Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

MEVLANA YILI VE AFYONKARAHİSAR

 

Afyonkarahisar’ın kültür ve turizmi açısından yeni bir fırsat doğdu. Malum olduğu üzeri Mevlevilik’in anayurdu Konya ise, ikinci vatanı Afyonkarahisar’ın mübarek topraklarıdır. 2023 yılının “Mevlana Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin Erdoğan tarafından genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Genelgede, Anadolu topraklarında gönülleri buluşturan, kalpleri sevgi ve şefkat hamuruyla yoğuran, ilim ve öğütleriyle birliği, beraberliği ve kardeşliği yeşerten büyük İslam alimi Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin hayatı, fikirleri ve eserlerinin asırlardır insanlığın yolunu aydınlattığını belirtti.
Genelgede ayrıca, “Mevlana, Anadolu’da ilim, irfan ve hikmetle harmanladığı Mesnevi’siyle millet olma şuurunu yerleştirmiş ve topraklarımızı bu aziz değerle mayalamıştır. Bu minvalde Mevlana’yı hürmetle ve rahmetle yad etmek üzere vuslatının 750’nci yıl dönümü olan 2023 yılı ‘Mevlana Yılı’ olarak kutlanacak ve yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenecektir” denildi.
Etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürütüleceğini, söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirleneceklerin ise Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabileceğini bildiren Erdoğan, “Etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanlar ilgili kurumlarla birlikte belirlenecek kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacaktır. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacaktır.
Bu çerçevede yıl boyunca tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.” ifadeleri yer aldı.
2023 Mevlana Yılı’nda Mevlevilik’in 2. Vatanı olan, Mevlana’nın torunları Sultan Divani ile bir çok yarenini bağrında barındıran Afyonkarahisar’ın Konya’dan geri kalmaması gerekiyor. Haydi rast gelsin…

 

 

 

TOKİ’NİN AFYON’DAKİ SATILIK ARSALARI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 26-27 Ocak tarihlerinde 40 ilde 443 muhtelif arsa için müzayede düzenliyor. 40 il arasında Afyonkarahisar da yer alıyor. TOKİ Tarafından Afyonkarahisar’ın Güvenevler Mahallesi’ndeki bazı arsaların satışı açık artırma usulü ile gerçekleştirilecek. Bu arsalar eski Çimento Fabrikası arazisinden geriye kalan arsalar…
TOKİ tarafından Afyonkarahisar Merkez Güvenevler Mahallesi’ndeki 8 arsanın satışı yapılacak. İmarda konut ve ticari alan olarak belirlenmiş durumdaki arsaların büyüklükleri 1562 metrekare ile 2538 metrekare arasında değişiyor. Bu arsaların muhammen bedelleri ise büyüklüklerine göre 11 milyon 300 bin TL ile 6 milyon 900 bin TL arasında değişiyor. Detaylı bilgi isteyenler TOKİ’nin internet sitesinden edinebilirler.
BU ARSALAR KIYMETLİ DE MISRİ ÇEVRESİ DEĞİL Mİ?
Biz olayın başka bir boyutuna dikkat çekmek istiyoruz.
Afyonkarahisar’ın “Kentsel Dönüşüm” sorunun muhataplarının TOKİ’nin satışa çıkardığı bu arsalarla ilgili kayda değer bir önerisi var.
Bilindiği üzere imar düzenlemelerinde “emsal” denilen bir kriter uygulanır. “Emsal” arsa üzerindeki yapı oranını belirler. Mesela eski Stadyum’dan geriye kalan arsalarda “Emsal=2.8” uygulandı. Yani bu bölgede 100 metrekare arsası olan; 100×2.8=280 metrekare bina yapma hakkı kazandı.
Bu hesaptan yola çıkan Mısri Mahallesi sakinleri, görüşlerini şu şekilde dile getiriyorlar:
“280 metrekarelik inşaat demek 93 metrekarelik 3 adet daire demektir. Yani 1 arsa sahibine, 1 inşaatı yapan firmaya, 1 de maliyet için yeni daire ortaya çıkmış olur. Bu emsal uygulamaları ile 100 metrekare civarında arsası olan arsa sahibi rahatlıkla bir daire alabilir.
Şimdi TOKİ’nin yeni satacağı arsalara bakalım. Bu arsaların emsali 1.8 ve 9 kat yapı izni var. Şu anda ihaleye çıkan arsaların metrekare fiyatı 4.500 TL civarında. Tabi bu ihalenin başlangıç fiyatı. Bu arsaların metrekare 10 bin TL’den satılacağı konuşuluyor.
Gelelim can alıcı soruya… Bu arsaların Mısri Camii çevresindeki Kentsel Dönüşüm alanındaki arsalardan farkı nedir?
EN BAŞTA İŞİ KARIŞTIRAN TOKİ’DEN FEDAKARLIK BEKLİYORUZ
Kentsel Dönüşüm projelerinin uygulanabilmesi için halen ümidini sürdüren hemşehrilerimizin Afyonkarahisarlı siyasiler aracılığıyla TOKİ’ye önemli bir önerisi var. Bu teklif şöyle:
TOKİ’ye ait, şehir merkezinin muhtelif yerlerinde bulunan arsalar Kentsel Dönüşüm alanında bulunan hak sahiplerine teklif edilebilir. Bu arsaların trampası yoluyla olabileceği gibi, hak sahipleri ile müteahhit firmaların TOKİ arsalarında inşa edilecek konutlar üzerinde anlaşması sağlanabilir. Siyasetçilerimiz, Belediyemiz, TOKİ bu işin organizasyonunu yapabilir.
İnşaatları Afyonkarahisarlı müteahhitlerin yapmasına öncelik tanınır…
En azından Kentsel Dönüşüm bölgesinde hak sahibi olan kişilerin yarısı TOKİ’nin şehir merkezindeki diğer arsalarına yönlendirilse, kalanı ile anlaşma yapılması daha kolay hale gelir.
TOKİ’nin şehir merkezindeki arsalarına yeni daireler yapılıp kabul edene buralardan yer teklif edilse, Belediye’nin Mısri Camii çevresinde istediği imar planını uygulama imkanı doğar.
Bundan hem hak sahipleri, hem Belediye, hem tüm şehir fayda sağlamış olur.
***
Kentsel Dönüşüm başlamadan önce TOKİ tarafından hak sahiplerine net bilgiler verilmedi. Şeffaflık sağlanamadı. Hangi hak sahibi hangi değerine karşılık ne alacağı bilemedi. Detaylar gerektiği gibi anlatılamadı.
TOKİ iştiraki olan GEDAŞ’ın yetki verdiği firma kentsel dönüşüm ofisi açtı ama, tatmin edici olmadı. Vatandaşa “Senin şu malına karşılık sana şunu vereceğiz” denilemedi. “Başvuruya göre, uygun görülürse” gibi güven telkin etmeyen cümleler insanların kafasını karıştırdı.
Eğer yukarıda dile getirmeye çalıştığımız teklifler gündeme alınırsa, TOKİ’nin mevcut arsalarına inşaatlar yapılıp vatandaşa kanlı-canlı gösterilebilirse… Hak sahiplerine “Senin şu malına karşılık şu malı vereceğiz” denilebilir.
Kentsel Dönüşüm Projeleri Afyonkarahisar’da ilk gündeme geldiğinde barut fıçısını TOKİ yetkileri ateşlemişlerdi.
Sonra da şehrin sakinleri ile siyasileri ateşlenen barut fıçısı ile başbaşa bırakılmıştı.
Hal böyle iken, Afyonkarahisarlı hemşehrilerimiz, “Daha bu işler yolun başındayken TOKİ’nin duyarsız bürokratları sayesinde bugünkü hale gelindi. Şimdi çözüm için TOKİ’den fedakarlık beklemek Afyonluların hakkı değil mi?” diye soruyorlar…
Sizce?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti