Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

DEPREM VE DERS

Yüzyılın en ağır depremini yaşadık. Şiddeti bilim adamlarının tahmininin de üstünde. Etkisinin de 12 şiddetinde olduğu söyleniyor.
Bu afat, aynı zamanda büyük Türk Milleti’nin zor zamanlarda nasıl birlik, beraberlik olabildiğini de bir kez daha gösterdi. Herkes tek yürek oldu. Ancak yük çok ağır. Çok fazla can kaybımız var. Allah hepsine rahmet etsin. Başımız sağolsun. Maddi, manevi büyük fedakarlık gerekiyor. Biraz da zaman alacaktır.
Yükümüz ağır, bu belli. Ülkemizin deprem bölgesi olduğu da belli. Buna rağmen hazırlıklı yakalandığımız pek söylenemez.
Biz millet olarak çabuk unutuyoruz. Normal zamanlarda böyle felaketlere hazırlanmalıyız.
1999 Körfez depreminden sonra çıkarılan deprem yönetmeliğine uyulmuş ve denetimi de yapılmış olsaydı bu kadar kayıp olmazdı. İşin kolayına kaçılıyor. Hak, hukuk, adalet, işini iyi yapma meselesi. Özü Vicdan meselesi.
İnşaat yapım sırasında devletin öngördüğü yönetmeliklere yapımcılar mutlaka uymalıdır. Bunu da kişinin insiyatifine bırakmayıp kurum ve firmalar tarafından denetlenmelidir. Zaten bu onların görevidir.
Devlet, Belediyeler, yapımcı firma, yapı denetim ve mühendislik firmaları hepsi bu işin yetkilisidir. Müteahhit beşte biridir. Yanlış yapanları elbet tasvip etmeyeceğiz, ama sadece müteahhitleri günah keçisi yapmak ta doğru değildir. İmar kanununu çıkaran devletimiz, uygulayan ve kontrol belediler ve yapı denetim firmalarıdır. Zemin etüdü sonrası temel özelliklerini de içeren planlar, projeler çizilir belediyeye verilir. Onaylanır ve İnşaat başlar. Her aşamasında denetim firması ve belediyeler kontrol eder. İnşaat biter bu yapı kullanılabilir izni alınır. Bizim gibi şehirlerde değil de, özellikle büyük şehirlerde suistimal olabileceğini düşünüyorum.
Bana göre büyük sıkıntılardan birisi de kullanıma geçtikten sonra da binaların kontrol edilmemesidir. Adam alt katta kolonu kesiyor. Kirişleri deliyor. Üst katta oturanların veya müteahhidin suçu ne? Nasıl ki her yıl asansörler kontrol ediliyorsa binalarda kontrol edilmelidir.
Konu ile ilgili olarak aflar ülkesi olan ülkemde imar aflarından da uzak durulmalıdır.
Kısacası, Ülkemizde 99’dan sonraki imar ve deprem yönetmeliklerine uyulduğu ve sonrası kontrollerin yapılması halinde bir problem yaşanmayacağını düşünüyoruz.
Tabi ki sadece eksiğimiz yapı kalitesi değil. Bu felaketlerden ders çıkarmalıyız. Birçok konudaki eksiklerimizi de gidermeliyiz. Onları da yazacağız.
Tekrar rahmet diliyoruz. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın İnşallah.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti