Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

KAYBEDİLEN YILLAR – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 16 Ağustos 2013 Cuma 03:00:00
  Büyük gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyıl Afyon’undan bahsederken: “Çarşı pazarı öyle kalabalıktır ki, insan insanın omzunu sökemez.. Zira; Büyük şehirdir. Halkı gayet zekidir.” der.
Geçtiğimiz Ramazan ayı sonlarında şehrin çarşısında insanların alış-veriş heyecanı Afyon’un eskiden beri ekonomik potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu hatırlattı.
Başkan Burhanettin Çoban, bölgenin en büyük ve en modern kapalı pazaryerini Afyonkarahisar’a kazandıracaklarını söyledi. Bodrum+zemin+1. kat ve teras kattan oluşacak olan pazaryerinin vatandaşları yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyacak şekilde yapılacağını belirten Pazaryeri içerisinde halkın kolaylığı açısından, asansör ve yürüyen bant sistemi bulanacağını kaydeden Başkan Çoban, 11 milyon TL’ye mal olacak pazaryerinde, 110 araç kapasiteli kapalı otopark da yer alacağını ifade etti.
Allah fakiri sevindireceği zaman eşeğini kaybettirir yine buldururmuş. Geç kaldık ama “zararın neresinden dönersen kardır” diye bir deyim vardır.
Afyon aslında merkezi ile birlikte 18 ilçeye sahip büyük şehir. Onca ürettiği ürünü kolayca müşterisine ulaştıracak Pazar arıyor. Üretici ile tüketici arasını koparmak üreticiyi tüketiciden ayırmak talihsizlik. Siz pazarı şehir dışına atarken; fırsat doğmuş kent içini avm zincirleri sarmış. Tabii üretici; bir yandan mağdur kalmış, Diğer taraftan bu işin eğitimini görerek, nasibini almış; İşin inceliklerini kavramış. Tertip, düzenin ne olduğunu anlamış.
Eskiden sebze, meyve çuval ya da heybe ile pazara gelir, yığılırdı. Şimdi en küçükten başlanarak derlenip birleniyor. Maydanoz, dereotu, semizotu, roka, tere, soğan, sarımsak, pırasa vb. ürünler büyüğü, küçüğü tertipli demet yapılıp sergilenerek standartlaştırılmağa çalışarak satışa sunuluyor. Ufak çapta da olsa; teknolojiye doğru yol alma var. Ürünü sattıran, tazeliği, kalitesi, ambalajı, makyajı “Al benisi”
Geçmişte başka yörelerden getirilen sebze-meyve gibi gıda maddeleri şimdi yaşadığımız iklimde de yetiştiriliyor. Ulaşım da eskisi gibi zor değil. Ayrıca; TV, Bilgisayar, Ziraat, başka yayın organlarında tekniğin tüm bilgilerini bulmak mümkün. Yeter ki insan istesin.
“Şişli %100 Ekolojik Pazar, Buğday Derneği’nin ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketiciye kısa yoldan ve uygun koşullarda ulaşmasına olanak sağlayan pazar projelerinin ilk halkasını oluşturdu.
2006 Haziran’ında 48 tezgâhta 25 üreticiyle başlayan Şişli %100 Ekolojik Pazar, beş yıl sonra 260 tezgâhta 70 üreticiyle devam ediyor. Sadece Şişli %100 Ekolojik Pazar’da yılda yaklaşık 600 ton ekolojik ürün (çevreyle ilgili ürün) satılıyor. Pazarın yaklaşık 1500 müdavimi var.
%100 Ekolojik Pazarlar, ekolojik ürün alışverişinin yanı sıra ekolojik yaşamın farklı alanlarında çeşitli etkinliklere katılım olanağı da sağlıyor. Pazarın müdavimleri, sabahın erken saatlerinden itibaren, hem alışveriş ediyor hem de pazarda gerçekleşen etkinliklere, söyleşilere katılıyorlar.”
Biz eskiden beri tükettiğimiz Nohut, Fasulye, Mercimek, Bulgur, düğü, haşhaş gibi gıda maddelerini aracısız üreticiden alırız.
Öğrencilerimle karşılaşıyorum. Kimi çiftçi, süt ürettiğini, büyük baş hayvan beslediğini, kimi toptan sebze-meyve satışı yaptığını, mermer üreten fabrikatör. Tüccar, iş adamı görmek beni sevindiriyor. İnsanın diktiği ağacın meyve vermesini görmesi kadar zevkli bir şey yok. Bu gelecek için ümit verici. Şu unutulmamalı: Üretilenlerin satılamadığı bir yerde; üretimin anlamı olmaz.
Bakın komşumuz: Eskişehir-Konya-Kütahya vilayetlerinin kalkınmasında; Askeri birlik ve Üniversite öğrencisi katkısı inkâr edilemez. Genel Kurmay’ın 2014’te Tugay, alay, tabur gibi birliklerini bazı illere taşıma planı içersinde olduğunu duyuyoruz. İldeki İstihdamı artıracak projenin kullanılmasında vekil ve toplum kuruluşlarımıza düşen görev büyüktür. “Ağlamayan çocuğa meme verilmez” Lütfen Küçük Esnaf için; gayretinizi esirgemeyiniz.
İl pazarla gelişir. Pazar, Panayır, Fuar, Borsa gibi ticari merkezlerin sayısı arttıkça iç ve dış ticaret gelişecek, ülkeye döviz girecek, üreticinin yüzü gülecek.
Cumanız Mübarek olsun. Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti