Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

İMAN’LILAR MI, İBAN’LILAR MI?

Seçim trafiği hızla devam ederken İYİ Parti Afyonkarahisar İl Teşkilatı’nın tüm üyelerin katılımı ile gerçekleştirdiği ön seçimi sonuçlandı.
Seçim sonuçlarına göre, Av. Hakan Şeref Olgun 2553 oy alarak birinci sırada yer alırken, Dr. Mustafa Enis Arabacı 2175 oy alarak ikinci sırada yer aldı.
Diğer aday adaylarının sıralaması ve aydıkları oylar şu şekilde oluştu:
Saffet Acar 1282 oyla 3’üncü sırada, Okşan Ulusoy Efe 1193 oyla dördüncü sırada, Gönül Ar Güngör 934 oyla beşinci sırada, İbrahim Acar 872 oyla altıncı sırada yer aldılar.
Bu isimleri takiben Kadir Münir Pehlivanoğlu 764 oyla 7’inci sırada, Sebahat Demircigediği 546 oyla 8’inci sırada, Münevver Nilgün Seçen 473 oyla 9’uncu sırada, Havva Satılmış 453 oyla 10’uncu sırada Mustafa Baştuğ 418 oyla 11’inci sırada, Mehmet İnkaya 384 oyla 12’inci’sırada, Kemal Dere 327 oyla 13’üncü sırada, Nur Pektaş 304 oyla 14’üncü sırada, Rabia Özkınık 298 oyla 15’inci sırada, Müjdat Kayayerli 207 oyla 16’ıncı sırada, Ömer Eryeşil 161 oyla 17’inci sırada, Bayram Demir 123 oyla 18’inci sırada, Haşmet Mesut Özsoy 78 oyla 19’uncu sırada ve Uğur Temizer 62 oyla 20’inci sırada yer aldılar.
***
Afyonkarahisar’da “önseçim” kararı alarak büyük takdir toplayan İYİ Parti Afyonkarahisar ile birlikte 18 ilde temayül yoklaması yaptı. Ama Afyonkarahisar ile aynı ölçekte bulunan hiçbir ilde Afyonlu adayların birbiriyle arasındaki fark kadar oy farkı çıkmadı. Afyon’daki birinci Aday ile üçüncü Aday arasında 1200 oy, birinci aday ile dördüncü aday arasında 1300’ü aşkın oy farkı yakalandı. Bu farklar büyük farklar. Benzer illere baktığınızda adaylar arasındaki farkların 50-100 civarında olduğunu görüyorsunuz.
Temayül yoklaması yapılacak olan illerdeki parti teşkilatlarına genelge gönderilerek oylama sırasında 6 ismin pusulalara yazılması gerektiği belirtilmişti.
Tüm aday adayları bu doğrultuda çalışmaya başlarken hemen hemen her temayül oylamasında olduğu gibi İYİ Parti’nin temayül oylamasında da ittifaklar kuruldu. Parti üyelerini ziyaret edip oy isteyen aday adayları, kendine yakın gördüğü aday adayına “Sen beni yazdır ben de seni” teklifi götürerek oylarını artırma çabası gösterdiler.
İYİ Parti’de temayül çalışmaları bu yönde devam ederken Ankara’dan gelen yeni talimatlarla adeta şok yaşandı. Genel Merkez’in aldığı karara göre temayül yoklamasında oy kullanan İYİ Partililer sadece 1 aday adayının ismini pusulaya yazabilecekleri gibi, 3 ya da 6 kişinin ismini de yazabileceklerdi artık pusulalara…
Maç devam ederken yeni kurallar geçerli olmuştu yani.
Delege bazında yapılması düşünülen temayül yoklaması “üyeler bazında” haline dönüşünce hesaplar bozulmuştu anlayacağınız. En başta koyulan kurallara göre pusulalara en fazla 6 isim yazılabilecekken, 2 isim yazılırsa ya da 7 isim yazılırsa oy geçersiz sayılacakken…
Oylamaya 3 gün kala “Pusulalara tek kişinin ismi yazılabilir” kuralı geldi.
***
Bir başka kafa karıştırıcı husus ise; İYİ Parti’ye yeni kaydedilen üyelerin de oy kullanmalarına izin verildi. Demokrasi açısından güzel bir atak gibi görünse de temayül oylamasının kaderi o zaman değişmeye başladı aslında. Her aday kendi üyesini kaydettirip oylamada kendisine oy verilmesini sağladı. İYİ Parti ile bağı olsun ya da olmasın yüzlerce kişi parti üyesi oldu ve milletvekili aday sıralaması için oy kullandılar.
İYİ Parti’nin Afyonkarahisar’da 4-5 bin civarında olduğu belirtilen üye sayısının 7000’lere çıktığı belirtiliyor. Yani; İYİ Parti’nin aday sıralamasının oluşmasında İYİ Parti’ye henüz bir hafta önce katılmış üyeler etken oldu.
İYİ Parti kulislerinde “İmanlılar değil, ibanlılar listeyi belirledi” yorumları yapılıyor şimdilerde.
Bu sıkıntılar Genel Merkez’in Afyonkarahisar’a gönderdiği yetkililere de aktarıldığında, “Ne yapalım, parti üye kazandı. Siz de üye kaydetseydiniz” tavrına bürünüldüğü belirtiliyor.
Kullanılan oyların fotoğrafının istendiği, sandık görevlilerinin usulsüzce değiştirildiği iddiaları da işin cabası…
Sonuç itibariyle İYİ Parti temayül yoklamasında iyi bir sınav veremedi.

 

AFYONKARAHİSAR MERKEZ Mİ, İLÇELER Mİ?

 

Şimdi bundan sonrası önemli.
Afyon Merkez, Şuhut, Sinanpaşa, İhsaniye bölgesinin adayı olarak görülen Mustafa Enis Arabacı mı kesin aday listesinin 1’inci sırasında yer alacak? Yoksa temayülden birinci çıkan ama Çay, Sultandağı, Bolvadin Emirdağ, Şuhut, Bayat bölgesinin adayı olarak kabul edilen Av. Hakan Şeref Olgun mu birinci sırada kendisine yer bulacak?
Dinar, Sandıklı, Dazkırı, Kızılören, Başmakçı ve Evciler bölgesinin adayı olarak temayülden üçüncü sırada çıkan Saffet Acar’ın durumu da kritik.
İYİ Parti Genel Merkezi kesin listeyi oluştururken seçmen yoğunluğunun olduğu bölgeleri dikkate almazsa hata yapar. Temayülde oy kullanan partili üyelerin ilin hangi bölgelerinden olduğu ile seçmen yoğunluğunun hangi bölgelerde olduğu iyi okunmalı.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. Sadece İYİ Partide değil siyasette İBANLILAR İMANLILARA KARŞI üstünlük kuruyor. Siyasette istediğin kadar bileği ve Erdem sahibi ol paran olmadıkça hiç bir işe yaramıyor. Bunun adına da demokrasi deniyor para babalarının demokrasisi..

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti