Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

YÜZDE KAÇ ÇIKAR? – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 13 Nisan 2017 Perşembe 12:43:00
 

Halk oylamasına kısa bir süre kala ilimiz siyasetinin durumunu değerlendiriyoruz. Pazar günü yapacağımız halkoylaması öncesinde gördüklerimizi, duyduklarımızı, bildiklerimizi, notlarımızı aktarmaya çalışıyoruz sizlere.
Halkoylamasıyla ilgili çalışmalar yaygın bazda yayın yapan, “ulusal” olarak nitelenen basın-yayın organlarında da devam ediyor. Sözün burasında “ulusal” tanımına karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. “Ulusal basın” tabiri biz yerel gazeteciler tarafından pek benimsenen bir tabir değil. “Onlar ulusal da biz federal miyiz?” diyesimiz geliyor çünkü. O nedenle biz, kimilerinin “ulusal” dediği basın-yayın organlarına “yaygın” demeyi tercih edenlerdeniz.
Yaygın basındaki bir çok tanıdığımız arıyorlar bizleri de, diğer meslektaşlarımızı da. Anadolu’nun, onların tabiri ile “taşra”nın nabzını tutmaya çalışıyorlar halkoylaması konusunda. İş dönüp-dolaşıp “Yüzdelik tahmininiz ne?” sorusuna geliyor.
En son yaşadığımız örnekten bahsedelim. Doğan Yayın Grubu’ndan arayan bir gazeteci dostumuz, “Biliyoruz Afyon’dan evet çıkacak da, oy oranı ne?” diye girdi söze. Bu cümle ilimiz dışından Afyonkarahisar siyasetine bakışın özeti gibiydi.
Biz de dostumuza haklı olduğunu belirterek, “Yüzde 60 civarı evet çıkar. 1-2 puan aşağı, 1-2 puan yukarı yanılma payımız var” dedik.
Bu diyaloğu hem referandum tahminimizi Pazar günü öncesinde kayda geçirmek, hem de ilimiz dışından ilimiz siyasetinin genel görünümünü sizlere aktarmak amacıyla köşemize aldık.
***
Afyonkarahisar için durum böyle iken, biz de bizi arayanları, diğer illerden ilimize gelenleri, dolaylı dolaysız, diğer kentlerdeki dostlarımızı yokluyoruz. Afyonkarahisar için “evet” konusunda ne kadar çok görüş alıyorsak, Afyonkarahisar dışındaki iller için, özellikle sahil kesimleri ile büyük kentler için o kadar “hayır” izlenimi alıyoruz.
Dinlediklerimizi bir süzgeçten geçirmeden ortaya koyacak olsak, “Afyon’dan evet çıkacak ama diğer illerin hepsi hayırcı” demek gerekir. Elbette bu yanlış bir genelleme olur.
Anlaşılan şu ki; Afyonkarahisar’daki “evet” rahatlığı, Türkiye genelinde mevcut değil. Söylenenler, aktarılanlar buna işaret ediyor.
Şahsi görüşümüz Türkiye genelinde de yüzde 50-60 arasında bir evet çıkacağı yönündedir.
***
Dün milletvekillerimizin ve siyasi parti teşkilatlarının halkoylaması sürecindeki performanslarıyla ilgili olarak yaptığımız değerlendirmelerle ilgili çok sayıda geri dönüş aldık. Büyük çoğunluk yorumlarımıza katılırken, eksik görülen bazı noktalar için görüş belirtenler de oldu.
CHP kesiminden bize ulaştırılan “tamamlayıcı bilgi”yi aktaralım önce. Şöyle ki; CHP İl Başkanlığı’nda, referandum süreci başladığında eski İl Başkanları ile toplantı yapıldı. Bu toplantının ardından CHP İl Yönetim Kurulu’nun belirlediği çalışma takvimine Ramazan Akgöz ve Yalçın Görgöz uyum sağladı. Yalçın Görgöz’ün haftanın üç günü bir köye gittiği ve bunu bir ülke gö-revi olarak kabul ettiği biliniyor. Eski İl Başkanları’n-dan Nevzat Ercan, bu süreçte neredeyse hiç görünmezken, Eski Milletvekili Ahmet Toptaş da görünmeyenler arasında. Halil Ünlütepe ise son dönemeçte sahada yer almaya başladı. Belediye Başkan Adayı ve Milletvekili Adayı olan Mehmet Ecer de yine kendini unutturan isimlerden oldu.
***
AK Parti İl teşkilatıyla ilgili olarak şu tamamlayıcı notu aktarmak da görevimiz:
Halkoylaması sürecinde yükün büyük bölümünü Bakan Eroğlu ile Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Özkal’ın aldığı doğru. Ancak teşkilatların çabasını görmezden gelmek olmaz. Elbette teşkilatlar içinde de yorulan, kırılan, uzak duranlar olabilir. Ama AK Parti teşkilatları Seçim Koordinasyon Merkezi’nin yaptığı programlar çerçevesinde son derece profesyonel bir şekilde halkoylaması çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çalışmalara Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile İGM Başkanı Salih Sel de sonradan dahil oldular. İlk başta Çoban ve Sel’in çalışmalardan uzak durdukları gibi eleştiriler yapılsa da, bu günlerde bu eleştirilerin hükmü kalmadı.
AK Parti İl teşkilatının önceki seçimlerde üstlendiği reklam-tanıtım işlerini bu kez genel merkeze havale ettiğini de dip not olarak buraya almamız gerekir. Göstergesi ilan-reklam panoları ile yerel basının sayfalarıdır.
***
Siyasi partilerin ilimizdeki teşkilatlarında yaşanan çekişmeler/mücadeleler ile ilgili notlarımız yine bir sonraki yazıya kaldı. Görüşmek dileğiyle…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti