Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

NİHAYET ADAYLAR BELİRLENDİ

Milletvekili aday listeleri dün itibariyle Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edildi. Afyonkarahisar dahil olmak üzere tüm Türkiye’nin gözü Ankara’da idi. Listeleri gördünüz… Yorumlar çok çeşitli… Biz kendi açımızdan durumu değerlendirmeye çalışalım:
Öncelikle, seçim sath-ı mailine girilmesi ve aday adaylarının ortay çıkmaya başlaması ile birlikte bu köşeden, gazeteniz Kocatepe’den yaptığımız yayın ve yorumlarla sizleri YANILTMAMANIN mutluluğunu yaşıyoruz.
Şu birkaç aylık maziyi gözümüzden geçirdiğimizde ne söyledik, ne oldu, bazı örneklerle hatırlayalım: Mesela, aday adaylığı için isimleri anılan Vali Gökmen Çiçek, Vali Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in aday adayı olmayacaklarını belirtmiştik, yanılmadık.
Mesela, İYİ Parti’den Belediye Başkan adayı olan Dr. Mahmut Koçak’ın İYİ Parti ile arasında soğuk rüzgarlar estiğini, AK Parti’nin “oy getirecek her formül masada” taktiği ile Koçak’a kapı aralayabileceğini belirtmiştik, yanılmadık.
Mesela, CHP listelerinde Saadet Partili bir adaya yer verilebileceğini dile getirmiştik, yanılmadık. Yalçın Görgöz gibi isimlerin şansının olmadığını söylemiştik, yanılmadık.
Öncesinde bu köşede dile getirip sonrasında haklı çıkmanın gururunu yaşadığımız başka konular da var… Onları da ilerleyen zaman içerisinde dile getirelim, şimdilik bu kadarı yeter.
***
Listelerin belirlenmesi sürecinde Ankara’da acayip bir trafik yaşandı. Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı partileri arasında kıyasıya pazarlıklar yaşandı. Millet İttifakı içerisindeki pazarlıklar listelere yansıdı. Saadet Partili, Demokrat Partili, DEVA’lı, Gelecek Partili isimler CHP listelerinde Türkiye’nin her yanında kendilerine yer buldular.
Cumhur İttifakı’nda böylesi şiddetli fırtınalar yaşanmasını MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli önledi. AK Parti listelerinde ittifak partilerinin adaylarının yer alması ihtimalleri konuşulurken MHP listelerini YSK’ya teslim ediverdi. Böylece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eli son derece rahatlamış oldu. Cumhur’un ikinci ortağı MHP bir şey istemezken diğer partilerin bir talepte bulunmaları düşünülebilir miydi artık? Bahçeli Türk siyasetinin dizayn edeni olduğunu bir kez daha gösterdi böylece.

 

İYİ PARTİ TEŞKİLATLARINA KULAK VERDİ

Milletvekili aday listeleri ile ilgili olarak teşkilatın dediğine kulak veren parti İYİ Parti oldu. Temayül yoklamasından çıkan sonuçları aynen aday listesine yansıtan İYİ Parti’de böylelikle ilçe dengesi de korunmuş oldu. Hem teşkilatın dediği oldu, hem ilçe dengesi korundu, hem de olası küskünlüklere karşı Ankara’nın “Biz teşkilatın dediğini yaptık” savunması yapma imkanı doğdu. İYİ Parti’de en fazla rahatlayanların başında İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu’nun geldiğini anlamak hiç de zor değil.
İYİ Parti’de temayül sonrası ortaya çıkan dargınlık, kırgınlık ve moral bozuklukları çabuk atlatılacak gibi görünüyor.

 

AK PARTİ’NİN YENİ BİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

 

“Geçecekti, geçmeyecek” tartışmalarının ardından İYİ Parti’den istifa ederek AK Parti’ye katılan Dr. Mahmut Koçak’ın AK Parti aday listesinde yer almayışı haftasonu gündeminin dikkat çeken bir başka maddesi oldu. Koçak “Cumhurbaşkanımızın daveti ile AK Parti’ye katıldım. Böylesi bir ortamda AK Parti’de bulunmam gerektiğine inandım. Hiçbir talebim olmadan vefamı göstermek için AK Parti’deyim” açıklamalarında bulunmuştu. Koçak’ın bu sözlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’da nasıl yankı bulacağı merakla bekleniyordu. Erdoğan Koçak’a listede yer vermedi.
Şimdi beklentiler “AK Parti”nin yeni bir belediye başkan adayı daha oldu” şeklinde…

 

SEÇİMİN EN RAHATI BURCU KÖKSAL

 

CHP’de mevcut Milletvekili Burcu Köksal listenin zirvesindeki yerini korudu. Bize göre bu seçimin en rahat isimlerinden birisi CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve yeni dönem 1. Sıra adayı Burcu Köksal olacak. CHP’nin her halükarda Afyonkarahisar’da 1 milletvekili var. CHP’nin 2’inci sırasına konulan isim Saadet Partisi’nin Genel Başkan Yardımcı…
Afyonkarahisarlı olmayan ama Afyon’da Saadet tabanının oylarını alacak olan CHP 2. Sıra adayı Fatih Aydın kendisini TBMM’ye taşıyabilir mi bilinmez ama… Burcu Köksal kendi oluşturduğu aktivitesi, CHP’nin Afyon’daki kemik oyları ve Saadet Partisi’nden Fatih Aydın’ın getireceği oylarla TBMM’ye elini kolunu sallaya sallaya gidecektir. Şimdiden hayırlı olsun.

 

EN SÜRPRİZ LİSTE AK PARTİ’DEN

 

AK Parti’nin milletvekili sıralamasına baktığımızda kimsenin tahmin etmediği bir listenin ortaya çıktığını görüyoruz. Dün Ertuğrul Sevim’in söylediği gibi AK Parti için böyle bir listeyi kimse tahmin etmemiştir sanırım. Listeler belirlenmeden önce ismi geçen, listede yer alması kuvvetle muhtemel görülen isimler AK Parti listesinde kendisine yer bulamadı. AK Parti’deki “değişim” söylemleri son derece ivme kazanmışken 3 milletvekilimizden 2’sinin listedeki yerini koruyacağını kimse beklemiyordu doğrusu.
Listeler açıklandıktan sonra en çok dalgalanma AK Parti’de yaşandı. Beklentilerle liste örtüşemedi. Hüseyin Sezen, Semai Kaya, M. Emin Birliktir, Hakan Dilek, Fazıl Şenel, Rasime Fedakar, Cengiz Sağlam, Dilek Hanım Çengel, Makbule Dal, Şükrü Ersoylu, Zekeriya Aslan beklentisi yüksek olan aday adayları idi.
Görüyoruz ki, “Cumhurbaşkanlığı’nda oyum Reis’e, vekillikle MHP’ye veririm” diyenler hiç de az değil.

 

İLÇELER DENGESİNDE “KIL TERAZİ”

 

Çok hassas tartımlar için bizim buralarda “kıl terazi” derler. Rakip ittifaklar ilçeler dengesinde “kıl terazi” yi tutturmaya çalışmış sanki.
AK Parti’nin kurmay zekası, yıllardır milletvekiline aç bir şekilde bekleyen Sandıklı’dan Dr. Hasan Arslan’ı 3. Sıraya koyarak, Sandıklı’nın potansiyelini değerlendirmek istedi. Aslen Sandıklılı olan Dr. Hasan Arslan Kamu Hastaneleri Birliği’nin Afyonkarahisar’daki yöneticilerinden birisi olarak görev aldıktan sonra Sağlık Bakanlığı’nca Ankara’da görevlendirilmişti. Seçim öncesinde ismi AK Parti ile ilişkilendirilmeyen, seçim ve aday adaylığı sürecinde halkla, seçmenle sağlam bağ kuramayan Hasan Arslan’ın “Sandıklı kontenjanı”ndan 3. Sıraya konulması AK Parti’ye ne kadar katkı sağlayacak tartışılır. AK Parti’nin Ali Özkaya-Dinar, İbrahim Yurdunuseven-Merkez ve Hasan Arslan-Sandıklı hattını gözeterek yaptığı denge Afyonkarahisar kamuoyunu epeyce şaşırttı.
İYİ Parti’nin oluşturduğu Hakan Şeref Olgun (Bolvadin-Çay-Sultandağı), Mustafa Enis Arabacı (Merkez-Şuhut-Sinanpaşa-İscehisar), Saffet Acar (Dinar-Dazkırı-Başmakçı-Evciler) aksı karşısında AK Parti listesinin “Dinar-Merkez-Sandıklı” dengesinin kadar oy alacağını hep birlikte göreceğiz.

 

AK PARTİ’YE KIZAN CUMHUR SEÇMENİ MHP’YE GİDER

 

Afyonkarahisar siyasetinin “nev-i şahsına münhasır bölgesi” olan Bolvadin’in bu seçimdeki temsilcisi MHP’nin mevcut milletvekili Mehmet Taytak… AK Parti’nin 4’üncü sırasındaki Ferda Ertürk ile 5’inci sırasındaki Hakkı Öztürk de Bolvadinliler ama seçilme şansları olup olmadığını zaman gösterecek. MHP 1’inci sırasındaki Taytak’ın 2. Sırasında Merkez’in genç adayı Yücel Genç var. MHP’nin 3 sırasında da diğer partilerin boş bıraktığı Emirdağlı genç bir aday yer alıyor. MHP ilçeler dengesinde “Bolvadin-Merkez-Emirdağ” hattını gözetmiş.
Listeler oluştuktan sonra AK Parti cephesinde oluşun burukluk MHP’ye fayda getirebilir. Cumhurbaşkanlığ’nda “Reis”e oy verecek olan Cumhur İttifakı seçmeni, AK Parti listesini tasvip etmiyorsa eğer MHP’ye yönelecektir. Bu da Ülkücü seçmeninden kopuşlar yaşayan MHP’de “gelen-giden” dengesi kurulmasını sağlayabilir.

 

RÖPORTAJLAR SES GETİRDİ

 

Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte biz basın mensupları da yoğun günler geçirmeye başladık. Kocatepe, Türkeli, Odak ve Anahaber Gazeteleri, Karahisar TV, Radyo Hisar ve Radyo Tek ile bu yayın organlarına bağlı tüm sosyal medya ve internet mecralarından aday adayları ile yaptığımız röportajları ortaklaşa yayınladık. Amacımız “dar zaman ve çok aday adayı” kıskacında daha çok aday adayının sesinin seçmenlerine ulaşmasını sağlayabilmekti. Bu çalışmamız umduğumuzdan daha fazla yankı ve beğeni kazandı.
Ortak röportaj projemize katılarak kendisini ifade etme imkanı bulan isimlerden Ali Özkaya AK Parti 1. Sırasında, Mehmet Taytak MHP 1. Sırasında kendilerine yer buldular. MHP 2. Sırasındaki Yücel Genç de bizlerin konuğu olanlardandı. İYİ Parti’den röportajımıza katılan 3 isim de Hakan Şeref Olgun, Mustafa Enis Arabacı ve Saffet Acar da listenin zirvesini paylaştılar. Hepsini kutluyor, hayırlı olmasını diliyoruz.

 

HERKESİ MUTLU EDEMEZSİNİZ

 

Milletvekili aday sıralamalarını ve bu sıralamalara ait yorumları görüp dinledikten sonra Nasrettin Hoca merhumun şu fıkrası geldi aklımıza… Hoca’ya rahmet okuyup, sözü onun gülümseten hikayesi ile bağlayalım:
NASREDDİN Hoca ile oğlu kasabaya gidecek. Hoca eşeğe biniyor, oğlu da yürüyor.
Yolda bir adama rastlıyorlar, adam “Utanmıyor musun, Hoca,” diyor, “Kendin eşeğe binmişsin, küçücük çocuğu yürütüyorsun.”
Hoca, “Doğru yahu” diyor ve kendisi eşekten inerek oğlunu eşeğe bindiriyor. Bir süre sonra yine bir adama rastlıyorlar, o adam da oğlanı azarlıyor, “Yaşlı başlı baban yürürken sen eşeğe binmeye utanmıyor musun?” diye.
Bu kez ikisi birlikte eşeğe biniyorlar ve yine bir adama rastlıyorlar. Adam, “Sizde hiç insaf yok mu yahu, ikinizi birden zavallı hayvancık nasıl taşısın?” diyor. Bunun üzerine ikisi de eşekten iniyor ve yürümeye başlıyorlar ve yine bir adama rastlıyorlar, adam, “Sizde hiç akıl yok mu, eşeğe binsenize,” deyince, Hoca oğluna, “Gel,” diyor, “tut şu eşeği”. İkisi birlikte eşeği sırtlarına alıp kasabanın yolunu tutuyorlar.
Yani her eleştiriye kulak verdiğinizde eşeği kucağınızda taşımak zorunda kalabilirsiniz.
Onca aday adayı, bir sürü denge varken hangi listeyi yapsanız eleştiri olacaktır. Allah Devlete, millete, memlekete hayırlı olanı nasip eylesin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti