Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YETENEK Mİ ÇALIŞMAK MI? – Kocatepe Gazetesi

Agah Bıyıkoğlu 19 Ekim 2016 Çarşamba 14:12:34
 

Eski dilde kabiliyet, marifet, hüner sözcükleriyle ifade edilen yetenek kavramı, belli bir alanda normalin üzerinde; ancak tam olarak geliştirilmemiş özellikler bütünü (ham ve potansiyel özellik), bir kişinin bir işe hazır olma ve bilgisini etkili kullanabilme gücü olarak tanımlanmaktadır. Spor türüne  özgü yetenek ise, çocuğun belli bir spor dalında üst düzey performans göstermek için gerekli olan fiziksel ve psikolojik özelliklere sahip olmak cümlesiyle açıklanabilir.
Her spor dalında aranan ve keşfedildiklerinde de el üstünde tutulan, gözetilen kişilerdir yetenekli gençler.. Çünkü olumlu performansa ulaşırlar kısa sürede, antrenmanlara ve maçlara renk katarlar çoştururlar takımı da trübinleri de… Maçın en zor sürecinde ortaya çıkarak takımı ateşlerler… Risk alırlar, sorun çözerler, güçlerini kaybetmezler, başarısızlıklar karşısında,scesurdurlar…
Peki genç yaşta ve yeteneği sayesinde üst düzey bir takımda oynamaya başlayan bir futbolcu sadece yeteneğine güvenerek  takımdaki varlığını sürdürebilir mi? Bilimsel araştırmalar olsun gözlem ve deneyler olsun yeteneğin sürmesi, fonksiyonel hale gelmesi için çok çalışmak, çok pratik yapmak  gerektiği gerçeğini çıkarıyor ortaya. Sadece futbolda değil, kültür, sanat, müzik, pozitif bilimler gibi alanlarda yaklaşık on bin saat pratik yapılması halinde başarılı sonuçlara ulaşılıyor… “Taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir.” sözü cuk diye oturuyor buraya…
Pratik ama nasıl? “Bilinçli pratik” diyorlar buna uzmanlar… Yani akılcı, kapsamlı ve düzenli egzesizler…  “Kişinin performansının belirli yönlerini etkin bir biçimde geliştirmek amacıyla, genellikle uzman bir öğretici tarafından belirlenen-tasarlanan faaliyetler bunlar… Sadece çok çalışmak değil, akılcı, bilinçli ve planlı programlı çalışmak getiriyor başarıyı…
Değerli bir futbol adamı, değerli bir akademisyen olan Sayın Veysel Küçük Hoca, “Futbolda Yetenek Seçimi” adlı çalışmasında: “İyi bir futbolcu ister psikolojik olsun, ister rakip baskısı altında olsun, yapması gereken hareketi başarıyla tamamlayabilen, rakibini şaşırtmayı, çeşitli kombinasyonlara girmeyi, gelecek pozisyonaları tahmin edebilmeyi beceren, topu nerede almak ve nerede vermek gerektiğini bilen futbolcudur.” sözleriyle teknik+ taktik+ kondisyon+ yetenek+ çalışma+ karakter yönerinden olumlu bir futbolcu profili çiziyor bize… Çünkü futbol artık basit bir ayak oyunu olmaktan çıkmış, taktik zekanın fiziksel yetenek ile birleştiği kompleks bir spor dalı haline gelmiştir. Üst düzey bir futbolcu olabilmek için yani yetişmek için, yıllarca süren çalışmalara, teknik ve taktik eğitimine ve maçlara gereksinim vardır. Bu nitelikteki futbolcular sürdürebilirler varlıklarını ancak…
Üst düzey bir Avrupa takımının soyunma odasındaki levhada şu cümle yazılı: “Sizi buraya taşıyan yeteneğinizdir; ancak sizi burada tutacak olan, karakterinizdir.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER