Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Seçim mi, koalisyon mu? – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 9 Haziran 2015 Salı 03:00:00
  Milletvekili genel seçimlerinin sonuçları az çok belli olmaya başladıktan sonra gazeteniz Kocatepe’nin manşeti için “Sandıktan koalisyon çıktı” başlığını uygun görmüştük. İlerleyen zaman içerisinde sonuçların yanı sıra siyasi partilerin “koalisyon” ile ilgili tavırları da belli olmaya başladı. Biz de dünkü manşetimizi “Sonuç; koalisyon ya da seçim” olarak değiştirdik.
Önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de en net bilgiler ve detaylı sonuçlar gazeteniz Kocatepe’de yer aldı. Seçimle ilgili ulaşabildiğimiz tüm detayları siz değerli okurlarımıza aktarmaya devam edeceğiz. Elbette güvenilir yorumlar eşliğinde…
Afyonkarahisar’ın seçimiyle ilgili detaylı bilgileri gazetemizin diğer sayfalarında göreceksiniz.
İlçelerin önemi
Dün itibariyle erken genel seçim Türkiye gündeminin en önemli maddelerinden birisi haline geldi. Koalisyon formülleri, seçim senaryolarının gerisine düştü bir anda.
Seçimler öncesinde yaptığımız tahminler doğrultusunda Afyonkarahisar’ın miletvekili dağılımı 3-1-1 şeklinden gerçekleşti. Tahminler yapılırken en güçlü ihtimal olarak “3-1-1” formülü dillendirilirken, ikinci ihtimal olarak da “2-2-1” ve “3-2” skorları da dile getirilir olmuştu.
Sonuçlara bakıldığında yaklaşık 15 bin oy eksiğiyle AK Parti’nin 4. Vekili kaçırdığı gözleniyor. Yani 15 bin oy daha olsaydı Burcu Kayıkçı yerine Akif Özkaldı Meclis’e gidebilirdi. Ya da bir başka ihtimale göre MHP 16 bin oy daha fazla alabilseydi Remziye Sıvacı yerine Aziz Aslan bugün “Afyonkarahisar milletvekili” sıfatını hak edebilirdi. Bir başka ifadeyle yaklaşık 8 bin seçmen tercihini CHP’den değil de MHP’den yana kullansaydı CHP Afyonkarahisar’da vekilsiz kalabilir, MHP’nin vekil sayısı 2’ye çıkabilirdi.
Bunlar amiyane tabirle “halamın bıyıkları olsa amcam olurdu” kabilinden hesaplamalar. Ama yine de Afyonkarahisar’ın milletvekili dağılımında “ilçe oylarının” etkisine işaret eden değerlendirmelerdir.
Bizce koalisyon
Şimdi büyük çoğunluk “Türkiye yeni bir ekonomik dalgalanma ile karşı karşıya kalacak mı” endişesi içerisinde. Partiler birbirleriyle koalisyon yapmayacaklarını açıklıyorlar ardı ardına.
Bizim şahsi görüşümüz; ilerleyen süreçte makul bir koalisyon kurulacağı şeklinde olsa da konuştuğumuz, görüştüğümüz pek çok dostumuz “seçim” ihtimaline daha çok ağırlık veriyorlar. Türkiye’ye hakim olan bu siyasi ortam ve seçim sonuçlarıyla yeni bir seçimin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor pek çok kimse.
Bakalım göreceğiz…
Seçim Kurulları
tıkır tıkır işledi
Bu seçim, sonuçların en hızlı belirlenip açıklandığı seçimlerden birisiydi aynı zamanda. Afyonkarahisar ve Türkiye’deki Seçim Kurulları son derece düzgün işledi. Mesela Afyonkarahisar Merkez’de ilk kez Seçim Kurulu ikiye bölündü. Merkez İlçe’nin oy tasnifleri iki ayrı Kurulu tarafından gerçekleştirildi. Böylelikle sonuçların sisteme işlenmesi ve açıklanması son derece hızlı gerçekleşti. Önceki seçimlerde gece saat 02.00-03.00’e kadar sandık tutanakları ve oy torbalarını teslim etmek için bekleyen sandık görevlileri bu kez saat 22.30 gibi bu işlemlerini tamamlamışlardı bile.
Önceki seçimlerde sandık başkanlarından gelen tutanaklar sandık başkanlarınca görevlilerin önüne bırakılırdı. Bu kez AK Parti, MHP, CHP, Saadet Partilerinin temsilcileri görevlilerin hemen yanıbaşındaydı. Her sandığın, adı, numarası tek tek okunarak, hangi partiye o sandıktan kaç oy çıktığı, parti gözetmenlerinin huzurunda sisteme işlendi. Parti temsilcileri de notlarını alıp, sandık başlarından gelen bilgilerle, Seçim Kurulu’ndaki bilgileri kıyaslayabildiler. Böylece seçim güvenliği bir kez daha artmış, itimat ortama hakim olmuştu.
Afyonkarahisar il genelinin resmi olmayan kesin sonuçları saat 23.30 gibi belli olmuştu. Ancak Çay ve Sultandağı ilçelerinden gelecek birkaç sandık beklendiği için il sonuçları saat 02.30’a kadar netleşemedi.
Sonuç itibariyle Seçim Kurullarının işleyişi ve seçim güvenliği açısından olumsuz bir durum yaşanmadı ve 2015 Milletvekili Genel Seçimleri şaibesiz/dedikodusuz tamamlandı. Hayırlı olsun…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti