Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Otoparklar hakkında üç düşünce – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 29 Ocak 2015 Perşembe 02:00:00
  Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin aldığı kararla İkinci Dumlupınar Caddesi, Yeşilyol, Cevat Şakir Caddesi, Ali İhsan Sabiş Caddesi ile Bankalar Caddesi ücretli otopark hâline geldi. Açık otopark hakkında 3 farklı görüş dile getiriliyor. Öyle uzaklarda değil, aile içinde, kendi aramızda.
Annemden başlayayım:
“Belediye’nin büyük caddeleri otopark yapması iyi oldu. Gideceğim yerlere taksi ile gidiyorum. Ben taksiye binerken, taksiden inerken zorluk çekiyordum. Taksi, kaldırım kenarlarında duran araçlar nedeniyle kaldırıma yanaşamıyordu. Bu sefer de trafik duruyordu. Şimdi paralı olunca, eskisi kadar park eden olmuyor. Ben de taksiye rahatça binebiliyorum.”
İkinci yorum büyük ağabeyimden:
“Buraya okullar için verilen ara tatilde geldik. Bir baktık her yer paralı hâle gelmiş. Nereye arabamızı koysak para isteniyor. Yeşilyol’da bazı esnaflar dükkânlarının önüne, kaldırıma park ediyor araçlarını. Kimse ses çıkarmıyor. Ama biz kaldırıma park etsek bize ceza yazılır. Bazı esnaflar da ücretli otopark yerlerini kiralamış, oraya park için yaklaştığınızda uyarı levhalarını görüyorsunuz. Paralı otoparka da razı gelelim, koca alanda engelli aracına bir tane yer ayrılmış.”
Üçüncü yorum ise bu fakirden:
“Şehircilik ile ücretli/ücretsiz yol kenarı otoparkları bağdaşmaz. Ücretli de olsa, ücretsiz de olsa kamunun malı olan yolların araçlar için ayrılması doğru değil. 350 gün boyunca kaldırım kenarına park etmeyi alışkanlık hâline getiren vatandaşı, 15 günlük kar mücadelesinde aracını kaldırmak için ikna edemezsiniz. ‘Biz kapalı otopark yaptık, kullanmıyorlar’ demek, çare değil. Gerekirse zor kullanılarak yol kenarı işgaline son verilmeli.”
Aynı aileden 3 farklı görüş.
Yorum sizin.

ZABITA’DA TRAFİK YETKİSİ VAR MI?

Bir Belediye Meclisi toplantısında, Zabıta’nın dolayısıyla Belediye’nin şehiriçi trafik uygulamaları hakkında herhangi bir yetkisinin olmadığı belirtilmişti. Afyonkarahisar Belediyesi’nin internet sitesinde Zabıta’nın görevleri arasında “Ana arter ve yol meydan işgallerinin kaldırılması ve kontrolleri” de sayılıyor. “Belediye’nin trafik ile ilgili yetkisi yok” ifadesi, sanım dalgınlıktan dile getirildi.
Zabıta’nın “Ana arter ve yol meydan işgallerinin kaldırılması ve kontrolleri” ile görevli olduğunu öğrendiğimize göre, yol kenarına park eden araçların Zabıta ve polis işbirliğinde cezalandırılabileceği fikri de yabana atılır gibi değil.

BİRİNCİ OLMADAN İKİNCİ

Afyonkarahisar’ın gözde caddeleri arasında yer alan İkinci Dumlupınar Caddesi, artık öğrencilerin uğrak mekânı. Cadde’de oturan vatandaşlar, bu duruma nasıl bakıyor, bilemem. Fakat caddedeki hareketliliği de kabul etmek gerekiyor. Benim uzun zamandır aklıma takılan ise, başka bir konu: Cadde’nin ismi neden “İkinci” Dumlupınar? Ya da şöyle sorayım: Birinci Dumlupınar Caddesi nerede? Var da biz mi gözden kaçırıyoruz?
Yoksa “Birinci Dumlupınar Caddesi” de “Kadınana Caddesi” gibi resmi ismi farklı, vatandaşın dilinde farklı bir cadde mi?

2015 HEDEFLERİ

Daha önce de “2015 hedeflerinin neresindeyiz” diye sormuştum. 2015 yılı geldi çattı. 2011’den bu yana ne değişti, belirsiz. 2011’de yapılan tahminlerde 2015’te Afyonkarahisar’ın nüfusunun 750 bine çıkacağı belirtilmişti. 2014 nüfus saptamasına göre böyle bir ivme yok. 2023’te kimilerine göre 1 milyar, kimilerine göre 7 milyar dolarlık ihracat yapacağız. Şimdilik bu da gerçekçi görünmüyor. Zira 2014 ihracatı az da olsa geriledi.
Bir hedefi önümüze koyarken her şeyi ile değerlendirmemiz, değerlendirmelerimizin de gereğini yerine getirmemiz lazım. Yoksa arşivlere geçsin diye “1 milyar dolara çıkacağız”, “750 bin nüfusa ulaşacağız” demek kolay.

SEÇİMLERDEN ÖNCE NE TARTIŞACAĞIZ?

Öyle görünüyor ki 7 Haziran 2015’te gerçekleştirilecek genel seçimlerden önce Afyonkarahisar’da, yerel konulara ilişkin 2011 seçimlerinde ne konuştuysak, benzer mevzuları yazıp söyleyip duracağız. Ben, müsaadenizle ara başlıkları sıralayayım:
-ZAFER HAVAALANI’NA TRAMVAY: Hatırlayacaksınız, 2023 Vizyon projeleri arasında Afyonkarahisar’daki 5 yıldızlı otellerden Zafer Havaalanı’na hafif raylı sistem kurulması da vardı. Seçimden hemen sonra, yeni seçilen milletvekili, bir soru üzerine “Vaat değil, vizyon proje” diyerek böyle bir raylı sistem hazırlığı olmadığını söylemişti. Aradan 4 yıl geçtikten sonra, bir seçim arifesinde yine Afyon-Zafer Havaalanı arasında raylı sistem gündeme geldi. Demek ki 2023 Vizyonu’nu yeniden duyacağız.
-YENİ MÜZE: Artık yılan hikâyesine dönen “Yeni Müze” hakkında, “yine” açıklamalara şahit olacağız. Tarih pazarlığı yapılmasını, bu pazarlığın müteahhit firmaları zor durumda bıraktığını hatırlamadan “Müteahhitten kaynaklanan sorunları aşıyoruz. Yeni Müze 2016’da hizmete açılacak” cümleleri kurulacak.
-BASINA TOKİ: 2011 seçimlerinden önce basın mensupları için TOKİ konutları yaptırılacağı duyurulmuştu. O duyurudan yavaş da olsa konutlar inşa edildi. Şimdilik yüzde 70’lik bir inşaat kısmı bittiğine göre, seçim yaklaşırken yüzde 90’lık bir alanın bittiğini söyleyebilir siyasetçiler.
-OTOYOL: Ankara-İzmir Otoyolu’nun Afyonkarahisar’dan geçmeyeceği, neredeyse tescillendi. Seçimden önce oy kazanmak için yeni bir söyleme ihtiyaç var: Afyonkarahisar-Antalya Otoyolu. Ankara-İzmir Otoyolu’nun proje ihalesi muhtemelen seçimden hemen sonra gerçekleştirilecek. “Tesadüf”e bakın ki Afyonkarahisar-Antalya Otoyolu’nun da ön çalışması seçimden hemen önce sona erecek. “Bir otoyolu verip bir otoyolu alıyoruz” denilirse şaşmayalım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti