Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TÜRKLERDE MİSAFİRPERVERLİK VE MİSAFİR ODALARI

Aziz Aslan 2 Aralık 2013 Pazartesi 02:00:00
  Bilindiği gibi ecdadımızdan bu yana Türk milletinin özelliklerinden birisi de misafirperver olmasıdır. “Yemez yedirir, giymez giydirir” şeklindeki deyimler de kültürümüz içinde milletimizin misafirperverliğini anlatarak yer almıştır.
Özellikle misafirperverliğimizin en güzel göstergesi köy ve kasabalarımızda bulunan misafir odalarıdır.
Türklerden başka dünyanın hiçbir milletinde, misafir odaları geleneğine rastlayamazsınız.
Hali vakti yerinde olan mahalle ileri gelenlerinin Allah rızası için misafir odası ile ilgilenmeleri hayırlı sosyal faaliyetlerdendir.
Erişme mesafesi her evde azami 75 metre (yani optimum yürüme mesafesi) olan misafir odaları, mahallenin ortak malıdır ve bakımı mahalleli tarafından yapılır.
Yıllarca aynı apartmanın karşılıklı dairesinde oturduğumuz kapı komşumuzu bile tanımadığımızdan şikayet edilen hayattaki boşluğu kapatmak için modern şehircilik mahallelerde “sosyal merkez” planlayadursun, Türklüğün yaşayan görgü ve ananelerinden bir tanesi haline gelmiş ve özellikle Afyon, Kütahya, Eskişehir’in beldelerinde günümüze kadar gelmiş “misafir odaları işletmeciği”ile insan ilişkilerimizdeki boşluk yıllar öncesinden çözümlenmiştir.
Herhangi bir eve misafir gelirse o ev misafirlerini isterse bu odalarda ağırlayabilir. Bu odalarda yalnız erkek misafirler kalmaktadır. Hanım misafirler ev sahibinde kalırlar.
Yemekleri esasen misafirleri gelen ev yaparsa da, öteden beri yemek işini de mahalleli üzerine almıştır.
Misafir gelmediği zamanlarda bu odalar mahallelinin gelip oturduğu, sohbet ettiği yerlerdir. Bu da halkın buralarda toplanmasına hizmet etmektedir.
Beldemizde çok yaygın olan “misafir odaları” her ne kadar çağımızın hızlı ulaşımı nedeniyle tesirini azaltmış olsa dahi, milletimiz misafirperverliğini bir kez daha bu sayede hatırlatalım ve anlatalım istedik.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER