Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

FADİŞ BEBEK’İ TANIYOR MUSUNUZ? – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 22 Aralık 2018 Cumartesi 12:08:05
 

Geniş bir coğrafya ve engin bir kültüre sahiplik yapan ilimiz Afyonkarahisar’da aslında bizlerin bile tanımadığı bir çok kültürel değerimiz, bulunuyor. Bunlardan birisi “Fadiş Bebek”
Dinar ilçemiz sınırları içerisinde imalatı yapılan ve geleneksel bir ürün olarak yaşatılmaya çalışılan Fadiş Bebekleri acaba kaç Afyonkarahisarlı tanımakta?
Özellikle Dinar ilçemiz ve Dinar bölgesinde Çölovası yöresinde yaygın bir gelenek olan Fadiş Bebekler ilhamını bölgenin yerleşik kadim geleneklere sahip Türk obalarından alıyor.
Kadınlarımızın düğünlerde giydikleri “Üç Etek” olarak bilinen kıyafetleri Orta Asya’dan başlayan göç günlerinden günümüze kadar yaşatılmış. Bu yöresel kıyafetler plastik bebeklere giydirilince ortaya “Fadiş Bebek” çıkıyor. Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde Dinar Kaymakalığı ve bölgedeki belediyeler ile Halk Eğitim kurslarının iş birliği ile açılan “Fadiş Bebek” kurslarında bu kıyafetler oyuncak bebeklere göre hazırlanıyor. Aslında Fadiş Bebeklerin ünü bir çok yöreye yayılmış vaziyette. Neredeyse 600 yıldır yaşatılan ve Fadiş Bebek’in de giydiği kıyafet tarzında entari, şalvar, başında pul, gümüş kuşak ve en önemlisi baş kısmında altın yer alıyor. Mesela bölgedeki geleneklere göre gelinin baş kısmına altın takılmadan gelin alınmıyor.
“Fadiş Bebek” ile ilgili kurslar düzenleniyor. Yöre kadınlarının bu geleneği sürdürmesi hatta bundan kazanç sağlamaları amaçlanıyor.
Yapılan bu bebekler ile Dinar’ın ve Afyonkarahisar’ın tanıtımı amaçlanıyor. Yöresel hediyelik bakımından “Fadiş Bebekler” en uygun hediyelikler arasında İnsanlar Afyonkarahisar’dan geçerken ‘Afyon Kaymağı’, “Afyon sucuğu”, Afyon lokumu” alırken neden Fadiş Bebek de almasınlar?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti