Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Teşekkürler Konservatuvar – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 21 Ağustos 2014 Perşembe 03:00:00
  Bir okul düşünün: Okuldaki herkes kendi alanında uzman, önemli tecrübe ve bilgi birikimi var. Ama hemen herkes bir o kadar mütevazı.
Bir okul düşünün: Arı gibi çalışıp her yıl yeni projeler koysun ortaya. Ama projelerin 5’te 1’i duyulsun.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tam da böyle bir okul.
Yetenekliler arasından yapılan sınavlarla kazanılan ve eğitime devam edilen okulun, öğretim üyeleri ve görevlileri de yetkin.
Konservatuvar’daki eğitim kadrosu bireylerinin, kendi aralarındaki iletişim zaten seviyeli. Bununla birlikte “dışarıdan” gelenlere gösterilen nezaket kayda geçmeli.
Konservatuvar’da daha hiç “Küçük dağları ben yarattım” havasıyla gezen öğretim elemanı ile karşılaşmadım.
Oysa, sanat ve yetenek buluştuğu için, tam tersi bir önyargı ile giriyorsunuz binaya.
Tabii Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin yeni binasını ayrıca yazmalıyım.
Ahmet Karahisari Kampüsü’ndeki binaya göre daha yeni ve daha ferah bir yapıya kavuştu Konservatuvar. Çok Amaçlı Salon rahatlığını da unutmamak gerek.
Afyonkarahisar’ın sanat alanındaki eksikliğinden bahsedebiliriz.
Ömrünü sanata adayan üstatlarımız var. Fakat “Sanatçılarımız yeterince tanınıyor mu?” sorusunun yanıtı olumsuz.
Menfi cevapta basın kuruluşları, muhabirler, köşe yazarlarının da sorumlulukları bulunuyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Afyon için önemli bir şans.
“Birlikte çalışalım” diyen her kurumla sorgulamadan işbirliğine girebiliyor.
Her adını yazdığımda ‘konservatuar mı’, ‘konservatuvar mı’ diye Türk Dil Kurumu’na müracaat etsem de bu okulun şehre yaptığı katkıları yazmak bir borç.
Saydığım ve sayamadığım çalışmalarıyla Afyonkarahisar sanat tarihine mühim bir not düşüyor bu değerli okul.
Teşekkürler Konservatuvar.

SESSİZ VE DERİNDEN…

Gelin, Konservatuvar 2015’te neler yapacak bir göz atalım. Hepsi ayrı işlenmesi gereken projelerin sadece başlıkları bile, nasıl bir çalışma yapıldığının göstergesi:
-Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen’in emekleriyle ve Konservatuvar’ın desteğiyle düzenlenen Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nda sunulan makalelerden bir seçki, Chambridge Scholar Publishing tarafından yayınlanacak. Seçkinin ismi “In Which Direction is Music Heading: Cultural and Cognitive Studies in Turkey” olarak belirlendi.
-Konservatuvar’ın hakemli dergisi yayınlanacak. 24 Temmuz 2014 tarihinde toplanan Üniversite Senatosu, “Hakemli-Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi” yayımlanması kararı aldı. Dergi, Ocak ve Haziran aylarında yayımlanacak.
-Konservatuvar, Musiki Muallim Mektebi’nin kuruluşunun 90’ıncı yıldönümü dolayısıyla büyük bir Müzik Kongresi hazırlığında. “Kuruluşunun 90’ncı Yılında Musiki Muallim Mektebi: Cumhuriyetin Müzik Serüveni” isimli kongre, 5 Kasım’da, Afyon’da başlayacak.
-Konservatuvar’ın son 3 yılda alıştığımız “albüm” projeleri, 2014-2015 akademik takviminde de devam ediyor. Albüm projelerinin en önemlisi “Keman Eğitim Dağarcığı CD Çalışması”.
Doç. Dr. Uğur Türkmen, Prof. Feridun Büyükaksoy, icracılıkları Doç. Dr. Zafer Kurtaslan, Yrd. Doç. Dr. Sonat Coşkuner, Dr. T. Hicret Çöl ve Öğr. Gör. Levent Yüksel, Öğ. Gör. Burak Kaynarca, Server Acim, Aydın Karlıbel, A. Levent Yüksel’in görev aldığı albüm projesi, bir yönüyle öğretmenlere adanmış.
-Sevgi Çiçekleri Çocuk ve Gençlik Şarkıları CD Çalışması… Benim için farklı bir anlam taşıyor. Zira Akademi Arama Kurtarma Kulübü’nün “Geleceğimiz Sadece Salıncakta Sallansın” projesi çerçevesinde yazıp Murad Tiryakioğlu’na yolladığım Salıncak güftesi, Uğur Türkmen’in maharetiyle şarkıya dönüştü. Bu albümde Seyhan Canayakan, Burak Güyer, kayıtlarını Öğr. Gör. Burak Kaynarca, Afyon Kocatepe Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Koroları üyelerince görev aldı.
-2014 yılı Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında, “Elif Dedim” albümü de hazırlandı. Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, Öğt. Grv. Burak Kaynarca, Okt. Özlem Elitaş, Fakı Can Yürük, Prof. Dr. Aytekin Albuz’un emek verdiği projede Kütahya Türküleri hem piyano hem bağlama ile söylendi.

GELİNCİK TARLASI

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen’in “Gelincik Tarlası” isimli kitabı, mutlaka okunmalı. Bir eğitimcinin anılarını anlarken, özenle seçilen sözcüklerden oluşan güzel bir yemek yiyormuş hissine kapılıyor insan. Türkmen, kendi öğretmenlerini, kendi öğrencilerini, bu eksende eğitim ve öğretimdeki fedakârlıkları anlatıyor. Kitabı okumayı bitirdiğinizde “Biraz daha devam etseydi” diyorsunuz.

İSTİKLAL MARŞI’NI KONSERVATUVAR’DA DİNLEYİN

İstiklal Marşı’nın bestesinin Türk Milleti’nin ses yapısına uyup uymadığı tartışılır. Kelimelerin yarıda kalması, bazı harflere nefesin yetmemesi gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Fakat tartışmada öne sürülen tüm unsurları, AKÜ Devlet Konservatuvarı’nda dinlediğiniz İstiklal Marşı’yla unutabilirsiniz.
İstiklal Marşı’nı Konservatuvar’da dinleme talihini iki kez yaşadım.
Aman Allah’ım…
Tüylerim diken diken oldu.
Bir milli marş bu kadar mı uyum içinde, bu kadar mı inanarak söylenir?
Öğrenciler ve öğretim elemanları, notaların hakkını bu kadar mı verir?
Bir tek ayrık ses bile duymadım. Konservatuvar’da dinlediğim İstiklal Marşı’nın tadına doyamadım.

GÜL KOKUSU VAR

Marsyas Festivali’nin “Su, Savaş, Sema” ve “Gül Kokusu Var” gibi önemli albüm katkıları da oldu. Dinar’lı halk şairi Süleyman Uysal’ın 12 şiirinin bestelerinin yer aldığı “Gül Kokusu Var”da, naif ama adaletsizliğe kızgın bir ruhla, bir aşıkla karşı karşıyayız. Doç. Dr. Uğur Türkmen, Gül Kokusu’ndaki besteleri şöyle tarif ediyor:
“Gül Kokusu Var’da sözler çok güzeldi. Sözlerde bir dinginlik ve acı var. Biraz daha ritmik şarkılar olmaz mıydı diye eleştirildim. Ama şiir bunu istemedi. Şiir, ‘Ben böyle bestelenmek istiyorum’ dedi. Bana smokin, blucin giydirme. Ama beni olduğum gibi kabul edin dedi şiir.”

MÜZİK SOHBETLERİ RUHU İHYA EDİYOR

Devlet Konservatuvarı, İhvan-ı Musiki programı ile, Afyonkarahisar’da sanat ve kent bilincini birleştiriyor. Gelenek hâline dönüşen bu sohbetlerde oluşan beyin fırtınası, farklı fikirlerin de doğmasını sağlıyor.

EZİLENLERİN SESİ: MARSYAS

Konservatuvar, diğer resmi kurumlarla birlikte Dinar’da da iz bırakacak bir faaliyet içinde. Dinar’da düzenlenen dünyanın ilk yarışmasını Marsyas Festivali bizlere hatırlatıyor. “Ezen” figürün yarışmayı kaybetse bile hile yaptığı, o hileye rağmen gönüllerde kazananın “ezilen” olduğu bir çelişmeyi barındırıyor Marsyas. Hatırlayana, hatırlatana ne mutlu.

İKİ MÜZİK MÜZESİ BİRDEN

İşadamı İbrahim Alimoğlu’nun desteğiyle Devlet Konservatuvarı’nda kurulan Müzik Müzesi, hayli ilgi görüyor. Yurtdışından da gelen müzik aletleri merak uyandırıyor.
Konservatuvar, şimdi de işadamı Şükrü Demirayak’ın Afyonkarahisar Belediyesi tarafından kurulacak müzik müzesine destek verecek.

AMATÖR ÇALGICILAR,
ÇOCUKLAR, EĞİTİMCİLER

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, toplumun farklı kesimlerini çalıştaylarda, şenliklerde, kongrelerde buluşturuyor. 23 Nisan Çoçuk Koroları Şenliği, Amatör Çalgıcılar Festivali, Müzik Eğitimcileri Çalıştayı “rutin”leşen etkinliklerden bazıları.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER