Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek

AFYONKARAHİSAR VE ÇEVRESİNDE PROTESTAN MİSYONERLİK FAALİYETLERİ (1820-1922) -4

Hasan Tahsin Günek 14 Eylül 2017 Perşembe 13:20:03
 

(Dünden Devamı)
1878 yılına gelindiğinde bu sefer Batı Türkiye Misyonu Manisa İstasyonunda görevli misyoner Mr. Bowen’in misyona yazdıklarını okuyoruz. Misyoner Mr. Bowen sorumluluk bölgesindeki yerleşim yerlerine yaptığı seyahatinden bahsederken Afyonkarahisar’a da gittiğini yazmakta, 8 Mayıs 1878 tarihli Batı Türkiye Misyonu başlığı ile yayınlanan yazısında:
“Bölgemizin uzak yerlerine uzunca bir seyahatten yeni döndüm. Mevsim böyle bir seyahat için uygun değildi. Ancak son seyahatimizden bu yana epey bir zaman geçti. Yıllık toplantıdan evvel böyle bir seyahati çok arzulamıştım. Sonunda kararımı vererek yolculuğa çıktım. Kötü bozuk yollarla karşılaştık. Son derece olumsuz hava koşullarıyla ve birkaç kez de ciddi tehlikelerle karşılaşmamıza rağmen sonunda başardık.
2,5 gün sonra Uşak’a vardık. Orada samimi bir dostluk ve ilgiyle karşılandık. Protestan ajanlardan etkilenmeye hazır 25-30 kişi vardı. Kendilerine bir vaiz gönderilmesi için yalvardılar. Böyle bir talebe pek istekli olmayan Protestan cemaatler de vardır.
Uşak’ın ötesine devam eden yolculuğumuz bizi Afyonkarahisar’a getirdi. Sonunda bu önemli ve ilginç yeri istikrar ve kalıcılık gösteren bir eserle işgal edebildik. Merzifon’un son sınıfından mezun olan biri, karısı ile birlikte Afyonkarahisar’a gitti ve yerini eski yardımcısının da ayrılmasıyla birkaç ay boş bıraktı. Bir sürü gecikmenin ardından çok uygun bir evin güvence altına alınmasında başarılı oldu. Evin bir odası toplantı yeri ve bir odası okul olarak kullanılıyor”8
“Burası bir evangelik birim olarak çok daha iyi yerlerde olmalıdır. Kırk erkek öğrenci yalnızca okuma ve yazma, aritmetik, coğrafya ve dilbilgisi eğitimi değil, aynı zamanda İncil ve dini eğitim konusunda da okulda eğitim alıyorlardı. Okulun tüm öğrencileri Sabbath hizmetlerine katılmakla yükümlüdürler. Bütün bunlar erkek öğrencilere, sıkıcı bir görev olmaktan ziyade, tam tersi zevkli bir iş haline geldi. Okul bir başarıdır ve insanın iyiliği için en memnuniyet verici bir etkide bulunmaktadır. Afyonkarahisar bu son iki yıl içinde oldukça memnuniyet verici ilerlemeler kaydetmiştir. Sabbath hizmetlerinde 30 ya da 40 kişi vardı. Orada olduğumuz sabbath’larda 90’dan fazla kişiye vaaz verme imkânımız vardı. Vaiz öyle görünüyor ki; Gerçekten kutsanmış bir insan olmak için çok gayret ediyor. Ancak, onun fiziksel gücünün, onun coşkusuna ve enerjisine eşit olmadığını üzülerek görüyoruz. Ermenilerin büyük kısmına güveniyor ki, büyük kısmının güvenini kazanmış ve birçok kişi tarafından sevilmektedir. Orada geçirdiğimiz beş gün gayet kalabalıktı. Bizler içinde hoş, cesaret verici ve güzel günlerdi. Umudumuzla yeni vaizimizi teşvik ederek ve cesaretlendirerek cemaate kazandırdık”9
Not 2: (Evangelist) Protestanlığa bağlı bir Hıristiyan mezhebi.
 (Devamı Yarın)

KAYNAKÇA:
8TheMissionaryHerald,Vol.LXXIV,August, 1878, No.VIII,Page 255
9TheMissionaryHerald,Vol.LXXIV,August, 1878 ,No.VIII,Page 256

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER