Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

AFYON İLE DENKTAŞ NE ALAKA?

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve geçtiğimiz günlerde hizmete açılan “İstasyon Kavşağı’ndaki alt geçit” ya da diğer ismiyle battı-çıktının hizmete alınması trafikteki sıkıntıyı bir nebze de olsa azalttı. Yol çalışmaları nedeniyle Dervişpaşa ve Dumlupınar Mahalleleri’nde yaşanan sıkıntı normale döndü.
Afyonkarahisar basın camiasındaki birlik-beraberlik çalışmaları ve gayretleri artık kamuoyunun malumu, yeniden anlatmaya gerek yok. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da en başından beri desteklediği bu birlik ve beraberlik gayretlerine iki jestle karşılık verdi. Önce yeni kurulan Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği için dernek binası tahsis eden Başkan Çoban sonrasında Dernek’e yaptığı ziyarette ikinci bir jestte daha bulunmuştu. “Yeni yapılan alt geçidimizin ismini basın mensuplarımızın belirlemesini istiyoruz. Bu konudaki önerilerinizi bekliyoruz” dedi Başkan Çoban gazetecilere.
Sonrasında basın mensuplarından gelen 18 isim önerisi Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği tarafından Belediye Başkanlığı’na bildirildi. İ
sim önerilerinin hepsi de milli ve manevi değerlerin yanı sıra Afyonkarahisar’ın değerlerine vurgu yapan kelimelerdi. Afyonkarahisar’a mal olmuş tarihi kişilerin isimleri de önerildi.
Başkan Çoban’ın aklında isim aslında oluşmuştu ama yine de isim önerilerini kendi çalışma arkadaşları ile değerlendirdikten sonra Belediye Meclisi’nin diğer ekibi olan MHP Grubu’na da aktardı. MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara ile yaptıkları istişare sonrasında teklif edilen isimler arasından tercih edileni belli olmuştu artık. Yeni geçidin ismi “Rauf Denktaş” olarak belirlendi.
Böylece Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Alparslan Türkeş Köprüsü, Necmettin Erbakan Köprüsü, Turgut Özal alt geçidi ve Atatürk alt geçidi zincirine Rauf Denktaş alt geçidi de eklendi. Muhsin Yazıcıoğlu Köprüsü’nü de unutmayalım. Türk siyaset tarihinin yakın geçmişindeki önemli isimler Afyonkarahisar’ın caddelerinde yaşayacak artık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ismi bu zincirin bir halkası olarak “yerine yakıştı”

KKTC’deki dostlarımıza konuyu aktardığımızda çok sevindiler. KKTC’de bulunan ve Türkiye’de Denktaş’ın anısını yaşatmaya çalışan Rauf R. Denktaş Ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Başkanı Latif Akça mesela… “Afyonkarahisar’ın kadirşinas halkı ve yöneticileri sağolsunlar, Allah razı olsun. Açılış töreninden haberimiz olursa büyük bir onurla gelmek isteriz” dedi, haberi duyunca.
Peki Afyonkarahisar Belediyesi’nin bir vefa örneği göstererek ismini yeni yatırımına verdiği Rauf Denktaş kimdir? Kıbrıs bugün Türkiye’nin dış politikasında en kilit noktayı oluşturmaktadır. Ülkemizin geleceği ile Kıbrıs’ın geleceği paralel ilerlemektedir. Ve bugün Türkiye Kıbrıs’ta söz sahibi ise bunda en büyük pay sahiplerinden birisi merhum Denktaş’tır. Afyonkarahisar son “isim verme” jesti ile Denktaş’a olan vefasını gösterme imkanı bulmuştur.
Bilenler elbette vardır da bu “Devlet kuran Türk Büyükleri”nden birisi olan merhum Denktaş’ın kim olduğunu kısaca hatırlayalım isterseniz:

Rauf Raif Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs’ın Baf bölgesinde doğdu. Rauf Denktaş 1,5 yaşında iken annesini kaybetti. Babası hakim Raif Bey’dir. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderildi. Ortaokuldan sonra Kıbrıs’a döndü ve liseyi Kıbrıs’ta bitirdi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra hukuk eğitimi için İngiltere’ye gitti. Mezun olduktan sonra avukatlığa başladı. 1949 yılı yaz aylarında savcılık yapmaya başladı. 27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingte Dr. Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Türk Cemaatının iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Faiz Kaymak’ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük’ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu kongresinde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve Cemaat sorunlarıyla uğraşmaya başladı. 1955’te terörist bir hüviyete bürünen Enonisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1.8.1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurdu.
1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile 1960 antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi’yle İcra Komitesi Başkanlığı’na seçildi.
1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara’ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi.
16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı’na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs’a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.
1964 Londra Konferansından sonra Makaryos tarafından istenmeyen adam ilan edildi. Yeşilada’ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy’e çıkarak savaşa katıldı. 1967’de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye’ye geri verildi. 1968’de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs’a döndü.
1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 28.2.1973’e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçildi.
13.2.1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu. 22.4.1990’da yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995’teki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçildi. 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC’de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa’daki Cumhuriyet Parkı’nda defnedildi.
Değişik konularda basılmış eserleri vardır. Allah rahmet eylesin.19

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER