Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ONLAR ANNE VE BABALARINA İTAAT EDERLER

Muharrem Günay 26 Mart 2018 Pazartesi 13:37:58
 

Bir Müminde bulunması gereken en önemli özelliklerden birisi de başta anne ve babası olmak üzere büyüklerini saymak ve onların üzerimizde olan haklarına riâyet etmektir. Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde, “Büyüklerini saymayan, küçüklerini sevmeyen bizden değildir.” buyurmuştur.
Cenâb-ı Hak, İsra suresi 23. ayette şöyle buyuruyor:
“Rabbin, kedisinden başkasına kulluk etmeyin, ana ve babaya iyi muamele edin, diye hükmetti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin nezdinde ihtiyarlığa ererlerse onlara “ÖF” bile deme. Onları azarlama. Onlara çok güzel (ve tatlı) söz söyle” Aynı surenin 24.ayetinde ise:
“Onlara acıyarak tevazu kanadını (yerlere kadar) indir. Ve “Ya Rab!“ Onlar beni çocukken nasıl terbiye ettilerse Sen de kendilerini (öylece) esirge “de” buyrulmaktadır.
Bilindiği gibi toplumun temeli ailedir. Aile ise öncelikle anne ve babadan kurulur, daha sonra çocuklar ailenin eksikliğini tamamlarlar.
Ana-babaya iyilik ve ihsan evlât üzerine farzdır, onlara isyan etmek haramdır çünkü onlar bizim bu dünyaya gelmemize vesile olmuşlar, büyütüp, besleyip eğitip hayata hazırlamışlardır. Hadîs-i şeriflerde buyruldu ki:
(Cennet kokusu beş yüz yıllık mesafeden duyulur Ana-babasını Üzenler ve sılâ-l rahmi terk edenler bunu duyamaz.) (Taberânî)
Ana Babaya İyilik ve Sıla-i Rahim Ömrü Artırır
“Ömrünün uzun, rızkının bereketli olmasını isteyen, ana-babasına iyilik etsin, sıla-ı rahmde bulunsun!” (İ. Ahmed)
Özellikle erkeklerin eşleri ile anne ve babaları arasındaki dengeyi kurma konusunda çok dikkat etmeleri gerekir. Hanımlarımızın aklına uyar ve anne ve babamızı terk edersek, cehennemin odununu bu dünyada iken hazırlamış oluruz. Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Hanımını anasından Üstün tutana ALLAH la’net etsin!“
Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde 3 grup insan hakkında ‘Burunları yerde sürtülsün’ buyuruyor. O insanlar şunlar…
”Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildigim zaman bana salât okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün!” (Tirmizi, Daavat 110, (3539))
”Allah (Cc) katında en üstün amel, vaktinde kılınan namazdır, sonra ana-babaya iyiliktir.” (Müslim)
“Ana-babasından biri hayatta olup da, onun rızâsını almayan, onu küstüren, Cehenneme girmeye müstahak olur.”
Eshâb-ı kiramdan biri, “Ya Resûlallah, ana-baba, evlâtlarına zulmetseler de rızalarını alamayan yine Cehenneme gider mi?” diye sorunca, Peygamber aleyhisselâm, üç defa “Evet zulmetseler de.” buyurdu (Beyhakî)
Şu hâlde ana-baba zâlim olup, evlâda zulmetseler de, günah işlemeyi emretseler de, yine onları üzmemeye, küstürmemeye çalışmalıdır! Anne ve babanın günah olan emirleri yapılmaz ama, yine de onları üzücü söz söylemek uygun değildir. Ana-baba kötü bile olsa, yine onlarla iyi geçinmek gerekir.  Ziyaretlerini terk etmek büyük günahtır. Hiç olmazsa, selâm göndererek, tatlı mektup yazarak, telefon ederek, bu günahtan kurtulmak lazımdır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER