Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÖĞRETMEN NASIL YETİŞTİRİLMELİ – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 17 Nisan 2019 Çarşamba 13:53:42
 

İlk öğretmen okulu 16 Mart 1848 tarihinde İstanbul’da ortaöğretime öğretmen yetiştirmek için Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) adıyla açıldı. Bu okulda eğitimci Satı Bey müdür olduktan sonra dönemine göre ileri eğitim ilkeleri uygulandı. Tevfik Fikret, İsmail Hakkı Batacıoğlu, Osman Zeki Üngör, Ali Ulvi Elöve, Selim Sırrı Tarcan gibi ünlüler bu okulda ders verdiler.
Sonraki yıllarda İsmail Hakkı Tonguç’un, Hasan Âli Yücel’in de bitirdiği bu okul ilk öğretmen okulu olarak tarihe geçti.
İnsan Eğiten bir mesleğin iyi yetiştirilmesi için bütün çağdaş ülkelerde öğretmen okullarına özel bir önem verilir. Nitelikli bir eğitim, iyi yetişmiş insan için önce iyi yetiştirilmiş öğretmene gereksinim vardır.
Bunun için Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar öğretmene, öğretmen yetiştirmeye büyük önem verdiler. Bu amaçla açılan öğretmen okulları, Köy Enstitüleri, Eğitim Enstitüleri, Yüksek Öğretmen Okulu yıllar yılı nitelikli öğretmen yetiştirdi. Ne yazık ki bu okullar günün gereksinimlerine göre geliştirileceğine bir bir kapatıldı.
1947’de Yüksek Köy Enstitüsü, 1950’de Yüksek Öğretmen Okulu, 1954’de Köy Enstitüleri, 1974’de İlköğretmen Okulları, 1980’de Eğitim Enstitüleri, 2014 yılında da Eğitim Fakülteleri’ne ek puanla öğrenci yerleştiren Anadolu Öğretmen Liseleri kapatıldı. Bilindiği gibi 1980 sonrası öğretmen yetiştirme işi Milli Eğitim Bakanlığından alınarak (YÖK) ve Üniversitelere bırakıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslekle ilgili uzun yıllar edindiği birikim ve deneyim ortada kaldı. YÖK ile MEB yeterli işbirliğini gerçekleştiremedi. Öğretmen yetiştirilmesinin üniversiteye bırakılması, sürenin uzatılması doğrudur ama yeterli değildir.
Öğretmen Okullarında çağdaş eğitim ilkeleri yanında, öğretmenliğe hazırlayacak geniş alanların, iklimin olması gerekir. Bu yapılmadı, yapılamadı. Bugün devlet ve vakıf üniversitesine bağlı yaklaşık 100 eğitim fakültesi var. Dört yüz bini aşan öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Bu fakülteler arasında bir eşgüdüm yok. Çoğunun yeterli alanı ve alt yapısı yok. Birbirlerinden farklı eğitim uygulamaları var.
Doğrusu Eğitim ya da Öğretmenlik Üniversitesi kurup bütün eğitim fakültelerinin bu üniversiteye bağlanmasıdır.
Eğitim Fakülteleri arasında sıkı bir eşgüdüm içinde, iş birliğiyle plânlanmalıdır. Her eğitim fakültesi bir uygulama okulu olması gerekir.
Kapatılan Köy Enstitüleri’nin yerleşkelerinde eğitim fakülteleri açılmalıdır. Anadolu öğretmen liselerinin kapatılması yeniden gözden geçirilmelidir. Bu okulların birikim ve deneyimlerinden yararlanılmalıdır.
ILO (Uluslar arası Çalışma Örgütü) ve UNESCO (Birleşmiş Milletler, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından ortaklaşa düzenlenen ülkemizin imzaladığı öğretmenlerin yetiştirilmesi ve haklarını düzenleyen 5 Ekim 1966 Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi uygulanmalıdır.
(5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü)
Nitelikli eğitim için önce iyi öğretmen yetiştirilmesi gerekirken, çeşitli etkilerden uzak yalnızca öğretmen sorunlarının ele alınacağı bir şûra düzenlenmelidir.
17 Nisan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü kutlu olsun.(79. Yıl)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER