Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TENKİT

Muhterem okuyucum; Son aylarda aile, iş ve toplum hayatımızı olumsuz etkileyen hatta içten içe kemiren konuları bilerek yazıyoruz. Çünkü, herkes kendine çeki düzen vermelidir. Çok olumlu tepkiler de alıyoruz.
Günümüz toplumlarında tenkit sıkça kullanılmaktadır. Çünkü, eleştiri en kolay yoldur.
Tenkit aslında güzel bir şey olmayabilir ama gereklidir,
Mantıklı değil, hisle olanı yıkıcı olabilir, yerli yerince, dürüst bir öğüt olmazsa çok tehlikelidir, bir kıvılcım gibidir. Ateş olur yakar, su ve sel olur yıkar. Kimseye de faydası olmaz. Konuşurken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Ağızdan çıkacak bir olumsuz sözün kontrolümüzden çıkacağı aşikârdır.
Saygınlığınızı artırmak istiyorsanız mümkün olduğunda dayanaksız tenkitten kaçınmalısınız. Gelecekte mahcup olmamak için de gereklidir.
Kim Tenkit eder?
Görevini yapmayan değersiz adam tenkit eder. Kötüler, beceriksizler, başaramayanlar şikâyet eder.
Daha iyisini yapamayanlar, fikirleri olmayanlar tenkit eder. Kendisi ile barışık olmayanlar, hiçbir şeyi beğenmeyenler eleştiri ve tenkit yolunu seçerler.
Kim Tenkit etmez?
İnsanları, kötülemek yerine anlamaya çalışanlar, insanlara, müsamaha, sempati, nezaket besleyenler tenkitten kaçınır. Özgüven duygusu tam, beşeri ilişkileri kuvvetli, edep ve adap seviyesi yeterli olan insanlar tenkit etmek yerine, istişare yolu ile dostlukları pekiştirirler.
Biz;
Kendimize saygı duyalım, kendimizi denetleyelim, aynaya bakalım, düşünüp doğru söyleyelim, aklımızı işimize bekçi, sözümüze tenkitçi yapalım, tenkitten korkmadan çalışıp kendimiz örnek olursak, o zaman kazançlı çıkarız. Bazıları başkalarını takip etmek yerine kendi işine baksa çok daha karlı çıkar.
Değerli okuyucum; dost dostluğun gereğini yapar. Dostunun zor gününde yanında olur. Dün dostum dediğini bugün acımasızca hatta iftira atarak eleştiren insanların sonunun pek iyi olmadığını görmek mümkündür. Bu işlerde direk kul hakkının olduğu da unutulmamalıdır. Kul hakkının cezasının da yüce dinimizde ne kadar ağır olduğu bilinmelidir.
Günümüz insanları ne acıdır ki yıllardır iyi bildiği ve hakkında olumlu şeyler söylediği kişiler hakkında işine gelmeyince fütursuzca eleştirmekten çekinmemektedirler. Bunları hakka, adalete ve vicdana davet etmek lazımdır.
Enerjisini husumet, hoşgörüsünü pusuda, akli yapısını da beleşde deneyenlerden Allah hepimizi korusun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER