Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Ramazan’a girerken – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 8 Temmuz 2013 Pazartesi 03:00:00
  2010 yılında dünyanın en çok okunan dergilerinden birisi olan The Economist Dergisi tarafından bir araştırma yapılmış. Avrupa’daki dindarlığın araştırıldığı bu çalışmada Türkiye en dindar ülkeler arasında 7. sırada yer almış.
Avrupa Sosyal Anketi’nin yaptığı araştırmaları inceleyen The Economist, dini gereklerini yerine getirmeyen ve ibadethanelere düzenli olarak gitmeyen ülke nüfuslarını karşılaştırmış. Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan yüzde 98 ve 95’lik oranlarla birinci sıraya oturmuş. Yunanistan’ı sırasıyla Polonya, Hırvatistan ve İtalya izlemiş. Türkiye’nin yüzde 77’lik bir oranla en dindar yedinci ülke olduğu listede, ibadetini yerine getirmeyen nüfusun en yoğun ülke Çek Cumhuriyeti olmuş. Çek cumhuriyetini yüzde yüzde 40’ın üzerinde nüfus oranıyla Fransa, İngiltere ve Belçika takip etmiş.
Türk halkı genel itibariyle dindar, muhafazakar bir yapıya sahiptir. Ünlü yazarlarımızdan Ömer Seyfettin bir hikayesinde Bulgar diplomatın ağzından Türklerin bu özelliğine dikkat çeker. Bulgar diplomat, henüz hiç bir Bulgar nüfusu bulunmayan Deliorman’ı nasıl Bulgarlaştırdığını anlatırken, Türkler’in “tutuculuğundan” yararlandığını anlatır. Övünerek, “Bir Bulgar aile ve 3-4 domuzu o bölgeye getirdim. Domuzlar çoğalıp orada burada gezmeye başladıkça Türkler domuzların su içtiği yalaktan su içmemek, domuzların gezdiği çayırlarda güreşmemek, domuzların gezdiği sokaklardan geçmemek için göç etmeye başladılar. Onlardan boşalan her yere de Bulgar aileleri yerleştirdim” diye taktiğini anlatır. Türkler’in domuza karşı olan tutuculuğunu, nefretini nasıl kendi menfaatine çevirdiğinden bahseder.
***
TÜRKİYE’de en çok okunan kitap Kur’an-ı Kerîm’dir. Her yıl milyonlarca adet baskısı yapılır ve satılır. Türkiye’de büyük sayıda, bir ordu Kur’an hâfızı vardır, mukaddes Kitabı baştan sonuna kadar ezberlemişlerdir. Türkiye’nin dindar çoğunluğu ise (istisnalar dışında) Kur’an’ın yapılmasını istediği nice işleri yapmaz, yapılmamasını istediği nice işleri yapar. Kur’an beş vakit namaz kılın der, halkın ancak yüzde 10’u kılar. Kur’an gıybet etmeyin der, Müslümanlar bol bol gıybet eder. Kur’an ribayı kesinlikle haram kılmıştır, riba Müslüman toplum arasında çok yaygındır. Kur’an lüksü, israfı, her türlü beyinsizliği, aşırı tüketimi, azgınlığı yasak etmiştir. Eline para ve imkan geçiren çok sayıda Müslüman lüks ve israfa yönelmiştir. Kur’an bölünmeyiniz, parçalanmayınız, birbirinize düşmeyiniz; böyle yaparsanız gücünüz, kuvvetiniz, devletiniz elinizden gider, esir ve zelil olursunuz der. Müslümanlar bin parçaya bölünmüştür ve bunların bir kısmı birbiriyle çekişir. Kur’an zekatı verin der, zekattaki durumumuz hepimizin malumudur. Kur’an kafirleri dost ve velî edinmeyiniz der, Müslümanların bir kısmı edinir. Kur’an bir kavim için “Onlar namazı terk ettiler ve şehvetlerine uydular” buyuruyor. Bizim kavmimizde durum nedir?
Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) uğursuz bir topluluk için “Onlar Kur’an okurlar, okudukları Kur’an hançerelerinden aşağı kalplerine inmez. Onlar gergin yaydan fırlayıp ava isabet eden, o hızla avdan da çıkıp giden ok gibi dinden çıkarlar” buyuruyor.
***
Türkiye muhafazakardır ama, Afyonkarahisar daha da muhafazakardır bize göre.
Mübarek Ramazan-ı Şerif geldi nihayet. Allah cümlemizi Bayram’a eriştirsin. İslam Alemi’nde ayrı bir yeri olan Ramazan ayı Afyonkarahisar’da daha bir başka idrak edilir her yıl. Afyonkarahisarlılar, idarecisiyle, sıradan vatandaşıyla, esnafıyla memuruyla Ramazan’ı daha iyi yaşayabilmek için çaba gösterir.
Günlük düzen iftara, sahura, oruca göre ayarlanır, sosyal hayata dini ölçüler şekil verir. Tabi Ramazan ayı boyunca sahura kadar kumar oynayanlara, gösteriş için kuş sütü eksik sofra donatanlara, “orucum” bahanesiyle mesaisini aksatanlara da rastlamak mümkündür. Ama sonuç itibariyle bu kötü örnekler azınlıkta kalır. Afyonkarahisar’ın büyük bir bölümü manevi atmosferden hissesine düşeni alabilmek için çaba gösterir.
Kötü örnekler her zaman her yerde olabilir. Allah iyilerin sayısını artırsın. Bu mübarek günlerde rahmet deryasından olan hissenizin artmasını dileğiyle Ramazan-ı Şerif’inizi mübarek olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti