Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HACCIN YARARLARI (2) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 26 Ekim 2010 Salı 03:00:00
  Hac Kul Borcu ve Zekat Hariç Bütün Günahların Affına Vesile Olur.
Hac, günahlara kefaret ve affedilmesine vesile olur. Önce konu ile ilgili hadisi şerifleri nakledelim, sonra da İslâm alimlerinin bu husustaki değerlendirmelerine işaret edelim.
Peygamberimiz buyuruyor:
“Kim Allah için hacceder de hac esnasında kötü sözlerden ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak) hacdan döner.” (Buhari, Hac, 4.)
Ahmed b. Hanbel (H.164-241) in sahih isnad ile İbn Abbas (r.a.)dan rivayet ettiği bir hadis-i şerif şöyledir:
“Arefe günü falanca (Fazl İbn Abbas radıyallahu anh) Peygamberimizin redifı (Peygamberimizin devesinin arkasına binen ) idi. Bu genç kadınlara bakıyordu. Peygamberimiz ise arkasından eliyle birkaç defa gencin yüzünü kadınlardan çevirdi. Genç yine kadınlara bakmaya başladı. Ravi diyor ki; Peygamberimiz gence döndü ve:
“Kardeşimin oğlu, bugün öyle bir gündür ki, bugünde her kim kulağına, gözüne ve diline sahip olursa günahları bağışlanır.” buyurdu. (Ahmed b.Hanbel, c. I, s. 329.)
Müslim’in merfû olarak rivayet ettiği bir hadis-i şerif şöyledir: Amr b. el-As (r.a.) Peygamberimize gelerek, bağışlanmak şartıyle kendisine biat etmek ve müslüman olmak istediğini söylediğinde Peygamberimiz:
“Bilemedin mi ki İslâm, kendisinden önceki günahları yok eder. Hicret, kendisinden önceki günahları yok eder. Hac, kendisinden önceki günahları yok eder.” buyurdu. Müslim, İman, 54.
İmam Malik (H.93-179 H.)’in Talha b. Ubeydullah b. Kürebz (r.a.)’den tahriç ettiği bir hadis-i şerifte Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Şeytan Arefe gününden daha çok küçülmüş, daha fazla iyilikten uzaklaşmış, daha ziyade hakir, zelil ve daha çok kinli ve öfkeli olarak başka hiçbir günde görülmemiştir. Bunun sebebi Allah’ın bugünde rahmetinin inmesi ve büyük günahlardan vaz geçtiğini görmesinden ve bilmesinden başka bir şey değildir.” (İmam Mâlik el-Muvatta, c. l, s. 292, Beyrut, 1985.)
Bu hadis-i şerifler, haccın günahlardan arınmaya vesile olduğunu ifade etmektedir. Her ne kadar hadis-i şeriflerde işlenen hangi günahların affedileceği açıklanmıyorsa da hadis alimleri bu günahların Allah’a karşı işlenmiş günahlar olup kul hakkiyle ilgili olmayan günahlar olduğunu söylemişlerdir. Nitekim büyük hadis alimi İmam Tirmizî (200-279 H.) bunu söyleyenlerdir. (Kastalânî, İrşadü’s-Sâri li Şerh-i Sahihi’I-Buhari, c. III, s. 97, Mısır, 1304.) Çünkü işlenen günah kul hakkı ile ilgili ise, bu haktan arınmadıkça yani hak sahibinden helallik alınmadıkça yapılacak tövbe bile sahih ve makbul değildir. 11 Hatta Kadı Iyaz (476-544 H.), İslâm alimlerinin büyük günahların ancak tövbe ile ortadan kalkacağında ittifak halinde olduklarını söylüyor. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Râik, Mısır, c. II, s. 363-364.)
Allame İbn Nüceym “Bahr-i Raik” adlı eserinde: “Haccın, kul hakları şöyle dursun, Allah’a karşı işlenen günahların bir kısmını bile yok etmesi kesin değildir. Hac, Allah’a karşı işlenen günahları yok eder dediğimiz zaman, malının zekâtını ödemeyen kimsenin bu zekât borcu düşer manasına değildir. Belki borcun zamanında ödenmeyip geciktirilmesi ile ilgili günahı yok eder demektir. Yoksa borç zimmetinden düşmez” der.
Hulâsa hac, dünya ve âhiretle ilgili, kişisel ve sosyal pek çok faydaları olan bir ibadettir. Kendisine farz olan bu ibadeti usûlüne uygun olarak, her çeşit kötü söz ve davranışlardan sakınarak yapmayı başaran kimsenin -kul borcu ve zimmetindeki vacipler hariç- diğer günahları bağışlanır ve hadis-i şerifte müjdelendiği üzere annesinden doğduğu günkü gibi tertemiz olur. Her ne kadar bu konuda islâm alimlerinin farklı yorumları olsa da Allah Teâlâ dilerse bu kulunun şirkten başka bütün günahlarını da bağışlar. Nitekim Kur’an-ı Kerîm’de:
“İnnellâhe lâ yağfiru en yüşrike bihî ve yeğfiru mâ dûne zêlike limen yeşâü…(Nisa 48)
“Şüphesiz ki Allah, kendisine eş tanınmasını bağışlamaz. Ondan başkasını dileyeceği kimseler için mağfiret eder.” buyurulmuştur. (Nisa, 48.)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti