Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Okulda robot yapacaklar – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 20 Eylül 2014 Cumartesi 03:00:00
  “İzlerken duygulandığın filmleri say” deseler, Devrim Arabaları’nı başa koyarım. Türkiye’nin kendi otomobilini üretme serüveninin nasıl sekteye uğratıldığını, “iç mihraklar”ın nasıl bir işbirliği içinde milli sermayenin hakkından gelmeye çalıştığını anlatır Devrim Arabaları.
Gerçek bir hikâyeden yola çıkmıştır.
“Böyle işlerle yabancı yatırımcıyı da kaçırırız”, “İsraf olur”, “Kısa vadede, uzun vadede de ithal etmek daha ucuz”, “Devletin sokağa atılacak parası yok” diyenlerin arasında bir veya iki kişi çıkar ve sorar:
Bugün başlamazsak ne zaman başlayacağız?
Devlet Demiryolları’nın Eskişehir’deki Cer Atölyesi’nde çalışan kahraman mühendisler, 130 günde otomobili ortaya çıkarırlar.
Filmin sonunda herkes “Aa, otomobilin benzini yok” derken, aslında benzinin koyulmamasının müsebbibi, otomobil üretimini istemeyenlerdir; bunu anlatır özetle film.
Türkiye’nin iktisadi bağımsızlığını istemeyenler, Devrim Arabaları’nın üstünü çizmeye çalışırlar.
1961’deki Devrim Arabaları heyecanından yıllar sonra, yine aynı soru soruldu:
Bizim neden yerli otomobilimiz yok?
Hemen harekete geçildi, ama soru sorulalı çok zaman geçti; ama yerli otomobili seri üretimle piyasaya sunacak “babayiğit” hâlâ bulunamadı.
Yine de milli bir otomobil hayalinden vazgeçilmemeli.
Bireysel düzeyde kalan yerli otomobil üretim girişimleri de desteklenmeli.
İktisadi bağımsızlığın tam olarak sağlanması için, Türkiye’de üretilen otomobil ve teknoloji şart.
Üretim, okuldan başlamalı hatta. Öğrenciler, üretme keyfini hissetmeli, ürettiklerinin “bir işe yaradığını” görmeli.
Afyonkarahisar’da bazı okullarda teknolojik tasarımlar yapıldığını biliyorum.
Bolvadin ilçesinde de şu günlerde hummalı bir çalışma var.
Bolvadin Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nde robot üretilecek. Okul Müdürü Ömer Peker, tecrübesini, bilgisini, görgüsünü öğrencilere aktaracak.
Öğrenciler de istekli.
Robot ortaya çıktığında haber yapmak boynumuzun borcu.
Haydi bakalım, hayırlısı.

PROJE ÜRETEN MÜDÜR

Bolvadin Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde Okul Müdürü Ömer Peker, Avrupa Birliği projeleri konusunda hayli tecrübeli bir yönetici. Bugüne kadar Avrupa Birliği’nin sağladığı desteklerle birçok ulusal ve yerel projeye imza attı. Hatta ulusal basın kuruluşlarında haber olan anneleri cezaevinde olan çocuklara yönelik geliştirilen“Yağmurun Ardındaki Işık” projesinin de yöneticiliğini Ömer Peker yaptı.
Projelerin ille de Avrupa Birliği tarafından desteklenmesi şart değil. Sultandağı Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi’nde de 7 yıl boyunca okul müdürlüğü görevini yerine getiren Ömer Peker, 2010’dan bu yana Bolvadin’de. İki ilçede 100’ü aşkın proje geliştirmiş. Bu projeler arasında “Tehlikenin Farkındayız” sloganı kullanılan proje ise en dikkat çekeni. Bu proje,öğrencilerin kötü alışkanlıklarından arınmalarını sağlıyor.

“DAYI”SINI KULLANMIYOR

Bolvadin Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde Okul Müdürü Ömer Peker, 10 yıldır Afyonkarahisar’da. Belki “merkez”e gelse, daha faydalı olacak… Bunun için “yukarılarda” tanıdığı da var. Ama torpil için kullanmıyor, torpile tevessül etmiyor. Ne güzel…

VALİ GÜNER MAKYAJSIZ GÖRSÜN

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, ilçe ziyaretleri kapsamında Bolvadin’e de gitti. Bolvadin Belediyesi önünde beklerken, zabıta memurlarının bir hareketi dikkatimi çekti: Zabıta memurları, Vali Güner’in geleceği yolda ilerlemek isteyen at arabalarını, hurdacıları ara yola sevk ediyor, “Bu yola girmeyin, Vali Bey gelecek” diyordu.
İyi de Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, ilçelerin sorunlarını, sıkıntılarını görmek ve çözümü için plan yapmak için ilçeye geliyor. Bırakın, at arabasını da görsün, hurdacıyı da. Böylece, ilçeyi daha iyi gözlemleme imkânı bulur, iletilmeyen sorunlar gündeme gelir…

EĞİTİM, EĞİTİM, EĞİTİM…

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in Bolvadin’de verdiği pek çok mesaj önemliydi. Ancak bir tanesi var ki altını çizmekte yarar var:
“Eğitime çok önem vermemiz gerekiyor. Kamil insan yetiştirmemiz lazım. Yaşının kemâliyatına sahip olsun yeter. Fazlasını istemiyoruz.”

EĞİTİMİN “AB” DURUMU NEDİR?

Afyonkarahisar’ın eğitimdeki durumu eleştirilir, bu eleştirilerin haklı yönleri de bulunuyor. Fakat bir konuda da kentin hakkını vermek lazım. Afyonkarahisar, sayısal anlamda Avrupa Birliği projeleri yapan iller arasında ilk 4’te. İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra Afyonkarahisar’da Avrupa Birliği projeleri üretilmiş. Karahisar, nüfus yoğunluğu ile proje sayısı oranına göre ise birinci sırada.

İLLER BANKASI’NDAN GİREMEYİZ

Afyonkarahisar Valisi HakanYusuf Güner, Bolvadin’de muhtarlarla yaptığı toplantıda farklı taleplerle karşılaştı. Ancak en ilginç talep, “kapanmayan” beldelerden geldi. Kapanmayan beldeler, bazı masraflarının İl Özel İdaresi tarafından karşılanmasını istiyordu. Oysa İller Bankası’na başvurulsa, işlemler daha kolay yürütülebilirdi. Bir belde başkanı çıktı ve şöyle dedi:
“Sayın Valim, İller Bankası’na gidelim de o kadar borcumuz var ki, bizi İller Bankası’nın kapısından içeri koymazlar.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti