kemikleri öylece kıvrık kalır.
2- Bazı öğrenciler sıranın üzerine fazlasıyla eğilirler. Bu davranışları zamanla alışkanlık haline gelir ve solunumu güçleştirir. Akciğerler sıkışıp kaldıkları için gerektiği gibi genişleyip bol hava alamazlar. En doğrusu sıranın arkalığına dayanmalıyız. Ne sağa ne de sola doğru yatmalıyız.
3- Bazı çocuklar yazı yazarken veya kitap okurken başlarını kitap veya defterlerine çok yaklaştırırlar. Bu kötü alışkanlık gözlerin zamanından önce bozulmasına neden olur. Gözlerimiz 25 cm’den daha yakın şeyleri görebilmek için büyük çaba sarfederler. Bunun için gözlerimizle defterimizin veya kitabımızın arasında 30 cm’lik bir ara bulundurmaya dikkat etmeliyiz.
4- Öğrencilerin pek çoğu ödevlerini akşamları yaparlar. Halbuki akşamları insan vücudunun en yorgun olduğu saatlerdir. Bütün bir gün sonunda beynimiz yorulmuştur. Dinlenmeye ihtiyacı vardır. Sabahları uyandığımızda iyice dinlenmiş ve yeniden kuvvet kazanmış oluruz. Sabahları okuyup öğrenmemiz için en uygun saatlerdir. Bunun için öğretmenler en zor dersleri sabahları ilk derslerde anlatırlar.
İlkokul çağındaki bir çocuğun (7-12) yaş, 6 saat çalışıp 10-12 saat uyuması gerekir.
5- Her sabah kalkınca elimizi yüzümüzü yıkamalı, odamızı havalandırmalıyız. Mutlaka kahvaltı yapmalıyız. Bunun başarıya etkisi büyüktür.
Kahvaltımızı yaptıktan sonra dişlerimizi fırçalamayı unutmamalıyız.
Sokağa çıkmadan önce hava durumuna göre giyinmeliyiz.
-Sağlık en büyük zenginliktir.
-Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.
———————————————-
AKILLI ÇOCUK
Temizler elini yüzünü,
İçer çayını, sütünü,
Yıkar inci dişini,
Akıllı çocuk bilir işini.
***
Pis yerlerde gezmez,
Elbiselerini kirletmez,
Yerlere çöp atmaz,
Akıllı çocuk bilir işini.
***
Yavaş yürür koşmaz,
Tökezleyip düşmez,
Kol, bacak sakatlamaz,
Akıllı çocuk bilir işini.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER