Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SPOR, HERKESE, HER ZAMAN VE HER YAŞTA

Agah Bıyıkoğlu 3 Temmuz 2019 Çarşamba 13:19:07
 

Baş döndürücü bir hızla değişen ve gelişen bir süreç yaşıyor insanlık… Kültürde, sanatta, siyasette, ekonomide askerlikte, bilim ve teknolojide… Spor da dinamik yapısıyla bu süreç içinde kendi kulvarında değişerek ve gelişerek hızla gidiyor.. Sağlığın simgesi, barışın, dostluğun, sosyal ve kültürel yakınlaşmanın odak noktası; hızla artan nüfus, çarpık kentleşme, erozyona uğrayan değerlerlere karşı en etkili ve çıkar yol spor… Dolayısıyla artık kitlelerin de yaşamlarına giren etkinlik..
Benim kuşağım sporu, sadece okulların beden eğitimi derslerinde ve 19 Mayıslarda tanıdı.. Hareketin, koşmanın, kolları ve bacakları çevirmenin kısaca hareketin önemini ve değerini geç öğrendi… Hoş, sabahtan akşama kadar boş arsalarda, dağlarda tepelerde koşar, oyunlar oynardık, saklambaçlar birdirbirler sokak futbolları, mahalle maçları gırla giderdi; ama askerden gelen bir gencin, işe giren bir kişinin spor yapması, futbol oynaması henüz yaygın değildi… 1970’li yıllara kadar “kitle sporu” kavramı yoktu pek… “Yaz spor okulları” diye de bir şey yoktu; çünkü çocuklar için her yer spor alanıydı ve kurslar, dersaneler icat edilmemişti henüz.. “Ders derste öğrenilirdi.” Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, İlker Başbuğ (orta ikiye kadar) Afyon Lisesi’nde böyle yetiştiler…
Birkaç gün önce ülke çapında başlayan yaz spor okulları haberlerini okuyunca hatırladım yukarıda yazdıklarımı. Bu spor okullarının amacı, sadece yaz aylarında spor yaptırmak değil elbet. Sporun yaşam boyu sürecek çok yönlü etkinliklerine giriş, başlangıç… Sporun toplumumuzda yaygınlaşmasını sağlamak, Sporun bu özelliğinin altını çizelim “Spor ile gençleri evrensel ve insani değerlere sahip,milli ve manevi değerlere bağlı, çevreye saygılı, bilgi ve özgüven sahibi, etkin, girişimci, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif katılan, temel hak ve hürriyetlerini etkin bir biçimde kullanan erdemli elit sporcuları yetiştirmek, sporun daha geniş kitlelere yaygınlaşmasını sağlamak, spor kulüplerine sporcu kaynağı oluşturmaktır” sözleriyle günün anlam ve önemini vurgulayalım bir kez daha..
 Yukarıda belirtilen amaçları gerçekleştirmek için, sporun sürekli ve toplumda yaygın çok yönlü etkinlik olması şüphesizdir. Sadece belirli gün ve mevsimlerde yapılacak olan spor etkinlikleri bu amacı gerçekleştirmede yeterli olamaz… O halde sporu bir yaşam biçimi olarak kabul edenler, amatör veya profesyonel düzeyde sürdürmek isteyenler, sporun sürekliliğini sağlayan SPOR KULÜPLERİNE KATILISINLAR… Çünkü spor olayını birkaç aylık, birkaç yıllık olmaktan kurtaran, geçici bir haz aracı olmaktan çıkaran, ona süreklilik kazandıran, sporu bir yaşam ortamı haline getiren kurumdur SPOR KULÜPLERİ…
Sosyo -kültürel bir olaydır spor ve insana özgü bir olaydır… Dünyada insandan başka hiçbir varlık spor yapamaz… İnsanın icat ettiği etkinlikler dizisidir spor. Bu yönüyle de insan, yaşamın bütününe yayar sporu… Bunlara göre spor kısa süreli bir etkinlik olmamalı; çünkü kısa süreli spor bir yaşam biçimi olamaz. Sportif gelişme, başarı, ulusal ve uluslar arası alanda ses getirme sporun sürekli bir etkinlik olmasına bağlıdır.
 Burada gözden kaçan ve pek konuşulmayan bir hususu da vurgulayalım ki spor sadece gençlere özgü bir etkinlikmiş gibi sunuluyor; halbuki yaşamın pek de uzun olmayan bir sürecidir gençlik. Spor bence gençlik döneminden sonraki dönemler için  çok daha önemli ve gerekli bir ihtiyaçtır… Spor yapan insan çevresindeki kötü alışkanlıklardan uzaklaşan bir insan olma şansını yakalamış demektir. Bu bakımdan, çağdaş gelişmelere daha açıktır spor yapan insanın ruh ve kafası… Daha çok okur, yurt ve ulus sorunlarına dahaçok kafa yorar. Okuma alışkanlığına alışamayan toplumumuzda, üniversite sınavlarında binlerce öğrencinin  matematikten, fen bilimlerinden sıfır  çektiği bir eğitim sisteminde spor çok daha anlam ve önem kazanıyor; çünkü spor özel bir dinamizm katar insan yaşamına …
 Hani Orhan Veli’nin:  “Hava bedava, su bedava bedava yaşıyoruz, bedava” dediği gibi spor da fazla bir masrafı gerektirmiyor.
 Aslında çok kârlı bir iş bu spor, ben yetmişi devirdim, çok zenginim… Kese değil, gönül zenginiyim…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER