Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan

TÜRK TEHCİRİ-VI – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 18 Şubat 2012 Cumartesi 02:00:00
  Bozgunlar ve Muhacirler
Osmanlı tarihinde Balkanlardaki muhace-reti veya göç etmeyi tetikleyen iki önemli yenilgi vardır. Bunlardan birincisi “1877/78 Osmanlı-Rus Savaşı” olup halk arasında “93 Harbi” olarak bilinir. Bu yenilgi ile Rumeli’nden Anadolu’ya ilk toplu muhaceret başlamıştır. İkinci yenilgi ise “1911/12 Balkan Savaşları” olup Türkler tamamen Balkanlardan tasfiye olmuştur. Osmanlı Devleti’nin bölgeden çekilmesiyle acımasız bir soykırıma uğrayan Türk-Müslüman ahalinin Anadolu’ya ikinci muhacereti başlamıştır.
Balkanlarda veya genel bir ifade ile Rumeli’deki Türkler ve Müslümanlar neden göç etmiştir. Bunun en basit cevabı yapılan Müslüman nüfusa yapılan sistemli soykırımdır. Örneğin tarihte Fransa’nın Alman topraklarına girdiği dönem olmuş veya Almanya’nın Fransız topraklarına girdiği dönem olmuştur. Fakat ne Almanya nede Fransa etnik temizlik uygulamıştır. Fakat Balkanlarda iş bunun tersinedir. Başta Ruslar olmak üzere bütün Balkan milletleri Türk topraklarına attıkları her adımda binlerce Türk ocağını söndürmüşlerdir .
Kaynaklarda 1806/12 tarihleri arasındaki Sırp İsyanı sırasında ve 1828/29 Osmanlı-Rus savaşı sırasında Edirne’ye kadar ilerleyen Rus ordusu önünde Samakov, Varna, Silistre, çevresi ile Edirne yakınlarındaki Çorlu, Silivri, Enez çevresinde muhaceretler yapıldığı geçer. Ancak bunların hiç birisi 1877/78 Osmanlı-Rus Savaşı ve Balkan Savaşları kadar yıkıcı olmamıştır.
Denilebilir ki; Türklerin İstiklal Savaşı öncesi yaşadıkları en büyük iki depremden birisi 1877/78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) diğeri ise 1912/13 Balkan Savaşlarıdır . Bu iki savaş Balkanlardaki Türk varlığını kökünden sarsmıştır. Dolayısıyla Türk Milleti olarak yaşadığımız felaketler hakkında sağlam bilgi sahibi olamazsak geleceğimizi kurmada başarılı olamayız .

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER