Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit İmamoğlu İbrahim (Karacaviran Köyü)

Yusuf İLGAR 6 Aralık 2017 Çarşamba 13:56:42
 

Şehit İmamoğlu İbrahim (Karacaviran Köyü)
Halk arasında Doksan Üç Harbi diye anlatılan Osmanlı Rus Savaşında R. 1293/M. 1877 yılında Şıbka Muharebesi’nde şehit olanlardan birisi de Afyonkarahisar’ın Karacaviran Köyü’nden İmamoğlu Mustafa’nın oğlu İbrahim’dir. O bu savaşta şehit olan binlerce Türk’ten birisidir. Ancak geride o da dul bir eşle, baba sevgisine muhtaç bir kız evlat bırakmıştır. Yokluğu, maddi sıkıntıların had safhada olduğunu ne yazmaya ne de söylemeye gerek var. İşte geride kalan şehit hanımı olan dul anne, yani Karacaviran köyünden İsmail kızı Kezban Hâtun, Bidâyet Mahkemesi’ne başvurarak İmamoğlu Mustafa’nın oğlu Ahmet huzurunda şöyle demiştir: Eşim Osmanlı Ordusu’nun 1. alayın 1. taburun 2. bölüğünde 5. onbaşının 2. neferi İmamoğlu Mustafa’nın oğlu İbrahim 15 Kanun-ı evvel 1293/27 Aralık 1877 tarihinde Şıbka (Şıbga) Muharebesi’nde düşman tarafından atılan bir top güllesinin isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir. Eşimin İmamoğlu Ahmet’ten cihet-i karzdan seksen kuruş alacak hakkı bulunmaktadır. Eşimin mirasçısı benimle, birlikte kızı Emine, erkek kardeşi Ahmet ve Hüseyin bulunmaktadır. Bu paradan hisseme düşen on kuruşun ondan alınarak varis olarak bana verilmesini talep ederim.
Ahmet Efendi bu talebin doğru olduğunu söyleyerek Kezban Hatunun mirasçısı olduğunu ispatlaması sonucunda ödemeyi hemen yapacağını söylemiştir. Bunun üzerine Kezban Hatun kocasıyla aynı yerde askerlik yaparak terhis olan ve onun şehit olduğunu gören Karaman Mahallesi’nden orta boylu ve ela gözlü Halim oğlu Mustafa’yla Karamanoğlu Mahallesi’nden yine orta boylu ve ela gözlü Kara Ahmetoğlu Ahmet’i şahit göstermiş, onlar da kadı huzurunda şunları söylemişlerdir:
Kezban Hatunun eşi Mustafa oğlu İbrahim Osmanlı Ordusu’nun 1. alayın 1. taburun 2. bölüğünde 5. onbaşının 2. neferi İmamoğlu Mustafa’nın oğlu İbrahim 15 Kanun-ı evvel 1293/27 Aralık 1877 tarihinde Şıbka Muharebesi’nde düşman tarafından atılan bir top güllesinin isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir. Biz cenazesini gördük ve inceledik. Bu anlattığımız hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz diyerek ayrı ayrı şahitlikte bulunmuşlardır.
Kadı şahitlerin anlattığı hususları ve onların doğru söyleyip söylemediklerini gizli olarak Karaman ve Karamanoğlu Mahalleleri imamı ve muhtarına sorarak bilgi almış; sonuç olarak, Kezban hatunun kocasının şehit olduğuna, mirastan hissesine düşen on kuruşun da muhtemel kocasının kardeşi olan İmamoğlu Ahmet tarafından ödenmesi gerektiğine karar vermiş ve bu husus mahkemece 11 Cumadiye’l-evvel 1297/21 Nisan 1880 tarihinde kayıt altına alınmıştır. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, s. 127/246).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti