Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

ALİ TÜRK KESKİN’DEN “RAMAZAN ŞAKALARI”

Agah Bıyıkoğlu 10 Temmuz 2014 Perşembe 03:00:00
  Kutsal bir aydır Ramazan… Bütün Müslümanlar bu ayda oruç tutarlar. Oruç dışındaki kimi dini ritüeller, Türk kültüründe öteki İslam toplumlarından farklı yaşanır. Örneğin teravih namazları sırasında rekat aralarında okunan ilahiler, selât-ü selâmlar yoktur bizim dışımızdaki Müslümanlarda.. . Kezâ “Ramazan eğlenceleri” de… Yaklaşık elli yıl önce, İstanbul’da öğrenciliğim sırasında Sultan Ahmet Cami’i minareleri arasında havada asılmış gibi duran ve üzerinde “Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan” yazısını ilk kez gördüğümde hayret etmiştim. O ışıklı yazılara “Mahya” dendiğini, “şehr-i Ramazan” ibaresinin de Ramazan ayı demek olduğunu öğrenecektim daha sonraları.
TV programları , gazetelerin en az birer sayfası oruç, namaz, ibadet, zekât, hac ve benzeri konuları işlerler… Ramazan fıkraları ve Ramazan manileri bu sayfaların renkli birer parçası idiler bir zamanlar. İdiler diyorum bugünkü “çadır iftarlarının” yoğunlaştığı günümüz Ramazan sayfalarında göremiyoruz bunları… Bektaşi’ye sormuşlar Ramazan’ın sonuna doğru: “Baba erenler Ramazan gidiyor artık, memnun kalmış mıdır bizden acaba?. Baba gülümseyerek yapıştırmış cevabı: “Elbette memnundur, memnun olmasaydı on gün önce gelir miydi hiç”
Rahmetli Ali Türk Keskin’in Kocatepe veya Türkeli Gazetelerinde Ramazan Manileri yayımlanırdı Ramazan ayında… Bu manilerde Ali Bey tanıdığı arkadaşlarının, zamanın il yöneticilerinin, renkli kişilerin niteliklerini ince ve usta bir dille yansıtırdı. “Bu kubbede hoş bir seda kaldı” bu kişilerin çoğundan. Ali Türk Keskin’in yakın dostlarından ve şehrimizin tanınmış simalarından gazeteci Hakkı Özsoy büyüğümüz Ali Bey’in bu manilerini de içeren bir kitap yazmıştı… İşte birkaç örnek.
İbrahim Yüksel. Genç yaşta gazetecilik ve Afyon kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bu kardeşimiz için.
Başladı çocuk yaşta/Devamlı bir savaşta
Gazeteye bir bakın/Adı bugün en başta
Mübarek Ramazanda
Hakkı Özsoy. Ekim 1986’da vefat eden Ali Bey, 8 Haziran 1986’da yazmış aşağıdaki maniyi… Uzun söze ne hacet…
Gül bahçesi susuz kaldı sulamaz/Haram gülü imrense de koklamaz
Gençliği var, parası var, adı var/Kolay değil herkes böyle olamaz
Mübarek Ramazanda

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti