Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

ORDU ÖRNEĞİ VE BÜYÜKŞEHİR MESELESİ

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye’nin basın kuruluşları açısından en geniş kapsamlı mesleki örgütü. Türkiye’nin her yanından Gazeteciler Cemiyetleri ve dernekleri kendi bölgelerine göre birleşerek 8 ayrı federasyon kurdular. Bu 8 federasyon birleşerek Türkiye Gazeteciler Konferedasyonu adı altındaki çatı altında buluştular. Afyonkarahisar’daki basın-yayın kuruluşlarının oluşturduğu Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği’ni temsilen Ordu ilindeki TGK toplantısına katıldık. Basın sektörünün içinde bulunduğu sorunları değerlendirdik, konuştuk, tartıştık. Bu değerlendirmelerin bir kısmını gazetelerimizde okudunuz, geri kalanını meslektaşlarımıza aktardık.
***
Bizim bu köşeden değinmek istediğimiz konu ise; Ordu ve Büyükşehir meselesi…
Malumunuz olduğu üzere Afyonkarahisar bundan 5 yıl kadar önce Büyükşehir olup olmamayı tartışıyordu. Aynı tartışma Ordu ili için de geçerliydi ve Ordu Büyükşehir olurken, Afyonkarahisar mevcut konumunda kaldı. 750 bin nüfus barajında bulunan illerin büyükşehir olmaları gündeme gelmişti. 750 binlik nüfusa yaklaşan iller arasında Ordu ve Afyonkarahisar ilk sıraları paylaşıyorlardı. 735 bin nüfusa sahip olan Ordulular İstanbul’daki hemşehrilerinin de desteğiyle nüfus kayıtlarını Ordu’ya taşıdı. Ordu’nun il nüfusu 750 bini geçti ve Ordu 2014 yerel seçimlerine “Büyükşehir” sıfatıyla katıldı.
Aynı dönem içerisinde Afyonkarahisar da “büyükşehir” olabilirdi ancak, olamadı.
Ülke genelinde 2013 yılında yeni büyükşehirler kuran yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerken yasa gereği 750 bin olması gereken nüfus konusunda Afyonkarahisar ve Ordu “sınır” sayılabilecek bir bölgedeydi. 700-710 bin arasında kalan bu iki şehir, “yasal hileler”le büyükşehir yapılabilirdi. Bunu Ordu başardı, Afyonkarahisar’da herhangi bir hareketlilik yaşanmadı.  Sonrasını da biliyorsunuz… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Büyükşehir meselesi kapandı, artık bütünşehirler olacak” tartışmaları ile olay bambaşka bir boyut kazandı.
***
Bunca şeyi neden anlattık? TGK toplantısı için Ordu’ya gidip yapılan çalışmaları, büyükşehir belediyesinin imkan ve avantajlarını bir kez daha yerinde görünce Afyonkarahisar’ın “büyükşehir” meselesinde çok şey kaybettiğine kanaat getirdik.
Büyükşehir olmasının ardından Ordu şehir merkezinin neredeyse tamamı yeniden elden geçirilmiş. Bir çok alt yapı ve üst yapı yatırımları yapılmış. “Bu ne zaman yapıldı” diye soruyorsunuz, “Büyükşehir olduktan sonra” diyorlar. “Bu proje nasıl hayata geçti” diyorsunuz, “Büyükşehir’in imkanları ile” diyorlar….
Önce eski Belediye Başkanı Seyit Torun, sonra Büyükşehir eski Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile çağdaş ve çevreye duyarlı belediyecilikte hatırı sayılır ölçüde yol almış Ordu. Sonra tam anlaşılamayan bir süreç yaşanmış ve seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz istifa ettirilmiş. Başkan’ın istifasına sebep olarak Ordu Milletvekili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile uyumlu çalışamadığı bilgisi kulislere yansımıştı. Yerine Ordu şehir merkezini ihtiva eden Altınordu ilçesinin çalışkan belediye başkanı Engin Tekintaş, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevlendirildi.
***
“Yiğidi öldür ama hakkını ver” demiş atalar. Afyonkarahisarımızı bu söz üzerinden değerlendirmek gerekirse eğer; Afyonkarahisar’ın son yıllarda yaşadığı gelişim, siyasi uyum, bürokratik başarılar, sportif kalite, yatırımlar bir de “Afyonkarahisar Büyükşehir Belediyesi” tabelası ile birleşseymiş eğer, her şey daha başka olurmuş gibi görünüyor.
Ordu’dan Afyonkarahisar’a bakınca bir fırsatı kaçırdığımız görülüyor. Yanlış anlaşılmasın külli zarar değil ama, kârdan zarar edilmiş. Daha büyük kazanımlar, hizmetler, gelişim mümkün olabilecekken, elimizdekilerle yetinmişiz. Tabir-i caizse bilgisayar oyunlarındaki “level atlama” gibi. Afyonkarahisar “Büyükşehir”lik sıfatı ile birkaç level daha atlayabilirmiş.
***
Ordu’nun şehir merkezinden bizim Hıdırlık gibi olan Boztepe’ye uzanan teleferik hattı var. Bizim de Kale’ye teleferiğimiz olacak inşaAllah. Bizim termal ve sağlık turizmimiz gibi Perşembe’den Ünye’ye kadar uzanan doğal güzellikli sahili, Korgan, Mesudiye, Gölköy, Aybastı’daki dört mevsim turizme elverişli, doğasını bozmamış onlarca tesisi var. Bizim haşhaş gibi özel bir tarımsal ürünümüz olduğu gibi Ordu’nun da 200 bin tonluk fındık üretimi var. Bunların üzerine bir de “Büyükşehir” avantajı eklenince Ordu ilinin ismini önümüzdeki yıllarda daha çok duyacak gibiyiz.
Ordu, kulvarları farklı olsa da, Afyonkarahisar’la kıyaslamak için iyi bir refik…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti