Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AYAZİNİ VE DÖĞER – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 4 Mart 2019 Pazartesi 14:24:29
 

Afyonkarahisar tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri ile eşsiz zenginliğe sahip bir il. Bu zenginlik ne yazık ki bugüne kadar hak ettiği değeri bulamadı. Öyle ki biz Afyonlular bile bazen hemen şuracıktaki değerlerimizden habersiz kalabiliyoruz.
Bu sebeple size bu değerlerimizden örnekler vermek istedim.
Mesela Frig Vadisi, Bir çok bölümden kısımdan oluşan Frig Vadisi’ni ören yerleri olarak ele emlak gerekirse öne çıkan iki ören yerimiz var. Birisi Ayazini diğeri Döğer bölgeleri
AYAZİNİ ÖRENYERİ (METROPOLİS)
İhsaniye ilçesi Ayazini Köyü sınırları içerisindeki örenyerine Afyonkarahisar-Eskişehir karayolunun 27.km’sinden sağa dönülerek 4,7 km ilerledikten sonra ulaşılır.
Ayazini köyünün, Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Arazi yapısının uygun olmasından dolayı Roma ve Bizans dönemlerine ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans dönemine ait kiliseler ve kaya yerleşimleri gibi eserler  kayalara oyularak yapılmıştır. Metropolis içerisinde  aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile yine kayaya oyularak yapılmış  şaheserler bulunmaktadır.
DÖĞER ÖRENYERİ
Afyonkarahisar, İhsaniye ilçesi Döğer Kasabasındaki örenyeri Afyonkarahisar’a 50 km., İhsaniye ilçesine 12 km.’dir. Döğer kasabası Frigler döneminden başlayıp Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.  Frigler  döneminden Aslankaya, Kapıkaya I ve II, Tanrıça Kybele adına yapılmış açık hava tapınağı özelliğinde kaya anıtları ile Asar ve Eski Döğer’de yerleşim yerleri vardır. Ayrıca geniş bir alanı kaplayan örenyerinde  Roma ve Bizans dönemine ait kaya yerleşim ve mezar odaları ile kiliseler oldukça çok görülmektedir. Suluin, Memeç, Alacaasma, Urumkuş I ve II (Karamusa), Nallıhan ve Kırkmerdiven kayalıkları belli başlı olanlardır.
Kapıkaya I : Döğer kasabasından Üçlerkayası köyüne giden yol üzerinde olan anıtın M.Ö. 7. yüzyılda Frigler zamanında yapıldığı sanılmaktadır. Tek parça bir kayanın doğu yüzü ve yanları kesilerek sade ve üçgen çatılı bir tapınak cephesi yapılmıştır. Cephenin alt ortasındaki niş içinde, ayakta durur vaziyette tanrıça Kübele, kabartma olarak işlenmiştir. Kabartmanın altına dört basamak merdiven yapılmıştır.
Kapıkaya II : Döğer’deki Emre Gölü kıyısından Bayramaliler köyüne doğru uzanan kayaların arasında olan M.Ö.7. yüzyılda Frig döneminde yapıldığı sanılan anıt, üst başı erimiş bir kaya parçasının batı yüzü kesilerek yapılmış ahşap bir tapınak benzetmesidir. Zaman içerisinde Kayanın yapısı gevşek olduğu için üstteki üçgen çatı bölümü erimiştir. Ön yüzde süslü iki bölüm arasında bir niş açılmış, içine tanrıça Kibele’nin ayakta kabartması yapılmıştır. Anıtın önünde dinî törenler için bir sahanlık vardır.
Aslankaya : İhsaniye ilçesi, Döğer kasabası, Emre Gölü kıyısında olan  M.Ö. 7. Yüzyılda yapıldığı sanılan anıt  yüksek bir kayanın güney yüzü dikey kesilmiş üçgen çatılı bir tapınak cephesidir. Üçgen çatının kiriş boşluklarında karşılıklı iki sfenks (insan başlı aslan), ana cephede niş içinde iki aslan arasında Kübele bulunmaktadır. Ana cephe, geometrik desenli kabartmalarla süslüdür. Anıtın iki yan yüzleri de kesilmiş, kuzey yanına kükremiş ve iki ayağı üzerine şaha kalkmış bir aslan yapılmıştır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER