Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Şehrin yeni gündem maddesi: Mülteciler

Sezer Küçükkurt 15 Temmuz 2014 Salı 03:00:00
  İlimizde bulunan mültecilerle ilgili bu sütunlarda dün yayınlanan yazımız üzerine tahminimizin üzerinde tepki aldık hemşehrilerimizden.
Meğer Afyonkarahisarlı’nın asıl gündem maddelerinden birisi mültecilermiş de kimse bunun farkında değilmiş. Bu insanların hak etmediği muamelelerle karşı karşıya bulunduğunu dile getiren hemşehrilerimiz olduğu gibi aksi görüşte olanlar da var.
Mülteci kardeşlerimize yapılan haksızlıkları, onların yemek kuyruklarında, ekmek sıralarında bekletilmelerini doğru bulmayan, Afyonkarahisar halkının mültecilere yeterince kucak açmadığını, onları kabullenmekte zorlandığını savunanlar da var. Diğer guruba göre daha azınlıkta kalan bu görüşteki hemşehrilerimize göre, ülkemize sığınan, ilimizde bulunan bu insanlara gönül kapılarımızı daha çok açmalıyız. Onların tavrı, tutumu ne olursa olsun bize düşen konuklarımızı iyi ağırlamak, İslam’ın ve Türk örfünün gereğince onları bağrımıza basmak gerekiyor. Bu konuda devletin kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve Afyonkarahisarlılar’ın sorumluluğu büyük. Görevler yerine getirilmiyor.
***
Diğer gruba nazaran epeyce kalabalık olan diğer görüş sahibi hemşehrilerimize göre ise mülteci meselesi artık Afyonkarahisar’ın öncelikli sorunlarından birisi.
Elbette onlara yardım edilmeli, kucak açılmalı, ihtiyaçları karşılanmalı. Ama tüm bunlar yapılırken bu insanlara da kentte nasıl yaşamaları gerektiği, insanlara nasıl davranmaları gerektiği, Afyonkarahisar’a nasıl adapte olabilecekleri anlatılmalı, öğretilmeli.
Bu konuda da en büyük görev devlet kuruluşlarında. Onun ardından sivil toplum kuruluşları da yük altına girmeli. Bu insanların gıda, giyim-kuşam, barınma ve eğitim başta olmak üzere, dil, adab gibi eksikleri el birliğiyle giderilmeli.
Bir zamanlar Van depreminden sonra ilimize getirilen konteynırlarla kurulması planlanan mülteci merkezini hatırlatan hemşehrilerimiz bunun da sağlıklı bir çözüm olmadığını, insanlık dışı barınma şartlarının durumu daha da güçleştireceğini vurguluyorlar.
***
Öte yandan mermerciler başta olmak üzere Afyonkarahisar’da pek çok sektörün işçi bulamamaktan yakındığını hatırlatan hemşehrilerimiz, “Gazetelerde boy boy siz yazıyordunuz. İş var, adam yok diye. İşadamlarımızın kulakları çınlasın, yurt dışından işçi getirmeyi planlıyorlardı. İşte o getirmeyi planladıkları işçiler hazır ayaklarına gelmiş vaziyette. Bu insanlar hem ekmeğini kazanırken, hem de topluma adapte olabilir” diyorlar. Bu noktada İŞ-KUR’a da görev düştüğünü belirten hemşehrilerimiz, “Şehrimizde kendini yeni gösteren mülteci meselesi giderek büyüyor. Daha da büyüyeceği aşikar. Tamam bu insanlara kucak açalım. İtirazımız yok. Ama bu işi usulüne, adabına, kuralına göre yapalım. İlimiz yöneticileri gelecek için tehlike işareti veren bu durumu şimdiden masaya yatırmalı” diyorlar.
***
Bize göre de bu tespitler haklıdır. Afyonkarahisar’da giderek artan mülteci varlığı bu meseleyi şehrin öncelikli gündem maddeleri arasına sokmuştur. Gelecekte olumsuzluklar yaşanmaması için çalışma yapılıp, tedbirlerin alınması için geç kalmamak gerekir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER