Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Taksitle yaşa. Borçla öl – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 16 Şubat 2012 Perşembe 02:00:00
  Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, 2011 sonunda kredi kartları sayısının 51 milyonu aştığını, kartla harcamanın çıldırma noktasına geldiğini, vatandaşın taksitle yaşayıp borçla öldüğünü söylüyor. Afyokarahisar’da ise kredi kartı ile kullandırılan toplam kredilerin 2011 yılı sonu itibarı ile ödenmeme oranı % 3,25 olduğu ortaya konuyor.
…Ve, Türkiye dünyanın belli başlı büyük ekonomileri arasında hızla yüksel-meye devam ediyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çe-tin’in açıklamalarına dönelim: “Sistem sürekli tüketicileri çılgınca tüketmesi için kamçılamaktadır. Ancak kredi kartları balonu patlama sınırına hızla yaklaşmaktadır” diyerek uyarıda bulunuyor. 2011 sonu itibariyle kredi kartları sayısının 51 milyon 360 bin 809’a ulaştığını kaydeden Çetin, okuma-yazma bilmeyenler, çocuk ve çok yaşlı nüfus elendiğinde her Türk vatandaşının cebinde kredi kartı bulunduğu gerçeğinin ortaya çıktığını söylüyor. “Ülkemizde kredi kartları aracılığıyla sahte bir cennet yaratılmış ve tüketiciler çılgınca tüketmeye teşvik edilmişlerdir. Sistem sürekli tüketicileri çılgınca tüketmesi için kamçılamaktadır” diye-rek sözlerini sürdürüyor.Harcamaların hangi ihtiyaçlar için yapıldığı hakkında da bilgi veren Çetin, harcamalarının yüzde 22’sinin market ve gıdaya yönelik, yüzde 13’ünün araç yakıtı, yüzde 9’unun giyim harcamaları olduğunu dile getiriyor. Eğitim harcamalarının oranının yüzde 1,7, sağlık harcamalarının oranının yüzde 4 olduğunu belirten Çetin, “Bu dağılım bize tüketicilerin kartı yaşamak için kullandıklarını göstermektedir” diyor.Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı ve Kamuoyu Araştırmaları Anket Sorumlusu Salim Taşcı, 774 kişiyle yaptıkları ankette, 728 kişinin borcu olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor. Taşcı, 30-60 yaş arası 44 kadın ve 730 erkek olmak üzere toplam 774 kişiyle anket yaptıklarını, katılımcılardan 728 kişinin (yaklaşık yüzde 94) borcu olduğunu dile getirdiğini bildiriyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yayınlanan verilerden de ilimiz ile ilgili önemli rakamları derleyen bir araştırma hazırlandı. www.afyonisadamlari.com isimli sitenin derlediği bilgiler ise şu şekilde:
Afyonkarahisar genelinde hizmet veren bankaların 2011 yılı sonu itibarı ile kullandırmış oldukları toplam kredi rakamı 3 Milyar 59 Milyon 927 Bin TL seviyesine ulaştı.
Afyonkarahisar banka şubeleri tarafından, yasal takip sürecinde takip edilen ödenmeyen kredi rakamları 2011 yılı sonu itibarı ile 99 Milyon 436 Bin TL olarak BDDK kayıtlarında yer aldı.
İlimizde kullandırılan toplam kredilerin 2011 yılı sonu itibarı ile ödenmeme oranı % 3,25 olarak belirlendi. 2010 yılı rakamları bazında BDDK verileri üzerinde yapılan incelemede Afyonkarahisar’da kullandırılan kredilerin ödenmeyerek yasal takipe düşme oranı % 4.36 oranındaydı. Geçen bir yıl içerisinde bu rakamın düşüş göstererek % 3.25 oranına gerilediğini görüldü.
2011’de Afyon’da 29 Milyon 102 Bin TL taşıt kredisi kullandırılırken,yasal takibe düşen rakam 1 Milyon 283 Bin TL olarak kayıtlarda yer alıyor. Konut kredilerinde 2011’de 308 Milyon 331 Bin TL konut kredisi kullandırılırken, ödemeyen kişilerin yasal takip sürecindeki tutarları 2 Milyon 928 Bin TL.
Diğer tüketici kredileri olarak adlandırılan bireysel krediler incelendiğinde İlimizde toplam 650 Milyon 821 Bin TL kredi verilmiş. Ödemeyenlerinn takip sürecindeki rakamları ise 13 Milyon 490 Bin TL. Afyonkarahisar Banka şubelerine kayıtlı kredi kartları borçlarına bakıldığında, bankaların 310 Milyon 968 Bin TL alacaklı olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Afyonkarahisara bağlı kredi kartlarında borcunu ödemeyen kişilerin takip sürecinde takip edilen rakamları ise 20 Milyon 468 Bin TL seviyesinde.
Afyonkarahisar Banka şubelerince kullandırılan sektörel kredi dağılımları incelendiğinde rekorun ziraat ve hayvancılık sektöründe ağırlıklı olduğu gözlemleniyor. 2011’de tarım ve hayvancılığa 383 Milyon 671 Bin TL kredi sağlanırken, gıda sektörüne 134 Milyon 793 TL , inşaat sektörüne 47 Milyon 337 Bin TL, turizm sektörüne 28 Milyon 74 Bin TL kredi sağlandığı açıklanmış.
Rakamlara boğulmaya pek gerek yokmuş aslında. Başta aktardığımız söze geri dönü-yoruz sonuç olarak: “Taksitle yaşayıp, borçla ölüyoruz”…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti