Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TAM BİR ÖZELLEŞTİRME REZALETİ – SEKA

Bugünlerde en çok konuşulan konulardan birisi Şeker Fabrikalarının satışı. Bu konu ortaya atıldıktan sonra birçok kesimden tepkiler yükseldi. Bu satışın gerçekleşmemesi için belirgin bir kamuoyu oluştu. Durumu kotaramayan iktidar ülke gündemini değiştirmek için birinci elden yoğun çaba harcamaya başladı. Ki nişasta bazlı şeker konuşulmasın, Amerikan şirketi Cargill konuşulmasın, çiftçinin zararları konuşulmasın.
AKP Genel başkanı Tayyip Erdoğan;
“Sefer görev emri olanlar göreve hazır olsun, ama şu anda ihtiyaç yok”  dedi.
“İslamın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar.“ dedi.
“En büyük üzüntüm, emsalsiz olan İstiklal Marşımızın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılmamış olmasıdır” dedi.
Gündem değişsin de ne dediklerinin bir önemi yok.
***
“Afyon Şeker Fabrikası satılırsa kapanmayacak” deniliyor. “5 yıl çalışma garantisi isteyeceğiz” deniliyor. Öyle olacak mı? SEKA örneğini hatırlayalım, hatırlatalım.
SEKA Afyonkarahisar Fabrikası Çay ilçesine bağlı Karacaören beldesinde 1978’de yılında hizmete girdi. 1300 kişinin çalıştığı fabrika bölgenin can damarı oldu. Direkt olarak 10000 kişiyi, dolaylı olarak bölgede yaşayan tüm insanları, Afyonkarahisar ekonomisini olumlu yönde etkiledi. Yan sektörler, çiftçi, taşıma gibi diğer etkenlerle 50 binden fazla kişinin geçim kaynağı oldu. Göl kıyısındaki 40 köy yeni bir gelir kaynağına kavuştu. 20 bine yakın köylü saz ve kamıştan para kazanırken binden fazla kişi de fabrikada iş sahibi oldu. Eber gölün kenarındaki saz ve kamışlar fabrikanın kurulmasıyla kağıt ve karton olarak memleket ekonomisine katkıda bulunmaktaydı.
2.140.674 metrekare arazi, 40.000 çam ağacı, 150 tane lojman, 2 sosyal tesis, 3 tane villa, 10.000 m2 kapalı alan, 3 tane gölet, 2 tane havuzu olan fabrika satışa çıktı. Özelleştiriyoruz, kapanmayacak denildi. Sonuçta 2003 yılında 3 milyon 100 bin dolara Başbakanın dünürü Albayrak grubuna satıldı.
SEKA’nın satışı ve kapanması sonrası bugün bölgenin durumu nasıl?
2000 yılında 45.635 olan Çay ilçesinin nüfusu bugün 31.364, köylerin nüfusu 29.435 iken, bugün 16.919’ düşmüş. İlçe nüfusu % 33, köylerin nüfusu % 43 azalmış. Aşı, işi, geçimi olmayan insanlar köylerini terk edip, göç etmek zorunda kaldı. Aş isteyen, iş isteyen gençler paralı asker oldular. Aksi halde işin yok diye kız vermiyorlar, aksi halde ailelerinin geçimini sağlayamıyor.
SEKA Fabrikasının hemen yanı başında yerleşik olan 3000 nüfuslu Karamık Karacaören köyü nüfusuna kayıtlı bulunan 450 askeri personelin bulunması, bunların 400 den fazlasının sözleşmeli er ve erbaş olması sadece tesadüf mü? Bu kadar sözleşmeli askerin bulunduğu bir bölge 2016 yılında 6, içinde SEKA Mahallesi olan Karamık Karacaören köyü 3 şehit verdi. Özelleştirmenin gerçek sonucu bu.
Değişik kesimlerin bakış açısı da farklı değil. TBMM tutanakları. 18 Şubat 2014. Dönemin MHP Milletvekili sayın Kemalettin Yılmaz ne demiş; “Tam bir özelleştirme rezaleti yaşanan Çay SEKA fabrikasının yerinde maalesef yeller esiyor; hurda demirleri bile sökülmüş, üç beş metruk binadan başka hiçbir şey kalmamıştır. Özelleştirmeden önce 800 aktif çalışanı, ham madde temincisi, nakliyecisiyle en az 1.500-2.000 aileye iş olan, aş olan, katma değer ve istihdam sağlayan Çay SEKA fabrikası, sizlerin özelleştirmeden ne anladığınızın göstergesidir yani iki kelimeyle ifade etmek gerekirse, SEKA yandaşa peşkeş çekilmiştir. İnşallah yanınıza kâr kalmayacak, hesabını inşallah vereceksiniz.”
Son Söz; “Taş üstüne taş koyanı… İyi kötü görmüştük. Taş üstünde taş bırakmayanı…
İlk defa görüyoruz.” Yılmaz Özdil

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER