Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SABAH NAMAZI ŞAHİTLİDİR

İsra suresi 78. Ayete göre sabah namazı şahitlidir ve kılınırken melekler hazır bulunurlar:
“Güneşin batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar (belirli vakitlerde) gereği üzere namazı kıl, bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazında, gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.”(İsra:78)
Şanı Yüce Allah’ın meleklere, Müslim’in sahih’inde ve başkalarında sabit olduğuna göre:
“Kullarımı ne halde bıraktınız?”
Yüce Allah bu soruyu meleklere, kullar üzerinde görevli olup sabah ve ikindi namazlarında görev devir teslimi yapıp Rab’bin huzuruna çıkanlara sorar. Onlar da: “Onları namaz kılarken bulduk, namaz kılarken bıraktık” diye cevap verirler. (Buhari, Bedu’l-halk, 6;Nesâi, salât 21)
Bir başka hadiste ise “Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa, gece yarısına kadar namaz kılmış sevabı alır. Sabah namazını da cemaatle kılarsa bütün geceyi namaz kılarak geçirmiş gibi sevap alır.” (Buhari, “Ezan”, 34; Müslim, “Mesacid” , 260)
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kılacağı namazın son rekâtında bile imama yetişen kimse, o namazın bütün sevabına yetişmiş olur.” (Buhari. İmâm Suyuti, Camiu’s-sağir: 1/734)
“Ebû Hüreyre (r.a.)’den; demiştir ki; Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Bir kimse tam olarak abdest alıp (mescide) gitse, fakat insanları namazları kılmış bulsa, Allah ona, cemaate hazır olup da namazını cemaatle kılanın sevabı gibi sevab verir. Bu, o cemaatin sevabından hiç bir şey eksiltmez.” (Nesâî, tahâre 108, 110; Hâkim el-Müstedrek, I, 208- 209. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/397-398. Hadisno: 564)
Cemaat halinde namaz kılmanın ve cemaat ruhunun her zaman taze tutulması konusunda çok sayıda hadis vardır. Bunlardan birinde Hz.Peygamberimiz:
“Üç kişi bir köyde veya sahrada bulunur ve cemaatle namaz kılmazsa, şeytan onlara hâkim olur. Öyleyse cemaatten ayrılma. Çünkü kurt ancak sürüden ayrılan koyunu yer.” Buyurmuştur.” (Ebu Davud, “ Salât “, 47)
Peygamberimiz buyuruyor ki:
“(Mazeretsiz olarak ) namaz kılmaktan kaçınan kimse, Tevrat’ da, İncil’de, Zebur’da da, Kur’an’da da lanetlenmiştir. Cemaatle namaz kılmayı terk eden kişiye üzerinde gezdiği yeryüzü lânet okur ve bu kişiye Allah, melekler, tüm canlılar, hatta denizdeki balıklar bile gazap eder.”
Yine Sevgili Peygamberimiz bir başka hadislerinde şöyle buyuruyor:
“Cennetin kokusunu bile alamazlar”
“Bana Cebrail ile Mikail gelerek şöyle dediler: “ Ey Muhammed! … Ulu Allah sana selam ederek diyor ki. Ümmetimden (mazeretsiz) olarak cemaatle birlikte namaz kılmaktan kaçınan kimseler, yeryüzündeki tüm müminler kadar iyi ameller işlese de, cennete girmek şöyle dursun, onun kokusunu bile duyamazlar.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti