Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

2013 LYS’DE ÖSYM’nin BAŞARISI! AFYONKARAHİSAR’IN BAŞARISIZLIĞI MI ?

Kocatepe Gazetesi 13 Ağustos 2013 Salı 03:00:00
  ÖSYM, 1 Temmuz Pazartesi LYS-5 sınavından 7 gün sonra sınav sonuçlarını açıklayarak bu alanda rekor kırdı. Ancak ÖSYM bu defa illerin başarı sırasını vermeyerek ve ayrıca toplam 5 LYS testinin her birinden “0 alan aday sayısını açıklamayarak” bazı bilgileri saklamayı tercih etti. Oysa sınav sonuçlarının yansız bir biçimde duyurulması, bu konuda akademik çalışma yapan uzman ve araştırmacılar için yaşamsal önem taşımaktadır. Ayrıca bilgi paylaşımı; hesap verebilirlik, saydamlık, nesnellik, bilimsellik gibi yönetsel ve etik ilkeler açısından zorunludur. Bu durumda, eksik bir veri tabanıyla yapılacak yorumlardan ilki, ÖSYM’nin düşen akademik başarı ortalamalarını saklamayı tercih ettiği şeklinde olabilir. Öte yandan bu yıl 851.000 adayın LYS’ye girmesine karşılık üniversitelerde 908.000 kontenjan bulunması manidardır. Başka bir anlatımla kontenjan sayısı aday sayısından çok olduğuna göre, bu yıl üniversitelerde en az 57.000 kontenjan boş kalacak olmasına rağmen, sınava giren adayların tümü başarılı sayılacaktır.
Gerçekte üniversitelerde arzın talepten fazla olmasının kaliteyi nasıl etkileyeceğini görmek için diğer sektörlere bakmak yeterli olmuyorsa, birkaç yıl beklemek “öğretici” olabilir. Doğrusu hiçbir eğitim planlaması yaklaşımıyla (toplumsal talep, insan gücü planlaması vb.) ve akademik ilke ile açıklanamayacak kolay üniversite açma politikalarında da, yolun sonuna gelindiğini, en acımasız öğretmen olan zaman, bize yakın bir gelecekte öğretebilir.
Bu bilgilerin ışığında Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı “YGS” sonuçlarına ilişkin verileri hatırlamak yararlı olabilir.
Eğitimde Acı Tablo
TÜRKİYE GENEL ORTALAMASI AFYON
2010 2011 2012 2013 2013
Türk Dili ve Edb. 21.5 21.9 18 16.5 10,7
Sosyal Bil. 12.4 11.6 11 12.1 9,5
Mat 12.4 4.1 6.92 7.4 5,4
Fen Bil. 4.6 4.1 3.56 3.5 3.1
Kaynak (ÖSYM)
Tabloda görüldüğü gibi eğitimde “kan kaybı” sürüyor. 2010 yılından başlayarak sistematik bir biçimde devam eden düşüşler özellikle Türk dili edebiyatı, matematik ve fen bilimleri alanında düşündürücü ve üzücüdür. Buna göre esasen, 2012 ya da 2013’te üniversiteye giren aday, genel olarak 2010’a oranla daha düşük bir akademik başarıya sahip ise, kalite düşüyor demektir. Başka bir anlatımla bugün geçmiş yıllarda üniversiteye giriş için gerekli olan ortalama puanlar düşüyorsa, üniversite eğitiminin kalitesi en azından “girdi” düzeyinde düşüyor denebilir.
Nitekim LYS sınav sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılabilen bölümü bile, yeterince anlamlıdır. Buna göre Tüm puan türlerinde 500 tam puan alan tek aday bulunmaktadır. Öte yandan MF-1 ‘de 132.000, MF-2’de 86.000, MF-3’de 82.000, TM-1’de 125.000, TM-2’de 101.000, TS-1’de 80.0000, TS-2’de 97.000 kişi 180 puanlık barajı geçememiştir.
Aynı şekilde testlerde örneğin matematikte, 2 soru iptal edildiği için bütün adayların doğru yanıt verdiği kabul edilmesine karşın, ortalama 12.32 düzeyindedir. Doğru yanıtlanma oranı Özellikle fizikte 6.46, coğrafya-1’de 7.61, coğrafya-2’de 4.78, felsefede 7.88 gibi oldukça kaygı verici rakamlara gerilemiştir.
Eğer üniversite sınavları bağıl değerlendirme ilkelerine göre değil mutlak değerlendirme ilkeleri kapsamında yapılmış olsaydı, başka bir deyişle sınavlar sıralama sınavı değil de, başarı testi şeklinde gerçekleşseydi, adayların %80’i sınıfta kalacaktı.
Son Söz
Başarısız karne notlarını saklamak Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğünün son dönemdeki en büyük başarısıdır. Hiçbir zaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü; eğitimi sorgulamamış, laf olsun toplantıları yaparak, bu yılı da böyle geçiştirmiştir. Ne zaman biri çıkıpta bir fikir öne sürse onu hemen dışlayıp, ötekileştirme içersine girmiş, kendini sorgulamak amacıyla güçlü bir özeleştiri kültürü geliştirememiştir. Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü havanda su dövmüştür.
Şimdi soruyorum; LYS için ne gibi hazırlık yaptınız? Vali beye tüm ilçe Kaymakamları ve Milli Eğitim Müdürleri huzurunda verdiğiniz çalışma raporlarının hangisini hayata geçirdiniz?
Cevap: Hiç birisini
Neden mi yapamadınız? Atadığınız şube müdürleri oturdukları makamı hala algılayabilmiş değiller, onların okul müdürlüğü bile yapmamış oldukları okul ziyaretleri ile okullarda eğitim ve öğretimi aksattıkları yetmezmiş gibi; okul müdürlüğüne soyundular.
İlde yöneticiler yerinde değiller, ilçe turlarına çıkmışlar, okul turlarına çıkmışlar, Dairede bulunan yöneticilere soruyorsunuz. O benim görevim değil, bir başka konu için, valla haberimiz yok, öyle bir şey mi var? Diyorlar.
Yani beyler İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kimin ne yaptığı, neyle iştigal ettiği belli değil. Alınan kararlardan Milli Eğitim Müdür yardımcılarının, bazı şube müdürlerinin haberi yok. Kimin eli kimin cebinde belli değil.
Afyonkarahisar’ın söz sahibi üst düzey yöneticilerinin hiç mi vicdanı sızlamaz merak ediyorum.
Kısaca birilerini memnun etmek için bir nesile yazık ediyorsunuz. Biri de çıksın hesap sorsun, denetlesin…. Anlaşılan sizde işi Allah’a havale ettiniz…
Ben bir Afyon’lu olarak hakkımı helal etmiyorum…. (Bir Eğitimci)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti