Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Yerli otomobil, “Afyonlu” olsun – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 16 Kasım 2015 Pazartesi 02:00:00
  “Devrim Arabaları” isimli belgesel-filmi, gözlerim yaşararak izlemiştim. Türk Milleti’nin kendi otomobilini yapması nasıl gurur vericiyse, entrikalar sonucunda bu Devrim’in rafa kalkması da o kadar hazindi.
Rahmetli Necmettin Erbakan’ın önerdiği, rahmetli Cemal Gürsel’in uyguladığı milli otomobil süreci, ‘dış bağlantılı’ birtakım alaverelerle engellenmiş, bu da en çok Devrim’i çizen, hayata geçiren mühendisleri üzmüştü. Devrim, aslında çalışmıştı; fakat kamuoyunda bir kere çalışmadığı izlenimi oluşmuş; bu önyargı kırılamamıştı. Devrim’in bir numunesi, bugün hâlâ çalışır vaziyette.
Devrim’den sonra Anadol isimli otomobil üretilmiş, ancak “Kaportasını keçiler yiyor” söylentisinden midir bilmem; hep bir kuşkuyla bakılmış Anadol’a.
Yıllar geçti, Türkiye’nin önüne bir ‘yerli otomobil’ fırsatı daha geçti. Ve ne tuhaftır ki o fırsat ile 28 Şubat gelişmeleri ‘rastgeldi’.
Uzun uzun anlatmayacağım olguları, netice itibariyle ‘Türk’e has otomobil’ rüyası hep yarım kalıyordu.
Şimdi bu rüyanın gerçeğe dönüşmesi için çalışmalar yapılıyor. Devrim Arabaları’nda iyi bir şekilde tasvir edilen ilişkiler yumağı, yine karşı çıkıyor; hem de aynı gerekçelerle: “Türkler, otomobil üretemez.”
Niye üretemesin?
“İnanmak, başarmanın yarısıdır” fikrini neden unutuyoruz?
Öyle veya böyle, yeni ‘Devrim’ için yola çıkıldı. “Teknolojisi şuradan, motoru buradan” deniyor. İlk aşamada teknolojik yatırım yapmak zor. Kanaatimce, zamanla telif hakları sorunu çözülecek ve yüzde 100 olmasa da yüzde 60-70’i Türkiye’ye ait bir modelle karşılaşacağız.
Peki yerli otomobil Afyonkarahisar’da üretilebilir mi?
Bu soruya genel olarak “Neden olmasın” diye yanıt veriliyor. Otomobil fabrikasının kurulması için gerekli altyapının sağlanması lâzım. Bu konuda da Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere, her kurum üzerine düşeni yapmaya hazır.
Bu bağlamda belki ‘yerli otomobil’ ile ‘elektrikli otomobil’ projeleri birleştirilebilir. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin her 2 alanda da çalışmaları mevcut.
Yerli otomobilin Afyonkarahisar’da üretilmesinin önünde bir engel yok.
Şehrin tüm kılcal damarları ‘yerli otomobil’ hakkında bir ve beraber olursa, Bakanlar Kurulu’nu ikna etmek daha kolaylaşacaktır.
Ama belki bir aşama daha ileri bir öneriyi gündeme getirebiliriz:
120 milyon liralık ortaklıkla Alışveriş Merkezi kurabilen Afyonkarahisar; 500 milyon liralık bir ortaklıkla neden Yerli Otomobil Fabrikası’nda hissedar olmasın?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti