Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

ABRAHAM LİNCOLN’DEN OĞLUNUN ÖĞRETMENİNE MEKTUP: ÖĞRET ONA Kİ…

Agah Bıyıkoğlu 18 Eylül 2014 Perşembe 03:00:00
  1861-1865 yılları arasında ABD’nin devlet başkanlığını yapan ve Amerikalılarca bir kahraman olarak kabul edilen Abraham Lincoln, okula başlayan oğlunun öğretmenine bir mektup yazmıştır. Derse girdiğim sınıflarda “işlevsel okuma” konusu olarak işlediğim bu ünlü metni (biraz kısaltarak) yeni ders yılı nedeniyle okuyucularımla paylaşmak istiyorum:
“Öğrenmesi gerek biliyorum; tüm insanların dürüst ve âdil olmadıklarını. Fakat şunu da öğret ona ki her alçağa karşı bir kahraman, her bencil politikacıya karşılık kendini adamış bir lider vardır. Her düşmana karşı bir dost olduğunu da öğret ona.
Zaman alacak biliyorum. Fakat eğer öğretebilirsen,kazanılan bir doların bulunan beş dolardan daha değerli olduğunu öğret. Kaybetmeyi öğrenmesini öğret ona ve kazanmaktan neş’e duymayı..
Bırak erken öğrensin zorbaların görünüşte galip olduklarını…
Kitapların mucizelerini öğret ona. Fakat gök yüzündeki kuşların, arıların ve yemyeşil yamaçtaki çiçeklerin ebedi gizemini düşünebileceği sessiz zamanlar da tanı. Okulda hata yapmanın, hilekârlıktan daha onurlu olduğunu öğret ona.
Başkalarını dinlemesini öğret ona; fakat dinlediklerini gerçeğin süzgecinden geçirmesini ve sadece iyi olanları almasını; göz yaşlarında hiçbir utanç olmadığını da…
Ruhuna fiyat etiketi koymamasını öğret ona. Haklı olduğuna inandığı düşüncelerini savunmak için dimdik durarak savaşmasını, uluyan kalabalıklara kulaklarını tıkamasını öğret ona…
Ona nazik davran ama kucaklama; çünkü ancak ateş çeliği saflaştırır. Bırak sabırsız olacak kadar cesarete sahip olsun, bırak cesur olacak kadar sabrı olsun. Ona her zaman kendisine karşı derin bir inanç taşımasını öğret. Böylece insanlığa karşı da derin bir inanç taşıyacaktır.”
Sanıyorum ki benim kuşaktan bu mektubu bilen çok az kişi vardır; fakat biz bu mektubun içeriğinden de üstün ve daha derin bir düşüncelerle, yol ve yöntemlerle yetiştik.
Cumhuriyet’in yılmaz muhafızları, öğretmenlerimiz yetiştirdi bizi… Biz de sürdürdük bu işi…
Yeni ders yılının tüm ulusumuza çağdaş bilgileri, yenilikleri getirmesini diliyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER