Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

Artık solan bu bahçede, bülbüllere yer yok…

Mehmet Şenkaya 29 Temmuz 2011 Cuma 03:00:00
  Şehrin ortasında nefes aldırmayan, konut alanları içersinde yer alan kuruluş ve fabrikalar var. İnsanlara verdiği zarar çok büyük ama si-neye çekilmiş, yıllarca ihmal edilmiş, bu zararın ortadan kaldırılması için hiçbir gayret gösterilmemiştir.
Mesela; Şehrimizin alameti farikası, Afyon’un meşhur çimento fabrikası; Yıllarca bacasından duman tüter. Çevresindeki evlerin çatısı kar yağmışa döner. Diğer yerler esen rüzgarın merhametine bağlı. Her ne hikmetse; Bu zamana kadar insanımıza verdiği zararın ortadan kaldırılması ya da başka yere taşınması düşünülmez. Bu fabrika; Borsada kağıt üzerinde alınıyor, satılıyor. El değiştiriyor ama maalesef yer değiştirmiyor.
Çimento Fabrikası Afyonkarahisar’ın mütemmim cüzi (ayrılmaz parçası) haline gelmiş. Afiyonun ortasında kalesi” ne ise; Çimento fabrikası da o. Adeta şehrimizin bir simgesi olmuş. “Türkiye’nin havası %100 Temiz hava sahası” ve eklemeli “İstisnalar kaideyi bozmaz.” Yazısını Çimento fabrikasının bacasına asmalı.
Siyasi irade ne zaman tezahür eder bilinmez. Ama bu gibi fabrikaların şehirdeki miadı çoktan doldu. Sanki bu sıkıntıyı çekmek insanların kaderi oldu. Bakanımızın kulakları çınlasın.
Bir tarafta Karayolları, asfalt dökmek için şehrin ortasında zift- katranla balagaş karıştırıp malzeme üretir. Tozunu, dumanını, isini, kokusunu etrafa yayar. Diğer tarafta yine şehrin ortasında Beton travers fabrikası DDY ‘na konkasörde taş kırarak travers hazırlar.
Her halde ekonomiye katkılarından olacak. Yerlerinin değiştirilmesi için hiç kimse teklifte bulunmaz. Bunlar mutlaka şehir dışında yer almalı.
Yeri geliyor. Havayı temizlemek adına; mangalda kül bırakmıyoruz. O kadar çok para harcıyoruz. Reklamını yapıyor, sloganlar atıyoruz. Ama aynı yeri kirletmekten de geri durmuyoruz..
Evet jeotermal enerji (afjet) ve Doğalgazla ısınma; şehrin havasında kirlilik oranı yönünden fayda sağlasa, şehrin her yerinde yaygınlaşsa da her zaman temiz hava teneffüs ediyoruz diyemeyiz.
Zannediliyor ki; Afjetle, Doğalgaz döşemekle bu iş bitiriliyor. Hedef; Bataklığı kurutmak yerine sivrisineklere savaş açmak gibi bir şey oluyor.
Afyon’un merkezine hayat veren unsurları atıyoruz. Müzeyi, Hastaneyi, Stadyumu, parselleyip satıyoruz. Buraların şehrin akciğerleri olduğunu biliyoruz.
Başka yerlere, yenilerinin, iyilerinin yapıldığına inanıyoruz. Ama bu güzelim yerlerinde: nefes kesen Beton Yığınlarının dikilmesine anlam veremiyoruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti