Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“Vizyon” gibi olmasın – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 28 Kasım 2014 Cuma 02:00:00
  Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yayınladığı “Kent Ekonomileri Forumu” isimli kitapta, Afyonkarahisar bölümünü aşağı-yukarı anlatmaya çalıştık. Bu projeleri “eski” bulup burun kıvırmak yerine, “Bizim de nasıl bir katkımız olur” diye kafa yormalıyız.
Ancak proje, taahhüt, vaat gibi konular gündeme geldiğinde, ister istemez 12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından yapılan bazı açıklamaları hatırlıyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2011’de kazandığı seçim zaferinden sonra, 19 Haziran 2011’de, Korel Termal Otel’de basın toplantısı düzenleyen AK Partili heyet içinde yer alan ve o dönem yeni seçilen bir milletvekili, “vizyon” ile “taahhüt” arasında fark olduğunu veciz sözlerle ifade etmişti. Bir gazetecinin “Zafer Havaalanı’ndan raylı sistem yapılacağına ilişkin bir söz verilmişti. Bu projenin güzergahı, projesi belirlendi mi” sorusuna yanıt veren milletvekili, şöyle demişti:
“Sayın Bakanımız 2023 Vizyonu diye açıkladı. Adı üstünde vizyon. Bunun içindekileri taahhüt olarak almanız kanaatimce doğru değil. Bu taahhüt değil, bu bir vizyon. Bu vizyona çalışacağız 2023’e kadar. Vizyon kelimesinin doğru anlaşılmasını istirham ediyoruz. Raylı sistem de bir vizyondur, vizyonumuzda böyle bir sistem vardır. Ama tabii ki fizibiletisi yapılacak, zamanı gelince açıklanacak.”
2014 yılından bakınca, Afyonkarahisar’daki oteller bölgesinden Zafer Havaalanı’na bir raylı sistemin kuruluş aşamasında bile olmadığı görülüyor. Aradan neredeyse 4 yıl geçmiş, fakat bu konuda bir hareketlilik yok.
“Vizyon” deyince, “Çaresine bakarız, ileride yaparız” mı anlaşılıyor?
Kent Ekonomileri Forumu’nun önerileri devasa paralara ihtiyaç duyulmadan da gerçekleştirilebilecek projeler.
Termal Festivali yapılacaksa, otelleri dahil edersiniz Festival’e. Ayrıca bir destekçi firma aramanıza bile gerek kalmaz.
Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi projesi zaten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde gerçekleştirilecek.
Diğer projeler de birkaç dokunuşla işlevsel hâle gelebilecek ve Afyonkarahisar’a katkı sağlayacak.
Bu fırsatı kaçırmayalım.
Forum’daki öneriler de “vizyon”a dönüşmesin.

BU GELENEK SÜRMELİ

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı, her hafta basın toplantısı düzenliyor. Ne güzel. Basın mensupları, akıllarında hiçbir sansür olmayacak şekilde sorularını soruyor; yanıtını da alıyor. AK Partili yöneticiler, basın mensuplarına “Arkadaşlar, biz sizi önemsiyoruz. Düşündüklerimizi, partimizdeki gelişmeleri ve bilgilerimizi sizin aracılığınızla kamuoyuyla paylaşıyoruz. Elbette hiçbir kurum ve kişi eleştirilemez değildir. Eleştirilerinizi de dikkate alıyoruz” diyorlar. Bu geleneğin oluşmasında, Hüseyin Tutumlu’nun etkisi büyüktür zannediyorum. Kendisine ve AK Partili yöneticilere teşekkür ediyorum.
Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan da böyle bir gelenek için adım atmış, O da AK Partililer gibi nezaketi elden bırakmadan basın mensuplarının sorularını yanıtlamıştı. Ancak bu toplantıda aksamalar yaşanıyor. Ama Demirkırkan’ın gündemi takip eden konuşmaları ile, sakinliği ve nezaketi ile bu toplantıları sürdüreceğini umuyorum.
Haftalık basın toplantısı geleneğinin, Milliyetçi Hareket Partisi’nde de başlaması, partide bir hareketlenmeyi sağlayacaktır. Türkiye’nin 3’üncü, Afyonkarahisar’ın ikinci büyük partisinin, rakiplerinden geri kalması başarıyı getirmeyecektir. Evet, MHP İl Yönetimi her gün bir yerde etkinlik düzenliyor, bu etkinliklerin çoğundan basın mensupları habersiz. Ama seçim, biraz da kamuoyuyla kazanılıyor.

2023 VİZYONU’NDA NELER VARDI?

Adalet ve Kalkınma Partisi, Afyonkarahisar için belirlediği 2023 Vizyonu’nda önemli projelere yer vermişti. Projelerde şu başlıklar öne çıkıyordu:
-Biri vakıf, biri devlet üniversitesi olmak üzere 2 yeni üniversite kurulacak.
-Afyon Kalesi’ne asansör, Zafer Kent Ormanı’na teleferik sistemi kurulacak.
-5 yıldızlı oteller sıralamasında Afyon, ilk 4’e girecek.
-Afyon’a Silikon Vadisi kurulacak. Kent, savunma yan sanayinin merkezi olacak.
-Kocatepe Milli Parkı’na müze ve simülasyon merkezi kurulacak.
-Botanik Parkı ve Hayvanat Bahçesi yapılacak.
-Tarihi eserler için Açıkhava Müzesi kurulacak.
-Şehiriçi ulaşımda hafif raylı sisteme geçilecek.
-Afyon-Ankara Devlet Yolu, Köroğlubeli Tüneli ile geçilecek.
-Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerine elektronik kütüphane kurulacak.
-Taşhan restore edilecek.
-Bedesten, Kasaplariçi, Kadınlar Pazarı, geleneksel Türk Çarşıları şeklinde düzenlenecek.
-Yağ Hali yenilenecek.
-Meslek Lisesi sayıları artacak.
-Öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak okul kompleksleri kurulacak.
-Sınıflarda öğrenci sayısı, en fazla 30 olacak.
-Öğretmen sayısı 4 kat artacak.
-2 Devlet Hastanesi, 23 Aile Sağlık Merkezi açılacak.
-Uzman ve Pratisyen Hekim sayısı 5 kat artacak.
-Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak.
-Ankara-Afyonkarahisar-İzmir hattı ile İstanbul-Afyonkarahisar-Antalya hattında hızlı tren seferleri olacak.
-Şehir merkezi ile Zafer Havaalanı hafif metro ile birbirine bağlanacak.
-İstanbul-Antalya otoyolu ile Ankara-İzmir otoyolu Afyonkarahisar’dan geçecek.
-Transit geçişler için köprülü kavşaklar inşa edilecek.
-Şehir merkezinde otopark sıkıntısı çözülecek, trafik sorunu ortadan kalkacak.
-Bölgesel hayvan borsası kurulacak.
-Sucuk ve haşhaş üretiminin dünya pazarlarına ulaşması sağlanacak.
-2023 yılına kadar Afyonkarahisar’da 10 adet daha bal ormanı kurulacak.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın da seçim vaatleri arasına giren bazı projeler için çalışmalar başladı. Ankara-İzmir hızlı tren projesinin de görece ilerlediğini söyleyebiliriz. Devlet Hastaneleri’nin merkezde değil ama ilçelerde açıldığını söyleyerek bir hak teslimi yapabiliriz.
Ancak iki yeni üniversite kurulması, savunma yan sanayinin merkezi hâline gelinmesi, Köroğlubeli’ne tünel yapılması gibi projeler, devasa bir yatırım gerektiriyor. Her ne kadar 2023 hedeflense de bu hedefe ulaşabilmenin yolu, şimdi çalışmaktan geçiyor.
Bu projeler uygulanamaz mı?
Uygulanabilir elbette, fakat takip gerekiyor, gündemde tutmak gerekiyor, sormak gerekiyor.
Ne durumdayız?

YALÇIN GÖRGÖZ GİDER Mİ?

Başlıktaki soruya net cevap vereyim: Gitmez. Yönetimde eksiklik olduğu, usulsüzce üye yapıldığı gibi iddialar ortaya atılsa da Görgöz’ün davranışlarının ve attığı adımların Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü’ne uygun olduğunu CHP Genel Merkezi de biliyor. Tüzük’teki yetkilerini kullanmamakta, parti içi barışı kurmakta direnen Görgöz, 2015 seçim süreci başlamadan evvel bu yetkilerini bir kez daha gözden geçirecektir. Görgöz’ün bu saatten sonra kaybedeceği bir şey yok. Genel Merkez de yerel teşkilatlar da Yalçın Görgöz’ü benimsiyor. Hatta il başkanları arasında bile konuşmasıyla, önerileriyle bir anda ön plana çıkabiliyor. Görgöz, 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olsa da olmasa da CHP İl Teşkilatı’nı güçlendirerek partisi için çalışacaktır.

CUMHURBAŞKANLIĞI HALKA AÇIK OLACAKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos 2014 seçimlerinden önce kampanya reklamını gözünüzün önüne getirin. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Forsu’nu, Anadolu’nun dört bir yanından gelenlerle birlikte tamamlıyor ve Cumhurbaşkanlığı Makamı’na halkla birlikte giriyordu.
Bu mesajın ne kadar geçerli olduğu meçhul. Görevini yapmak üzere “akretide” olmuş gazeteciler bile Cumhurbaşkanlığı’na alınmazken, yoldan geçen bir vatandaşın “Ben Reis-i Cumhur’la görüşeceğim” ya da “AK Saray nasıl bir yermiş, bakacağım” deyip içeri girmesi mümkün müdür?
Bu vatandaş, derdest edilip gözaltına alınmaz mı?

AFYON’UN GÖNÜLLÜ ELÇİSİ

İkbal Şekerleme’nin güleryüzlü emektarlarından Ahmet Önder, adeta yeni bir akım başlattı. Önder, işletmeye gelen kişilerin müsaadesi ile fotoğraf çektirip Facebook ve Instagram gibi internet sayfalarına aktarıyor. Bazen, sadece fotoğraf çektirmek için bile Ahmet Önder’i ziyaret edenler oluyor. Fotoğraf çektirirken, birbirinden güzel lokumları görenler, “Bir kilogram alayım” derken buluyor kendilerini.
Ahmet Önder’in 2 yılda çektirdiği fotoğraf sayısı 2 bini bulmuş. Fotoğraf karelerindeki kişiler, Afyonkarahisar ile sınırlı değil. Çanakkale’den, Balıkesir’den Ahmet Önder’in namını duyup fotoğraf çektirmek isteyenler var.
Ahmet Önder, hem Afyon’u, hem de kentle özdeşleşen lokumu iyi bir şekilde tanıtıyor.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER